Cozonac ca la mama

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1 kg faina 000
  • 300g+100g zahar tos
  • 500 ml smantana pt gatit
  • drojdie cca 70-80 gr
  • 50 ml lapte dulce
  • 6oua + 1 galbenus pt uns cozonacii
  • 400g nuca tocata+100 g nuca macinata
  • 2 linguri cacao
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de portocala, lamaie( ce doreste si are fiecare)
  • 15 linguri ulei
  • unt pt uns tavile
  • esente-eu pun vanilie si zahar vanilat

Mod de preparare

In primul rand trebuie spus ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Se face maiaua-drojdia , 2 linguri zahar, 2 linguri faina si cateva linguri lapte dulce si se lasa la crecut.

Se pune smantana la incalzit cu 300 g zahar, razatura portocala, apoi se adauga galbenusurile batute cu furculita si stafidele inmuiate in esente sau cognac.

Se toarna amestecul rezultat peste maiaua crescuta, apoi se adauga faina in ploaie si sarea, amestecandu-se bine si apoi framantand, pana obtinem un aluat moale dar nu curgator.( Nu se pune sarea in maia fiindca atunci nu mai creste!)

Se incalzeste f bine uleiul si se adauga cate putin framantandu-se in continuare.Imediat vom observa cat de elastic a devenit aluatul.Se lasa la crescut cam 30 min, si se mai framanta apoi inca o data.Apoi iar se lasa la crescut.

Umplutura:

Se bat f bine albusurile cu 100 g zahar.Se adauga si se amesteca incet acum, nuca si cacaoa, esentele.

Dupa ce aluatul a crescut, se imparte in 2 ( pt 2 tavi cozonac) si fiecare parte se intinde ca o foaie de grosime cam de 1 cm.Se pune umplutura pe toata foaia si se ruleaza incet , ca o rulada.Se pune in tava unsa cu unt si se lasa iar la crescut.Eu infig mai multi mieji de nuca , jumatati , in cozonac si apoi il ung cu galbenus batut cu un pic de zahar farin si lapte.

Se coc la foc potrivit , cam 40 min, in cuptorul preincalzit.

Acest aluat se poate umple cu branza dulce si stafide(pasca), rahat, mac, dulceata, fructe confiate, ciocolata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise