autor:

Lia Maria

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 21 mai 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 21 mai 2012

Ingrediente
Aluat:, 200ml lapte, 100g margarina, topita, ¼ lingurita sare, 2 linguri zahar, 2 oua, putin batute, Caoaja rasa de la o lamaie, ½ lingurita praf de portocala, 600g faina alba, 2 lingurite rase drojdie uscata, Umplutura:, 300g nuca macinata, 200g zahar tos, 375g gem de prune, Pt glazura:, 1 ou, 1 lingura lapte

Dificultate: Redusa Timp: 3h

13 voturi

Mod de preparare

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti aluatul de mana, exact ca orice aluat classic.
Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.
Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.
Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.
Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.
Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.
Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.
Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.
Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.
Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.
Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.
Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taem in felii si-l degustam…

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare, cu nuca si gem de prune" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Tortia-lipie in gen mexican

Tortia-lipie in gen mexican

Se pun toate ingridentele in oala mixerului si se prelucreza 5minute pina ce aluatul s-a format.Se

10 voturi    4 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje
Placinta dobrogeana modificata

Placinta dobrogeana modificata

Branza rasa se amesteca cu 300 g de smantana, branzica dulce, zaharul, esenta rom, stafidele, zaharul

9 voturi    4 comentarii
1h
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 11 iulie 2012

    Un desert minunat!

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 mai 2012

    3sisterscooking, multumesc pentru apreciere !

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 mai 2012

    Mihai, ma bucur ca-ti place, succes si astept impresii...

    • 3sisterscooking

      3sisterscooking (Chef de cuisine) , 26 mai 2012

      Super interesant modul in care l-ai pregatit! Felicitari!

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 24 mai 2012

      Salvat! Si eu vreau sa fac un cozonac ca acesta. Felicitari!*****

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012

      Mult spor Adelina ! si pupici...

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 23 mai 2012

      Super, fur ideea!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012

      www.divainbucatarie.ro, multumesc !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012

      Adina oricand pot sa ajut....o fac cu mare drag. pupici

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 23 mai 2012

      BUN cu siguranta!

    • Fara foto

      Adina (Chef de cuisine) , 22 mai 2012

      Iti multumesc din suflet pentru timpul acordat scrierii acestui mesaj si sfaturile date. Le-am copiat! Te imbratisez cu drag !

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 mai 2012

      Adina draga, daca vrei un cozonac bun si reusit asa cum isi doreste sotul tau, trebue sa tii cont de cativa pasi care par "banali" dar defapt au o foarte mare inportanta. Si pentru asta te sfatuesc sa-ti pregatesti ingredientele de cu seara( ca adoa zi sa faci cozonacii) si anume sa le aduci in bucatarie sa stea la o temperatura constanta, toate : faina, oua, margarina, lapte, drojdie. Si daca framanti aluatul cu mana, neaparat trebue framantat cel putin 20' , asta din momentul in care nu se mai lipeste de maini ! Daca-l framanti la masina, in momentul in care semnalul sonor te anunta ca si-a terminat programul de framantat, nu-l lasi la dospit ! il mai programezi inca o data la framantat si numai dupa acea dospirea. Si inca un mic truc pentru a nu se intari: imediat ce scoti cozonacii din cuptor, unge-i cu 1-2 linguri de smantana pt gatit, (aceasta va patrunde imediat in coaja cozonacului fierbinte), acopera-i apoi cu un prosop de bucatarie si lasa-i la racit. Daca vei tine cont de aceste sfaturi :) cu siguranta vei obtine cel mai bun cozonac , iar aprecierea din partea sotului tau nu va intarzaia, sant sigura. Iti doresc succes in reusita unui cozonac asa cum il doresti ! Pupici si astept impresii...

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 mai 2012

      Raluca, sa stii ca e si bun :) chiar foarte bun, poate incerci si mai vb dupa... pupici

    • Fara foto

      Adina (Chef de cuisine) , 21 mai 2012

      Am o slabiciune pentru cozonaci dar din nefericire, nu-mi ies asa cum vreau! De 3-4 ori am incercat si tot nu se rupeau fasii, cum vrea sotul meu si se intaresc repede :( Cozonacul floare arata bine de tot ! :)

    • raluka

      raluka (Chef de cuisine) , 21 mai 2012

      Hmm.. interesant!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h

13 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 200ml lapte
  • 100g margarina
  • topita
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri zahar
  • 2 oua
  • putin batute
  • Caoaja rasa de la o lamaie
  • ½ lingurita praf de portocala
  • 600g faina alba
  • 2 lingurite rase drojdie uscata
  • Umplutura:
  • 300g nuca macinata
  • 200g zahar tos
  • 375g gem de prune
  • Pt glazura:
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Un desert minunat!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu brinza