Cozonac cu rahat turcesc/stafide

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa
Cozonac cu rahat turcesc/stafide

Ingrediente

  • pentru 3 cozonaci
  • Maia
  • 800 ml lapte caldut
  • 50 g drojdie
  • 1 lg zahar
  • 3 lg cu varf faina
  • Aluat
  • maia
  • 1400 g faina de grau
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 240 g smantana
  • 250 ml ulei de palmier
  • coaja de la o portocala
  • Umplutura:
  • 300 g rahat turcesc/ sau stafide pentru fiecare cozonac
  • Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor:
  • 1 galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte
  • zahar tos pentru oresarat deasupra
  • Pentru uns:
  • 50 ml apa amestecata cu 1 lg zahar

Mod de preparare

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in lapele caldut, amestecam cu zaharul si cu cele 3 linguri de faina, acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut lipsit de curenti 30 min.

2. Preincalzim cuptorul la 180 grade C .

3. Batem galbenusurile cu zaharul cat sa se deschida putin la culoare si sa isi mareasca volumul, 2-3 minute.

4. Inglobam in galbenusurile batute smantana, 100 ml ulei de palmier si coaja de portocala amestecand bine. Incorporam apoi maiaua si amestecam.

5. Faina o cernem in compozitia de la apasul 3 putin cate putin pana o vom ingloba pe toata. Va rezulta un aluat lipicios. In momentul acesta inmuiem mainile in restul de ulei de palmier si ne apucam de framantat macar vreo 15 min umezind mainile mereu cu ulei.

6. Lasam aluatul la dospit 1.30 min - 2 ore acoperit, intr-un loc caldut, lipsit de curenti.

7. Impartim aluatul in 3 parti egale, apoi fiecare bucata in 3.

8. Inmuiem mainile in ulei, intidem fiecare bucata de aluat, punem rahatul/stafidele, rulam si dam deoparte pana facem toate cele 3 bucati.

9. Impletim cele 3 rulouri si-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat.

10. Lasam cozonacii la dospit 45 min, ii ungem cu ou, presaram zahar tos deasupra si introducem in cuptor pentru 45-55 min. Verificam daca s-au copt introducand o scobitoare in mijlocul unui cozonac , daca este lipicioasa il mai lasam in cuptor.

11. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii scoatem din tava usor, ii transferam pe un gratar, ii ungem cu apa amestecata cu zahar si ii acoperim cu un prosop pana cand se racesc.

12. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara. Daca nu-i papati imediat :) veti observa ca sunt pufosi chiar si dupa o saptamana .

Nota!

1. Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.

2. Daca puneti stafide, trebuie inmuiate 30 min in rom sau in apa calduta si apoi scurse.

3. Puteti pune ciocolata, cacao cu nuci sau ce compozitie va face placere.

P.S. Nu puneti nimic deasupra lor dupa ce s-au racit pentru ca risca sa se turteasca ca ai mei :", eu am pus pasca deasupra ca nu mai avem spatiu si s-au ciufulit olecuta.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise