autor:

Doina  Varga

» » Mancaruri cu carne

Carbonada (mancare flamanda din carne de vita)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Belgia


    Reteta postata pe: 16 februarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Belgia


Reteta postata pe: 16 februarie 2010

Ingrediente
1,2 -1,5 kg carne de vita (antricot, muschi, pulpa), 6 cepe medii, 1/2 morcov, 20 g unt, 3 linguri faina alba, 3 linguri pesmet, 3 linguri otet de vin rosu, 1 l bere blonda, 1-2 peperoni, 1 lingura zahar (brun), sare, piper, 3 frunze de dafin, cateva frunze de tarhon, 1 lingurita ghimbir dat pe razatoare, 1 praf de scortisoara, 1 lingurita cimbru uscat sau 3-4 crengute cimbru proaspat

Dificultate: Medie Timp: 3h

24 voturi

Mod de preparare

Carbonada – un fel de mancare specific regiunii flamande a Belgiei, foloseste un ingredient special - berea. Reteta am primit-o de la o buna prietena, Iulia. Am adaptat reteta bucatariei romanesti. Am mai scos din zahar si am inlocuit turta dulce cu pesmet.
Curatati carnea de pielite, taiati-o cubulete de 2,5-3 cm si puneti-o la calit in unt, aproximativ 5 minute, pana isi schimba culoarea si incepe sa lase zeama.
Intre timp curatati cepele si taiati-le rondele, curatati morcovul si taiati-l felii. Adaugati ceapa si morcovii peste carne.
Adaugati otetul, foile de dafin, cimbru, sare, piper, berea, zaharul, jumatate de litru de apa si lasati sa fiarba la foc mic 2 ore, pana se inmoaie bine carnea.
Amestecati pesmetul cu faina si desfaceti-le in putina bere sau apa, adaugati-le peste mancare, amestecand incontinuu. Lasati sa fiarba la foc foarte mic inca 20-30 minute amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Dupa ce scade si se leaga bine sosul adaugati peperoni feliat subtire, ghimbirul si tarhonul. Dregeti gustul de sare si piper, dupa preferinta. Mie imi place picanta, asa ca am pus mai mult piper.
Se serveste ca atare, cu mamaliguta, cu diferite garnituri (ciuperci, cartofi, varza de Bruxelles), cu salate (sfecla rosie, varza rosie) si muraturi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Carbonada (mancare flamanda din carne de vita)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Rosii si ardei umpluti cu carne de curcan

Rosii si ardei umpluti cu carne de curcan

Se spala ardeii si rosiile apoi la ardei li se indparteaza codita cu samburi printr-un capac mic

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Galuste cu pulpe de pui

Galuste cu pulpe de pui

Pui apa cu sare la fiert , pana fierbe apa faci galustele:adaugi faina intr-un castron si o amesteci

7 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 12 mai 2010

    Felicitari Doina ,e super !

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 17 februarie 2010

    Un deliciu!Si cate arome..........

Dificultate

Medie

Timp

3h

24 voturi

Ingrediente

  • 1,2 -1,5 kg carne de vita (antricot
  • muschi
  • pulpa)
  • 6 cepe medii
  • 1/2 morcov
  • 20 g unt
  • 3 linguri faina alba
  • 3 linguri pesmet
  • 3 linguri otet de vin rosu
  • 1 l bere blonda
  • 1-2 peperoni
  • 1 lingura zahar (brun)
  • sare
  • piper
  • 3 frunze de dafin
  • cateva frunze de tarhon
  • 1 lingurita ghimbir dat pe razatoare
  • 1 praf de scortisoara
  • 1 lingurita cimbru uscat sau 3-4 crengute cimbru proaspat

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

128 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

Felicitari Doina ,e super !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Cotlet de porc cu sos de mustar Cotlet de porc cu sos de mustar

Se spala cotletele (neaparat cu os), se sterg, se ung cu mustar si se presara cu baza pentru mancaruri, sare si piper, dupa gust. Se

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu carne
Mancare de cartofi cu kaizer Mancare de cartofi cu kaizer

Se taie kaizerul feliute se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se prajeste, dupa ce s-a facut, se scoate din tigaie si se adauga ceapa

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Piept de pui cu fulgi de porumb