autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Caramele cu lapte

Autor: adelina cruceru (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: adelina cruceru (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 mai 2008

Ingrediente
2 cani zahar tos, 1 cana zahar maro (bine indesat), 1 cana glucoza lichida (corn syrup), 1 cana lapte evaporat, 2 cani smantana de frisca (cea mai grasa), 1 cana unt (225 g), 1 1/2 lingurite de esenta de vanilie

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

3 voturi

Mod de preparare

Ungeti cu unt o tava de 30 × 40 cm. Daca doriti puteti captusi tava cu pergament in loc s-o ungeti cu unt.
Aveti nevoie de o cratita din inox, eventual cu fundul mai gros, de 4 - 5 litri (nu folositi una mai mica pentru ca o sa dea pe afara). Nu folositi sub nici o forma cratite non-stick! Se pun toate ingredientele in cratita si se pun la foc mediu (Treapta 5). Dupa ce s-a dizolvat untul, introduceti termometrul pentru bomboane.
Cand incepe sa se umfle, dati focul la mic-mediu (cat sa nu dea pe-afara din oala). Amestecati des. Dureaza cam o ora si jumatate pana se evapora apa si creste temperatura peste 110 °C. Cand ajunge la 120°C luati-o de pe foc si adaugati esenta de vanilie.
Daca nu aveti termometru, urmariti ce se intampla cu compozitia: cand incepe sa fiarba face foarte multa spuma, apoi din ce in ce mai putina, apoi doar bule, care devin din ce in ce mai mari pe masura ce se ingroasa. Puneti o picatura de compozitie intr-o cana cu apa foarte rece; scoateti-o si vedeti cat de tare e. Daca inca e moale si se intinde usor, mai trebuie sa mai fiarba. Daca picatura e elastica si destul de tare (ca o caramea calda...), e gata.
Turnati compozitia in tava si lasati-o sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit se taie 100 de caramele. Le puteti inveli in hartie cerata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Caramele cu lapte" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Caramele din lapte condensat

Caramele din lapte condensat

Luati cutia de lapte condensat si puneti-o la foc, golind-o de continut intr-o craticioara mai maricica,

17 voturi    4 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Fursecuri Tablă de Șah

Fursecuri Tablă de Șah

Se amestecă bine untul cu zahărul pudră. Se adaugă sarea și esența de vanilie și se amestecă

2 voturi    2 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

3 voturi

Ingrediente

  • 2 cani zahar tos
  • 1 cana zahar maro (bine indesat)
  • 1 cana glucoza lichida (corn syrup)
  • 1 cana lapte evaporat
  • 2 cani smantana de frisca (cea mai grasa)
  • 1 cana unt (225 g)
  • 1 1/2 lingurite de esenta de vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de adelina cruceru
tort de piersici cu iaurt si frisca

tort de piersici cu iaurt si frisca

2 plicuri de gelatina se pun la inmuiat in zeama unui borcan, cutie mare de compot de piersici se

16 voturi    8 comentarii
1h
Torturi
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Placinte cu visine -din compot sau congelate Placinte cu visine -din compot sau congelate

Aluatul il pregatim de cu seara. Topim untul sau margarina in lapte sau lapte vegetarian la bain marie si lasam sa fie caldut. In oala

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Fondante de curmale cu cocos Fondante de curmale cu cocos

Curmalele le curatam de samburi si le punem intr-un bol cu apa fierbinte, le lasam 1 ora pana se inmoaie-le strecuram bine si le punem

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Fursecuri "Gandacei"