Ingrediente
Aluat:, 200ml lapte, 100g margarina, topita, ¼ lingurita sare, 2 linguri zahar, 2 oua, putin batute, Caoaja rasa de la o lamaie, ½ lingurita praf de portocala, 600g faina alba, 2 lingurite rase drojdie uscata, Umplutura:, 300g nuca macinata, 200g zahar tos, 375g gem de prune, Pt glazura:, 1 ou, 1 lingura lapte
Dificultate: Redusa | Timp: 3h
14 voturi
Mod de preparare
Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.
Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.
Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.
Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.
Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.
Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.
Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.
Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.
Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.
Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.
Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taem in felii si-l degustam…
Pofta buna!
3sisterscooking (Chef de cuisine) , 26 mai 2012
Super interesant modul in care l-ai pregatit! Felicitari!
mihai (Chef de cuisine) , 24 mai 2012
Salvat! Si eu vreau sa fac un cozonac ca acesta. Felicitari!*****
Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012
Mult spor Adelina ! si pupici...
Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 23 mai 2012
Super, fur ideea!
Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012
www.divainbucatarie.ro, multumesc !
Lia Maria (Chef de cuisine) , 23 mai 2012
Adina oricand pot sa ajut....o fac cu mare drag. pupici
www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 23 mai 2012
BUN cu siguranta!
Adina (Chef de cuisine) , 22 mai 2012
Iti multumesc din suflet pentru timpul acordat scrierii acestui mesaj si sfaturile date. Le-am copiat! Te imbratisez cu drag !
Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 mai 2012
Adina draga, daca vrei un cozonac bun si reusit asa cum isi doreste sotul tau, trebue sa tii cont de cativa pasi care par "banali" dar defapt au o foarte mare inportanta. Si pentru asta te sfatuesc sa-ti pregatesti ingredientele de cu seara( ca adoa zi sa faci cozonacii) si anume sa le aduci in bucatarie sa stea la o temperatura constanta, toate : faina, oua, margarina, lapte, drojdie. Si daca framanti aluatul cu mana, neaparat trebue framantat cel putin 20' , asta din momentul in care nu se mai lipeste de maini ! Daca-l framanti la masina, in momentul in care semnalul sonor te anunta ca si-a terminat programul de framantat, nu-l lasi la dospit ! il mai programezi inca o data la framantat si numai dupa acea dospirea. Si inca un mic truc pentru a nu se intari: imediat ce scoti cozonacii din cuptor, unge-i cu 1-2 linguri de smantana pt gatit, (aceasta va patrunde imediat in coaja cozonacului fierbinte), acopera-i apoi cu un prosop de bucatarie si lasa-i la racit. Daca vei tine cont de aceste sfaturi :) cu siguranta vei obtine cel mai bun cozonac , iar aprecierea din partea sotului tau nu va intarzaia, sant sigura. Iti doresc succes in reusita unui cozonac asa cum il doresti ! Pupici si astept impresii...
Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 mai 2012
Raluca, sa stii ca e si bun :) chiar foarte bun, poate incerci si mai vb dupa... pupici
Adina (Chef de cuisine) , 21 mai 2012
Am o slabiciune pentru cozonaci dar din nefericire, nu-mi ies asa cum vreau! De 3-4 ori am incercat si tot nu se rupeau fasii, cum vrea sotul meu si se intaresc repede :( Cozonacul floare arata bine de tot ! :)
raluka (Chef de cuisine) , 21 mai 2012
Hmm.. interesant!*****