Cozonac floare de post

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Cozonac floare de post

Ingrediente

  • Ingrediente aluat:
  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • 50 ml ulei
  • 250 ml apă
  • 1 cub drojdie
  • coajă de lămâie
  • esențe
  • un praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 250 g nucă măcinată
  • 3 sau 4 linguri de zahăr
  • 2 linguri cacao
  • o linguriță scorțișoară
  • 75- 100 ml frișcă lichidă
  • Se amestecă toate ingredientele pt .umplutură până se obtine o pasta omogenă.

Mod de preparare

Dizolvăm drojdia în 50 ml apă călduță, adăugăm o linguriță de zahăr si o lăsăm deoparte 10 -15 minute să crească.

În acest timp fierbem restul de apă cu uleiul, zahărul,praful de sare si coaja de lămâie.Când s-a mai răcit adăugăm esența.

După ce a crescut maiaua, se toarnă peste făină și se frământă încorporând și siropul din zahăr,apă și ulei. Se frământă aluatul până nu se mai lipește de mâini. Se lasă la crescut la loc cald până își dublează volumul. Când a crescut , îl împărțim în cinci bucăți, patru mai mari și una mai mică.

Bucata mai mică va fi pentru mijlocul cozonacului. O întindem intr-o formă dreptunghiulară , o ungem cu pastă de nucă si o rulăm.

Cele 4 bucăti de aluat egale intre ele se întind pe rând pe blatul de lucru, dându-le o formă rotundă și se așează pe hârtie de copt. Pe primele 3 bucăți se pune pasta de nucă si se suprapun pe rând, presând ușor cu palma și lipind marginile de jur împrejur.In final, se acoperă cu a 4-a bucată de aluat și se presează bine marginile .

Cu un cuțit ascuțit, tăiem în 8 triunghiuri egale, apoi fiecare triunghi în parte va fi crestat în mijloc, prin această crestatură , se va trage vârful fiecărei bucăti, iar capetele de jos se vor uni . Așezăm și ruloul format din bucățica mică de aluat in mijlocul cozonacului și îl presăm ușor . Se transferă totul intr-o tavă rotundă, se unge cu ulei cozonacul și se mai lasă la crescut o jumatate de oră.

După ce a crescut băgăm tava la cuptorul deja încalzit si coacem la foc mediu 40-45 de minute, până se rumeneste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort copii

Tort copii

Tort copii
Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni
Gogosi cu ciocolata
Dulciuri diverse

Gogosi cu ciocolata

Intr-un bol micut, trebuie sa punem drojdia impreuna cu 60 ml lapte.

Gogosi cu ciocolata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor