autor:

gicuta

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac floare de post

Autor: gicuta (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 martie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: gicuta (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 martie 2015

Ingrediente
Ingrediente aluat:, 500 g făină, 100 g zahăr, 50 ml ulei, 250 ml apă, 1 cub drojdie, coajă de lămâie, esențe, un praf de sare, Pentru umplutură:, 250 g nucă măcinată, 3 sau 4 linguri de zahăr, 2 linguri cacao, o linguriță scorțișoară, 75- 100 ml frișcă lichidă, Se amestecă toate ingredientele pt .umplutură până se obtine o pasta omogenă.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

5 voturi

Mod de preparare



Dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească.

În acest timp fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul,praful de sare si coaja de lămâie.Când s-a mai răcit adăugăm esența.

După ce a crescut maiaua, se toarnă peste făină și se frământă încorporând și siropul din zahăr,apă și ulei. Se frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini. Se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul. Când a crescut , îl împărțim în cinci bucăți, patru mai mari și una mai mică.

Bucata mai mică va fi pentru mijlocul cozonacului. O întindem intr-o formă dreptunghiulară , o ungem cu pastă de nucă si o rulăm.

Cele 4 bucăti de aluat egale intre ele se întind pe rând pe blatul de lucru, dându-le o formă rotundă și se așează pe hârtie de copt. Pe primele 3 bucăți se pune pasta de nucă si se suprapun pe rând, presând ușor cu palma și lipind marginile de jur împrejur.In final, se acoperă cu a 4-a bucată de aluat și se presează bine marginile .

Cu un cuțit ascuțit, tăiem în 8 triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi în parte va fi crestat în mijloc, prin această crestatură , se va trage vârful fiecărei bucăti, iar capetele de jos se vor uni . Așezăm și ruloul format din bucățica mică de aluat in mijlocul cozonacului și îl presăm ușor . Se transferă totul intr-o tavă rotundă, se unge cu ulei cozonacul și se mai lasă la crescut o jumatate de oră.

După ce a crescut băgăm tava la cuptorul deja încalzit si coacem la foc mediu 40-45 de minute, până se rumeneste.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare de post" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Saratele din aluat de foietaj cu sos de rosii picant

Saratele din aluat de foietaj cu sos de rosii picant

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade Se face un sos de rosii din 400 gr de rosii taiate marunt

2 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Turta cu dulceata de caise

Turta cu dulceata de caise

Se amesteca faina cu bicarbonatul si zaharul, apoi se adauga margarina (margarina sa fie de temperatura

5 voturi    7 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Nica Liliana Lili , 22 martie 2015

    delicios

  • gicuta

    gicuta (Chef de cuisine) , 19 martie 2015

    Multumesc, Valentina Ionita!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 martie 2015

    O bunatate...Si eu il pregatesc asemanator... Felicitari pt reteta...Arata minunat!

Dificultate

Redusa

Timp

1h

5 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cub drojdie
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 3 sau 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 75- 100 ml frișcă lichidă
  • Se amestecă toate ingredientele pt .umplutură până se obtine o pasta omogenă.

Raporteaza reteta

Retete
de gicuta
Cozonac Rosenkranz

Cozonac Rosenkranz

Laptele caldut il amestecam cu 3 liguri de zahar si drojdia. Intr-un castron se cerne faina,

11 voturi    5 comentarii
4h
Aluaturi si Foietaje
Strudel cu mere

Strudel cu mere

Merele se calesc cu zaharul dupa care se adauga scortisoara si zaharul vanilat. Din apa, ulei , zahar,

14 voturi    6 comentarii
3h
Retete de post
Tort cu crema de zahar ars

Tort cu crema de zahar ars

Crema: Cele 8 linguri de zahar se pun la caramelizat in cratita. Cand este gata se tapeteaza peretii

8 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Torturi

gicuta (Chef de cuisine)

Multumesc, Valentina Ionita!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Aluat de clatite