Cozonac pufos cu nuca

Timp pregatire
230 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac pufos  cu nuca

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 4 oua pentru aluat si un ou pentru uns cozonacii
  • 250 g zahar
  • drojdie cat o nuca
  • esenta vanilie
  • ulei
  • unt
  • lapte aproximativ 500ml
  • coaja lamaie
  • sare
  • zahar pudra
  • Aceste ingrediente sunt necesare pentru 2 cozonaci!
  • Crema de nuca:
  • nuca macinata
  • albus
  • zahar dupa gust
  • esenta de rom
  • stafide = stafidele se pun in esenta de rom cu o seara inainte

Mod de preparare

Punem faina intr-un castron incapator pt framantat. Se ia putina faina din castron si se pune intr-un vas, se opareste cu putin lapte (3-4 linguri), se lasa la racit. Adaugam drojdia pe care am amestecat-o cu jumatate de lingura de zahar si putin lapte, amestecam cu faina oparita si o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul. In acest timp se separa ouale: batem bine galbenusurile cu 4 varfuri de lingurita de sare si cu zaharul pana se obtine o pasta fina.

Cand a crescut maiaua amesatecam totul cu restul fainii, adaugam si ouale batute, laptele si esenta de vanilie. Framantam totul cu pumnii stransi bagam mainile din cand in cand in putin unt topit si putin ulei aproximativ o ora pana face aluatul niste basicute. Se acopera aluatul cu un prosopel curat si se da la caldura lasand la crescut timp de 1 ora jumate. In acest timp facem crema: amestecam nuca macinata cu albusul ramas eventual daca mai trebuie mai adugam un ou, zahar dupa gust si adaugam stafidele cu esenta de rom, tapeteam si tavile cu hartie de copt.

Cand aluatul a crescut se imparte in doua, intindem coca cam de 1 cm, maxim 2cm pe masa tapetata cu faina, ungem cu crema de nuca preparata, rulam si lasam cozonacii la crescut timp de 45 minute -o ora. Ungem cozonacii cu un ou si-i bagam la cuptor pana cand se rumenesc. Se scot si se ung iar cu ou si se pudreaza cu zahar. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise