Ungeti cu unt o tava de 30 × 40 cm. Daca doriti puteti captusi tava cu pergament in loc s-o ungeti cu unt.
Aveti nevoie de o cratita din inox, eventual cu fundul mai gros, de 4 - 5 litri (nu folositi una mai mica pentru ca o sa dea pe afara). Nu folositi sub nici o forma cratite non-stick! Se pun toate ingredientele in cratita si se pun la foc mediu (Treapta 5). Dupa ce s-a dizolvat untul, introduceti termometrul pentru bomboane.
Cand incepe sa se umfle, dati focul la mic-mediu (cat sa nu dea pe-afara din oala). Amestecati des. Dureaza cam o ora si jumatate pana se evapora apa si creste temperatura peste 110 °C. Cand ajunge la 120°C luati-o de pe foc si adaugati esenta de vanilie.
Daca nu aveti termometru, urmariti ce se intampla cu compozitia: cand incepe sa fiarba face foarte multa spuma, apoi din ce in ce mai putina, apoi doar bule, care devin din ce in ce mai mari pe masura ce se ingroasa. Puneti o picatura de compozitie intr-o cana cu apa foarte rece; scoateti-o si vedeti cat de tare e. Daca inca e moale si se intinde usor, mai trebuie sa mai fiarba. Daca picatura e elastica si destul de tare (ca o caramea calda...), e gata.
Turnati compozitia in tava si lasati-o sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit se taie 100 de caramele. Le puteti inveli in hartie cerata.
Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.Pentru inceput ne ocupam de fructe.
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiateRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii