Cozonac in straturi

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac in straturi

Ingrediente

  • 1kg faina de buna calitate
  • 1cubulet de drojdie
  • 10galbenusuri
  • 300g zahar pudra
  • 1cana cu lapte cald
  • 100g unt topit
  • 1lingurita rasa cu sare
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • Umplutura:
  • 50g nuca macinata
  • 1lingura cacao
  • 5cubulete de rahat
  • 50g fructe confiate
  • 50g fulgi de ciocolata
  • 50g martipan
  • 50g stafide

Mod de preparare

Intr-un castron se pune faina cernuta;intr-un bol se pune 4linguri de faina,se opareste cu putin lapte clocotit,se amesteca repede si foarte bine sa nu ramana cocoloase iar dupa ce s-a racit,se amesteca cu drojdia frecata cu 1lingura cu zahar,se acopera bolul si se lasa la dospit

Restul de zahar se pune in laptele ramas sa se topeasca ,galbenusurile frecate cu sare,aromele iar dupa ce drojdia si-a dublat volumul,se rastoarna totul in vasul cu faina(drojdie,galbenusuri si lapte)si se amesteca;dupa ce aluatul a devenit lipicios,se framanta adaugandu-se cate putin unt topit iar cand aluatul a devenit lucios si se desprinde usor de pa maini,se acopera si se lasa la crescut intr-un loc ferit de curenti de aer

In acest timp se pun in boluri toate ingredientele de la umplutura,rahatul si martipanul taiate,nuca amestecata cu cacao si un plic de zahar vanilat iar fructele confiate taiate daca sunt mari

Intr-o oala ideala ar fi de lut dar eu nu am avut,unsa cu unt,se pune o bucata de aluat aplatizata,deasupra se pune una din umpluturi,se acopera cu alta bucata de aluat si tot asa pana se termina umplutura;nu este obligatoriu sa se termine si aluatul pentru ca daca este prea mult aluat,cozonacul il veti aduna din cuptor;trebuie sa fie lasat loc in oala sa creasca,deci se umple doar 3/4din vas.

Se lasa vasul la crescut,apoi se unge cu galbenus,se presara deasupra mac,susan sau ce seminte are fiecare apoi se lasa la cuptor la foc foarte mic 1h incercand cozonacul cu un bat de frigaruie

Optional,dupa ce s-a racit se scoate,se pune pe un platou,se toarna deasupra un sos de ciocolata alba topita cu putin unt si se presara mini bezele deasupra.

Cand am adus la masa acest cozonac,toata familia a spus waw!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pizza bread

Pizza bread

Pizza bread
Ciorbă de crap

Ciorbă de crap

Ciorbă de crap
Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere

Crap prajit cu sos de rosii si capere
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor