autor:

Fara foto

» » Retete la gratar

Aripi de pui picante, la gratar, in saramura

Autor: Argus (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Argus (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 18 ianuarie 2013

Ingrediente
Pentru marinata:, -2 cepe tocate marunt, -1 capatana de usturoi trecuta prin presa, -cateva foi de dafin, -o lingura piper boabe, -1 lingurita de cimbru, -cate o lingura de boabe coriandru si chimen, torefiate si zdrobite, -un ardei iute sau o lingurita de chilly, -2 linguri de mustar picant, -200 ml vin rosu, -25 ml otet balsamic, -2 linguri de ulei de floarea-soarelui, -sare., ,

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Obs: Torefierea boabelor de coriandru si chimen presupune prajirea uscata a acestora cca 1-2 min, intr-o tigaie prapadita si numa’ buna de aruncat. Veti sti ca sunteti pe calea cea buna atunci cand semintele de chimen salta in tigaie precum puricii, iar din boabele de coriandru se degaja un miros aromat, caracteristic.



Pentru saramura

Varianta 1.


Se folosesc aceleasi ingrediente ca la marinata, cu urmatoarele diferente:

-se suplimenteaza (dupa gust) cantitatea de sare si ardei iute, pentru a obtine o mixtura putin mai sarata ca in mod obisnuit si – desigur – mult mai iute;

-nu se foloseste vin, ci doar putin otet balsamic, dupa gust;

-in lichidul obtinut – in cantitate suficienta pentru a acoperi aripile preparate – se adauga continutul integral al unei conserve (480 g) de rosii in bulion (pomodori pellati), tocate marunt;

-amestecul astfel obtinut se fierbe cca 5 minute, timp in care se adauga cozile de la o legatura de ceapa verde;

-In final, dupa racirea amestecului, se adauga o legatura de patrujel tocat marunt





Varianta 2. (economica)



Presupune folosirea marinatei preparata ca mai sus, care se fierbe cca 10 minute (deoarece contine si sucul din pulpele proaspete de pui, sau chiar bucatele de carne), dupa care se adauga rosiile in bulion, cozile de ceapa verde iar dupa racire, patrunjelul zapacit marunt.



Marinarea aripilor:



Ceapa se opareste, se scurge de apa, apoi se amesteca cu usturoiul si uleiul si se calesc impreuna 2-3 minute.

Ceapa si usturoiul se toaca marunt si se calesc cca 2 min in putin ulei. Se sting cu vinul rosu si otetul si se adauga celelalte ingrediente si atata apa cat sa acopere aripile de pui. Se omogenizeza bine, dupa care se toarna peste aripile de pui. Marinarea optima dureaza 5-6 ore si se face la temperatura camerei, dar se pot marina si rapid, in 2 ore, situatie in care temperatura marinatei se ridica si mentine la cca. 40 de grade.



Prepararea aripilor



Aripile se scot din baia de marinare, se infasoara fiecare in folie de aluminiu, cu grija, pentru a nu pierde sucul care rezulta in urma frigerii, apoi se pun pe gratarul incins si se prajesc cate 5-10 minute pe fiecare parte, in functie de marimea aripilor.

Se iau de pe gratar, se desface folia la un capat si se colecteaza sucul rezultat, apoi aripile se pun din nou pe gratar, pentru a prinde un pic de crusta si aroma de fum.

Pe masura ce aripile se iau de pe gratar, se introduc in saramura picanta, in care trebuie sa stea min. 3 min. pentru a prelua gustul ingredientelor.

Obs.

Sucul colectat din foliile de aluminiu se amesteca cu smantana sau iaurt slab, se asezoneaza cu cateva frunze tocate de patrunjel, cateva picaturi de suc de lamaie si va constitui sosul cu care vor fi servite copiilor sau persoanelor care nu agreaza sosurile iuti, aripile luate de pe gratar.

Se servesc cu cartofi copti in coaja, in carbuni.

(cartofii se spala cu peria, se zvanta, se cresteaza pe lung pana la junatate, se infasoara in folie de aluminiu si se pun in jar. Dupa cca 20 min se scot, folia se desface pe jumatate, iar in despicatura cartofului se pune 1/2 lingura de unt cu patrunjel. Se serveste in folie, ca dintr-o farfurioara)
Daca ti-a placut reteta noastra "Aripi de pui picante, la gratar, in saramura" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete la gratar
Piept de pui la gratar

Piept de pui la gratar

Intai pregatim marinada amestecand toate ingridentele impreuna.In marinada punem bucatile de piept

16 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Retete la gratar
Cotlet cu cascaval si mere coapte

Cotlet cu cascaval si mere coapte

Am bătut ușor carnea. Într-un castron am amestecat pasta de susan cu apa și condimentele,

0 voturi    0 comentarii
20 min
Retete la gratar

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2013

    Delicioase!***** Multumim pentru explicatiile in amanuntime, foarte utile pentru bucatarasii incepatori si nu numai. Asteptam cat mai multe retete interesante si gustoase. O seara buna!

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • Pentru marinata:
  • -2 cepe tocate marunt
  • -1 capatana de usturoi trecuta prin presa
  • -cateva foi de dafin
  • -o lingura piper boabe
  • -1 lingurita de cimbru
  • -cate o lingura de boabe coriandru si chimen
  • torefiate si zdrobite
  • -un ardei iute sau o lingurita de chilly
  • -2 linguri de mustar picant
  • -200 ml vin rosu
  • -25 ml otet balsamic
  • -2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • -sare.

Raporteaza reteta

Retete
de Argus
Supa de ficat cu crutoane

Supa de ficat cu crutoane

Ficatul se spala in mai multe ape, se portioneaza, apoi se pune la fiert in apa cu sare, in care

2 voturi    3 comentarii
30 min
Supe de carne
Mihaela11

Mihaela11 (Chef de cuisine)

Delicioase!***** Multumim pentru explicatiile in amanuntime, foarte utile pentru bucatarasii incepatori si nu numai. Asteptam cat mai multe retete interesante si gustoase. O seara buna!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete la gratar

Piept la gratar cu legume Piept la gratar cu legume

Pieptul dezosat, feliat, se pune intr-un bol, se amesteca bine cu sare, piper, condimente pentru gratar, ulei de masline si 1 lingura

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Peste condimentat la gratar Peste condimentat la gratar

Pestele se decongeleaza, se spala, se curata, iar dupa scurgere, se sterge bine cu servetele de bucatarie, sa eliminam apa care ar putea

2 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Costite miel la gratar