autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac ca la mama

Autor: Margot (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 03 mai 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Margot (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 03 mai 2013

Ingrediente
1 kg faina 000, 300g+100g zahar tos, 500 ml smantana pt gatit, drojdie cca 70-80 gr, 50 ml lapte dulce, 6oua + 1 galbenus pt uns cozonacii, 400g nuca tocata+100 g nuca macinata, 2 linguri cacao, 100 g stafide, 1 lingurita sare, coaja rasa de portocala, lamaie( ce doreste si are fiecare), 15 linguri ulei, unt pt uns tavile, esente-eu pun vanilie si zahar vanilat

Dificultate: Ridicata Timp: 4h

2 voturi

Mod de preparare

In primul rand trebuie spus ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.
Se face maiaua-drojdia , 2 linguri zahar, 2 linguri faina si cateva linguri lapte dulce si se lasa la crecut.
Se pune smantana la incalzit cu 300 g zahar, razatura portocala, apoi se adauga galbenusurile batute cu furculita si stafidele inmuiate in esente sau cognac.
Se toarna amestecul rezultat peste maiaua crescuta, apoi se adauga faina in ploaie si sarea, amestecandu-se bine si apoi framantand, pana obtinem un aluat moale dar nu curgator.( Nu se pune sarea in maia fiindca atunci nu mai creste!)
Se incalzeste f bine uleiul si se adauga cate putin framantandu-se in continuare.Imediat vom observa cat de elastic a devenit aluatul.Se lasa la crescut cam 30 min, si se mai framanta apoi inca o data.Apoi iar se lasa la crescut.
Umplutura:
Se bat f bine albusurile cu 100 g zahar.Se adauga si se amesteca incet acum, nuca si cacaoa, esentele.
Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 2 ( pt 2 tavi cozonac) si fiecare parte se intinde ca o foaie de grosime cam de 1 cm.Se pune umplutura pe toata foaia si se ruleaza incet , ca o rulada.Se pune in tava unsa cu unt si se lasa iar la crescut.Eu infig mai multi mieji de nuca , jumatati , in cozonac si apoi il ung cu galbenus batut cu un pic de zahar farin si lapte.
Se coc la foc potrivit , cam 40 min, in cuptorul preincalzit.
Acest aluat se poate umple cu branza dulce si stafide(pasca), rahat, mac, dulceata, fructe confiate, ciocolata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ca la mama" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Painicele din faina integrala

Painicele din faina integrala

Se pun toate ingredientele in vasul mixerului si cu forma de framantare actionam mixerul pana iese

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac

Cozonac

Intr-un bol mai mare se pun 100 g faina si se oparesc cu 50ml lapte clocotit. Se amesteca cu

1 vot    1 comentariu
2h 40 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T800E

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei

Promo clipper set

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Scutaru Mihaela Vanda , 26 decembrie 2014

    Cred ca este bun.Insa niste poze cu preparatul ne-ar ajuta mult.

Dificultate

Ridicata

Timp

4h

2 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina 000
  • 300g+100g zahar tos
  • 500 ml smantana pt gatit
  • drojdie cca 70-80 gr
  • 50 ml lapte dulce
  • 6oua + 1 galbenus pt uns cozonacii
  • 400g nuca tocata+100 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de portocala
  • lamaie( ce doreste si are fiecare)
  • 15 linguri ulei
  • unt pt uns tavile
  • esente-eu pun vanilie si zahar vanilat

Raporteaza reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Reţetă de preparare a papanaşilor Reţetă de preparare a papanaşilor

Se amesteca branza de vaci cu faina, grisul, zaharul, ouale si praful de copt si se framanta foarte bine. Dupa ce s-a framantat, se

6 voturi    2 comentarii
30 min
Aluaturi si Foietaje
Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere impletit