autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Cartofi franţuzeşti(2 variante)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 26 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 26 ianuarie 2011

Ingrediente
Varianta românească:, 700 g de cartofi, brânză rasă(telemea, cascaval), 4 ouă fierte, 3 ouă proaspete, 300 g de smântână, 50 g de unt, Puţin pesmet, Sare, Piper, , Varianta franţuzească:, - 1 kg de cartofi, - 200 g de bacon, - 200 g ceapa tăiată, - 1 caşcaval bine făcut(când apeşi pe el să intre degetul), - 2 linguri de ulei, - usturoi, sare, piper

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

50 voturi

Mod de preparare

Varianta românească:
Se fierb cartofii în coajă, iar ouăle tari. Se curăţă toate.
O cratiţă sau o tavă se unge cu unt şi se presară cu puţin pesmet.
Se pun pe rând cartofii felii, se presară brânză rasă, oua felii. Se repeta până se termină. Deasupra sa fie cartofi peste care se pune puţină brânză.
Din ouăle proaspete(bătute bine) şi din smântănă se face un sos. Se adaugă sare şi piper. Se toarnă sosul peste compoziţie şi se pune la cuptor până se rumeneşte deasupra.
Se serveşte cu castraveţi acri sau cu salată verde.

Varianta franţuzească:
Curăţă cartofii, taie-i cubuleţe(ca la piure), spală-i bine, scurge apa, apoi tamponează-i cu o cârpă să nu mai aibă apă.
Căleşte ceapa în ulei, adaugă apoi cartofii.
Amestecă sa se aurească pe toate părţile cartofii. Adaugă baconul bucăţele şi mai lasă puţin.
Curăţă coaja de la caşcaval, taie-l în 2 sau 4). Pregăteşte o tavă pe care o freci cu usturoi.
Preîncălzeşte cuptorul la 200°C (termostat 6-7).
Varsă în tavă un rând de amestec de cartofi, pune peste acesta jumătate din caşcaval, apoi al doilea rând de cartofi şi termină cu restul de caşcaval.
Lasa cam 20 min. Supraveghează sa nu se ardă.
Căşcavalul îl tai ca nişte cercuri(felii), nu bucăţi, să acopere bine cartofii ca o foaie.
Când le-am spus francezilor cum facem noi cartofii, s-au prăpădit de râs! Au spus că există tot felul de reţete numite „franţuzeşti”, de care francezii nu au habar.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi franţuzeşti(2 variante)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti

Se curata cartofii de coaja fiind noi si se fierb nu prea tare, iar ouale se fierb 15 minute, dupa

3 voturi    2 comentarii
2h 15 min
Aperitive cu brinza
cartofi frantuzesti la cuptor

cartofi frantuzesti la cuptor

cartofii se fierb cu sare si se taie rotunzi.se unge o tava cu unt apoi se aseaza un strat de carofi

40 voturi    10 comentarii
35 min
Budinci

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Eugen (Chef de cuisine):

    Am testat aceasta receta de 2 ori (varianta romaneasca). Prima data am folosit brinza de oaie a doua oara cascaval. A iesit gustos in ambele cazuri(fotografiile le atasez) dar totusi cu cascaval e delicos

  • 20 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cristina G (Chef de cuisine) , 07 mai 2015

    Arata foarte bine si mai ales cu castravetii murati!

  • Fara foto

    Sava Deea (Bucatar) , 26 februarie 2015

    Delicios!

  • Fara foto

    Eugen (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2015

    cu cascaval e si mai bun

    • Fara foto

      Eugen (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2015

      Foarte gustos

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 16 iunie 2014

      Multumesc, dragile mele! Spor la gatit!

    • Fara foto

      Daniela Visilian , 15 iunie 2014

      nu stiu,astept sa i gust :)

    • Fara foto

      Vironica Ioja , 15 iunie 2014

      arata bine nu?dar si gustosi

    • Fara foto

      Vironica Ioja , 15 iunie 2014

      da

    • Fara foto

      Daniela Visilian , 15 iunie 2014

      Gata cartofii?

    • Fara foto

      Vironica Ioja , 15 iunie 2014

      super deliciosi

    • Fara foto

      Cris Mocan , 01 aprilie 2014

      mm..delicios

    • Fara foto

      Bela Peto , 07 februarie 2014

      super tare

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 noiembrie 2013

      o bunatate...

    • Fara foto

      Petru Iulian , 02 septembrie 2013

      Serios?

    • Fara foto

      Diana Maria Cojocaru , 29 august 2013

      FOARTE BUN

    • Fara foto

      Mariana Hritcu , 21 august 2013

      foarte bun

    • sorina gabriela

      sorina gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2011

      Nu am mai facut cartofi frantuzesti cam din 2000, cand lucram in Bucuresti la un Katering,si, gateam mancare pentru gradinite. Am sa ii fac cat de curand. Draga Adelina , faci ce faci si trezesti amintiri descoperind -du-te :) Felicitari !

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 28 ianuarie 2011

      Foarte bine arata! Si eu fac ceva de genul asta dar nu folosesc oua crude, iar smantana o pun intre straturile de cartofi si oua. Voi incerca si varianta ta , imi place!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2011

      Mmmmmmmmmmmmm ce apetisant!***** Eu rad si cartofii si oul pe razatoarea mare si pun lapte; am sa incerc varianta ta cu smantana si cartofii si ouale taiete rondele, arata asa de bine. La fav...

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 27 ianuarie 2011

      Ce de bunãtãti!!! felicitãri:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

50 voturi

Ingrediente

  • Varianta românească:
  • 700 g de cartofi
  • brânză rasă(telemea
  • cascaval)
  • 4 ouă fierte
  • 3 ouă proaspete
  • 300 g de smântână
  • 50 g de unt
  • Puţin pesmet
  • Sare
  • Piper
  • Varianta franţuzească:
  • - 1 kg de cartofi
  • - 200 g de bacon
  • - 200 g ceapa tăiată
  • - 1 caşcaval bine făcut(când apeşi pe el să intre degetul)
  • - 2 linguri de ulei
  • - usturoi
  • sare
  • piper

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

78 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Cristina G (Chef de cuisine)

Arata foarte bine si mai ales cu castravetii murati!

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Frittata cu vinete Frittata cu vinete

Se sfarama fideaua si se presara in tava in care s-a pus hartie de copt, (are rol de a trage surplusul de lichid). Se adauga un rand

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Tarta rustica cu blat aromat din gris Tarta rustica cu blat aromat din gris

Se amesteca faina cu grisul, se face o adancitura in mijloc si adaugam untul topit, ouale, sare, ierburile aromate de Provence, chimenul;

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
tocanita de ciuperci cu mamaliguta