autor:

Camelia

» » , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Cozonac unguresc

Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 aprilie 2017

Ingrediente
Aluat:, 500 g de faina, 200 g unt, 70 g zahar pudra, 160 ml lapte cald, 2 galbenusuri de ou, 10 g drojdie proaspata, coaja de lamaie, sare, 2 lingurite de esenta de vanilie, Umplutura de nuca:, 250 g nuca macinata, 100 ml lapte, 70 g stafide, 70 g zahar, esenta de vanilie, Umplutura de mac:, 250 g mac macinat, 100 ml lapte, 70 g stafide, 70 g zahar, esenta de vanilie

Dificultate: Ridicata Timp: 90h

2 voturi

Mod de preparare

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam peste faina. Cu mainile, incorporam usor untul in faina, pana devine nisipos. Adaugam drojdia dizolvata in lapte, galbenusurile, zaharul, putina sare (o presaram cat mai departe de drojdie), coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor cu mana si adaugam si laptele putin cate putin. Dupa ce am terminat de incorporat tot laptele, il framantam putin in bol, apoi il scoatem pe masa de lucru pe care am presarat-o cu faina. Framantam 3 minute aluatul. Il acoperim cu folie de prospetime si il lasam la rece pentru 30 de minute.



Umplutura de mac:



Punem laptele intr-o craticioara, cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc, pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste mac. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie, mai adaugam lapte.



Umplutura de nuca:



Punem laptele intr-o craticioara cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste nuca. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie, mai adaugam lapte.



Scoatem aluatul din frigider si il taiem pe jumatate. Una din cele doua jumatati o punem inapoi in frigider. Cealalta jumatate trebuie intinsa cu grija, intr-o foaie destul de subtire. Incercam sa nu mai presaram faina pe masa de lucru. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de mac si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Asa procedam si cu jumatatea a doua de aluat. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de nuca si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Tapetam o tava mare cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz). Asezam cei doi cozonaci unguresti in tava. Ii ungem cu galbenus de ou, iar apoi cu albus. Facem cateva intepaturi ca sa permitem aerului sa iasa. Introducem tava in cuptorul preincalzit si ii lasam la 180 grade C, pentru aproximativ 40 de minute. Inainte sa ii feliem, trebuie sa ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac unguresc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Toba de pui

Toba de pui

Se spala carnea de pui si pipotele si inimile de pui ,se taie in bucati,se pun intr-un castron si

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Rulouri din pulpe de pui umplute cu patrunjel

Rulouri din pulpe de pui umplute cu patrunjel

Pulpele de pui, spalate si zvantate, se subtiaza uniform cu lama unui cutit, in partile mai carnoase,

0 voturi    0 comentarii
45 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

90h

2 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g de faina
  • 200 g unt
  • 70 g zahar pudra
  • 160 ml lapte cald
  • 2 galbenusuri de ou
  • 10 g drojdie proaspata
  • coaja de lamaie
  • sare
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Umplutura de mac:
  • 250 g mac macinat
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de Camelia
Mini cupcakes

Mini cupcakes

Topim untul. Lasam untul sa se raceasca putin. Mixam untul cu zaharul si zaharul vanilat pana se

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Gogosi glazurate cu ciocolata alba

Intr-o craticioara punem la incalzit laptele. Adaugam si untul. Amestecam usor pana se topeste untul

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Baclava inghetata

Baclava inghetata

Intindem o foaie de prospetime, scoatem inghetata din cutie si trebuie sa ii dam o forma dreptunghiulara.

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Friptura de miel la cuptor