autor:

alinapopescu

» » Cocktailuri si lichioruri

Boza - un fel de braga turceasca

Autor: alinapopescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Turcia


    Reteta postata pe: 06 februarie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: alinapopescu (Chef de cuisine)   
Specific:  

Turcia


Reteta postata pe: 06 februarie 2013

Ingrediente
Pentru 6 portii:, 1 cana bulgur, spalat in citeva ape, 3/4 cana zahar, 1/2 lingura esenta vanilie, 7 g drojdie uscata, 1/4 cana apa calduta, 2 linguri zahar (da, doua cantitati diferite de zahar, pentru ca se adauga in etape diferite)

Dificultate: Redusa Timp: 4h

7 voturi

Mod de preparare

Bulgurul trebuie lasat peste noapte la inmuiat intr-o oala mai mare. Dimineata se completeaza cu apa si se fierbe la foc mic pina se inmoaie bobitele. (aprox 3 ore - puteti adauga suplimentar apa daca este nevoie, cite putin din cind in cind). Se scoate si scurge foarte bine de apa (asemanator spaghetelor, intr-o sita speciala).

Intr-un castron se amesteca drojdia cu apa calduta si cele 2 linguri de zahar. Se lasa 10 minute. Se toarna peste bulgur si se amesteca bine. Se acopera vasul cu un servet de pinza sau alta textila. Se lasa la fermentat cam 3 zile, timp in care se mai amesteca din cind in cind.

Dupa aceste 3 zile se adauga vanilia si zahar. In timp ce amestecati adaugati apa pina ce capata consistenta dorita (ca de braga).

Se tine la frigider o noapte inainte de a fi servita. Se poate servi cu scortisoara presarata deasupra.
Daca ti-a placut reteta noastra "Boza - un fel de braga turceasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Cocktailuri si lichioruri
Caipiroska

Caipiroska

Lima se taie bucati,se adauga zaharul.Se piseaza bine.Se umple paharul cu gheata,peste se toarna

2 voturi    6 comentarii
5 min
Cocktailuri si lichioruri
Suc de zmeura

Suc de zmeura

Zmeura o spalam si o scurgem de apa. O bagam la blender si o zdrobim. Trecem printr-o sita ca sa

0 voturi    0 comentarii
15 min
Cocktailuri si lichioruri
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Sinziana Maxim , 28 iulie 2015

    Mi se pare ca e prea mare deranjul si prea mult timp pierdut pentru mai nimic.

  • Fara foto

    Valentin Emmy Dionisie , 12 martie 2015

    http://en.wikipedia.org/wiki/Boza////////////////////////Braga este o băutură răcoritoare, cu gust dulce-acrișor, care se obține prin fierberea cu apă a meiului măcinat. Este o băutură a turcilor nomazi din Asia Centrală, consemnată începând din secolul X, care mai apoi a ajuns în Anatolia, iar de acolo s-a răspândit, inclusiv în Balcani.Braga este tulbure, mucilaginoasă, cu substanțe coloidale în suspensie, datorită conținutului mare de extract cu substanțe hrănitoare, cu cantități foarte mici de alcool și de produse de fermentație acidă. Dacă este preparată corect, în condiții bune și depozitată corespunzător, braga poate fi considerată ca o băutură igienică. Fermentația băuturii începe printr-o slabă fermentație alcoolică care, în scurt timp, este înlocuită prin fermentație acidă de tip lactat, acetic, butiric etc. Braga este un mediu complex, propice dezvoltării diferitelor microorganisme. Cea mai mare parte dintre microorganisme o reprezintă cele din tipul Escherichia coli și Sacharomyces, care imprimă o aromă particulară pronunțată. Se mai găsesc cocci, bacili, mucegaiuri de tipul Mucor. Uneori, în bragă se mai adaugă zaharină și acid salicilic, pentru îndulcire și asigurarea conservabilității.În Moldova, braga se prepară din 2 kg tărâțe de grâu, care se amestecă cu 1 kg mălai, până se obține un aluat. Toate acestea se amestecă pe lopata de la cuptor și apoi se pune la foc. După ce se coace, se scoate din cuptor și se pune la dospit într-un butoi de lemn. Se frământă, se adaugă apă, drojdie și se lasă apoi timp de 4-5 zile. După ce se scoate din butoi, se strecoară (să nu aibă crupe) și se pune într-o cană de lut sau de sticlă, în care se adaugă zahăr. Altă rețetă. Ingrediente: 1 kg cereale (grâu, orz, secară, porumb etc.) în cantități egale, 2 kg mălai. Preparare: Cerealele se pun într-un vas cu puțină apă. Vasul se acoperă cu un șervet și se ține la loc călduț spre a grăbi încolțirea. Se scurge bine apa, iar semințele se pun la uscat pe tăvi de plastic sau pe tăvi emailate. După uscare, se macină prin mașina de tocat carne, mașina de nuci sau râșnița de cafea. Ceea ce se obține este malțul. Malțul se amestecă bine cu mălaiul și se pune într-o oală cu apă care fierbe (nu trebuie să fie o cantitate prea mare de apă, în așa fel încât să se obțină o pastă consistentă), amestecând continuu, pentru o bună uniformizare. Din această pastă se fac turte cu diametrul de 10-15 cm care se pun pe o tavă la cuptor, la foc iute, până se rumenesc, apoi se scot și se lasă să se răcească. Se rup bucățele mici și se așază într-un vas (de preferat din lemn, cu cana de scurgere) cu o capacitate de 10-12 litri. Peste turte se toarnă o cantitate de 6 litri apă fiartă. Se lasă 2-3 zile la fermentat, după care braga e gata. Aceleași turte se mai pot folosi o dată, punându-se însă apă mai puțină (cca 4-4,5 litri). E recomandat ca la gura de scurgere a vasului să se pună crenguțe, ca să nu se înfunde ieșirea. Datorită simplității preparării, în limba română a intrat expresia "ieftin ca braga".

  • Fara foto

    Laura Brancu , 18 august 2014

    este super buna! dar bauta la Istanbul :)

    • Fara foto

      Maria Dincov , 28 aprilie 2014

      Braga se face din mei

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 februarie 2013

      Am auzit de braga, insa nu am baut niciodata. As vrea sa gust, pare foarte buna, dupa ingrediente.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 07 februarie 2013

      Mi-ar place sa degust asa o bunatate yumi,yumi...

    • Adriana B

      Adriana B (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      Nu am mancat niciodata, dar cred ca este buna!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 06 februarie 2013

      Delicios...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

4h

7 voturi

Ingrediente

  • Pentru 6 portii:
  • 1 cana bulgur
  • spalat in citeva ape
  • 3/4 cana zahar
  • 1/2 lingura esenta vanilie
  • 7 g drojdie uscata
  • 1/4 cana apa calduta
  • 2 linguri zahar (da
  • doua cantitati diferite de zahar
  • pentru ca se adauga in etape diferite)

Raporteaza reteta

Retete
de alinapopescu
Tahini halva

Tahini halva

Se unge tava/forma cu unt. Se incalzeste la foc potrivit zaharul cu laptele (cit sa fie doar fierbinte). Se

11 voturi    4 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Tahini (pasta de susan) - baza pentru halva sau hummus

Tahini (pasta de susan) - baza pentru halva sau hummus

Semintele de susan se prajesc la cuptor si se macina marunt. Se amesteca bine cu uleiul pina rezulta

4 voturi    5 comentarii
15 min
Sosuri
Sütlaç - Budinca turceasca de orez

Sütlaç - Budinca turceasca de orez

Orezul se spala si se scurge de apa. Se amesteca orezul cu laptele si se fierbe la foc mic/potrivit,

19 voturi    15 comentarii
30 min
Budinci

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Am auzit de braga, insa nu am baut niciodata. As vrea sa gust, pare foarte buna, dupa ingrediente.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Cocktailuri si lichioruri

Caipiroska cu mure Caipiroska cu mure

Spalati bine ingredientele Taiati lime-ul in cubulete Puneti cubuletele de la jumatate de lime in pahar alaturi de mure si zahar

2 voturi    0 comentarii
10 min
Bauturi
Punch Cu Soc si Fructul Pasiunii Punch Cu Soc si Fructul Pasiunii

Curatati ananasul de coaja si taiati-l in cubulete. Adaugati capsunile si ananasul prin palnia de alimentare a unui storcator centrifugal

2 voturi    0 comentarii
15 min
Bauturi
Milkshake cu ananas, anason si sorbet de lamaie