autor:

Alina

» » Retete de Pasti

Cozonac cu rahat turcesc/stafide

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 aprilie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 aprilie 2014

Ingrediente
pentru 3 cozonaci, Maia, , 800 ml lapte caldut, 50 g drojdie, 1 lg zahar, 3 lg cu varf faina, , Aluat, , maia, 1400 g faina de grau, 6 galbenusuri, 120 g zahar, 240 g smantana, 250 ml ulei de palmier, coaja de la o portocala, , Umplutura:, , 300 g rahat turcesc/ sau stafide pentru fiecare cozonac, , Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor:, , 1 galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte, zahar tos pentru oresarat deasupra, , Pentru uns:, , 50 ml apa amestecata cu 1 lg zahar

Dificultate: Redusa Timp: 45 min

3 voturi

Mod de preparare

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in lapele caldut, amestecam cu zaharul si cu cele 3 linguri de faina, acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut lipsit de curenti 30 min.
2. Preincalzim cuptorul la 180 grade C .
3. Batem galbenusurile cu zaharul cat sa se deschida putin la culoare si sa isi mareasca volumul, 2-3 minute.
4. Inglobam in galbenusurile batute smantana, 100 ml ulei de palmier si coaja de portocala amestecand bine. Incorporam apoi maiaua si amestecam.
5. Faina o cernem in compozitia de la apasul 3 putin cate putin pana o vom ingloba pe toata. Va rezulta un aluat lipicios. In momentul acesta inmuiem mainile in restul de ulei de palmier si ne apucam de framantat macar vreo 15 min umezind mainile mereu cu ulei.
6. Lasam aluatul la dospit 1.30 min - 2 ore acoperit, intr-un loc caldut, lipsit de curenti.
7. Impartim aluatul in 3 parti egale, apoi fiecare bucata in 3.
8. Inmuiem mainile in ulei, intidem fiecare bucata de aluat, punem rahatul/stafidele, rulam si dam deoparte pana facem toate cele 3 bucati.
9. Impletim cele 3 rulouri si-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat.
10. Lasam cozonacii la dospit 45 min, ii ungem cu ou, presaram zahar tos deasupra si introducem in cuptor pentru 45-55 min. Verificam daca s-au copt introducand o scobitoare in mijlocul unui cozonac , daca este lipicioasa il mai lasam in cuptor.
11. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii scoatem din tava usor, ii transferam pe un gratar, ii ungem cu apa amestecata cu zahar si ii acoperim cu un prosop pana cand se racesc.
12. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara. Daca nu-i papati imediat :) veti observa ca sunt pufosi chiar si dupa o saptamana .

Nota!
1. Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.
2. Daca puneti stafide, trebuie inmuiate 30 min in rom sau in apa calduta si apoi scurse.
3. Puteti pune ciocolata, cacao cu nuci sau ce compozitie va face placere.

P.S. Nu puneti nimic deasupra lor dupa ce s-au racit pentru ca risca sa se turteasca ca ai mei :", eu am pus pasca deasupra ca nu mai avem spatiu si s-au ciufulit olecuta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu rahat turcesc/stafide" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Toba de pui

Toba de pui

Se spala carnea de pui si pipotele si inimile de pui ,se taie in bucati,se pun intr-un castron si

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Rulouri din pulpe de pui umplute cu patrunjel

Rulouri din pulpe de pui umplute cu patrunjel

Pulpele de pui, spalate si zvantate, se subtiaza uniform cu lama unui cutit, in partile mai carnoase,

0 voturi    0 comentarii
45 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Elle Onica , 17 aprilie 2014

    In

Dificultate

Redusa

Timp

45 min

3 voturi

Ingrediente

  • pentru 3 cozonaci
  • Maia
  • 800 ml lapte caldut
  • 50 g drojdie
  • 1 lg zahar
  • 3 lg cu varf faina
  • Aluat
  • maia
  • 1400 g faina de grau
  • 6 galbenusuri
  • 120 g zahar
  • 240 g smantana
  • 250 ml ulei de palmier
  • coaja de la o portocala
  • Umplutura:
  • 300 g rahat turcesc/ sau stafide pentru fiecare cozonac
  • Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor:
  • 1 galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte
  • zahar tos pentru oresarat deasupra
  • Pentru uns:
  • 50 ml apa amestecata cu 1 lg zahar

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Drob de ciuperci