autor:

Camelia

» » , , Retete de Pasti, Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse

Cozonac unguresc

Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Camelia (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 aprilie 2017

Ingrediente
Aluat:, 500 g de faina, 200 g unt, 70 g zahar pudra, 160 ml lapte cald, 2 galbenusuri de ou, 10 g drojdie proaspata, coaja de lamaie, sare, 2 lingurite de esenta de vanilie, Umplutura de nuca:, 250 g nuca macinata, 100 ml lapte, 70 g stafide, 70 g zahar, esenta de vanilie, Umplutura de mac:, 250 g mac macinat, 100 ml lapte, 70 g stafide, 70 g zahar, esenta de vanilie

Dificultate: Ridicata Timp: 90h

0 voturi

Mod de preparare

Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura camerei, in bucatele potrivite si il adaugam peste faina. Cu mainile, incorporam usor untul in faina, pana devine nisipos. Adaugam drojdia dizolvata in lapte, galbenusurile, zaharul, putina sare (o presaram cat mai departe de drojdie), coaja de lamaie si esenta de vanilie. Amestecam usor cu mana si adaugam si laptele putin cate putin. Dupa ce am terminat de incorporat tot laptele, il framantam putin in bol, apoi il scoatem pe masa de lucru pe care am presarat-o cu faina. Framantam 3 minute aluatul. Il acoperim cu folie de prospetime si il lasam la rece pentru 30 de minute.



Umplutura de mac:



Punem laptele intr-o craticioara, cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc, pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste mac. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie, mai adaugam lapte.



Umplutura de nuca:



Punem laptele intr-o craticioara cu zaharul si stafidele. Amestecam usor si lasam pe foc pana zaharul s-a dizolvat. Luam amestecul de pe foc si il adaugam peste nuca. Amestecam pana obtinem o pasta groasa. Daca este nevoie, mai adaugam lapte.



Scoatem aluatul din frigider si il taiem pe jumatate. Una din cele doua jumatati o punem inapoi in frigider. Cealalta jumatate trebuie intinsa cu grija, intr-o foaie destul de subtire. Incercam sa nu mai presaram faina pe masa de lucru. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de mac si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Asa procedam si cu jumatatea a doua de aluat. Dupa ce am intins aluatul, punem peste el umplutura de nuca si o nivelam bine pe toata suprafata aluatului. La final, luam marginile si le punem peste umplutura. Asa facem si cu cealalta margine. Incepem sa rulam cu grija, iar cand ajungem la final, ungem marginea cu albus de ou ca sa se lipeasca. Il rulam putin ca sa ii dam o forma egala. Tapetam o tava mare cu hartie de copt (eu am folosit tava de la aragaz). Asezam cei doi cozonaci unguresti in tava. Ii ungem cu galbenus de ou, iar apoi cu albus. Facem cateva intepaturi ca sa permitem aerului sa iasa. Introducem tava in cuptorul preincalzit si ii lasam la 180 grade C, pentru aproximativ 40 de minute. Inainte sa ii feliem, trebuie sa ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Punem faina intr-un bol incapator. Adaugam putin lapte cald peste drojdie. Amestecam cu o lingurita pana se dizolva. Taiem untul tinut la temperatura
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac unguresc" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Retete de Pasti
Coaste de miel cu piure de pastarnac marinate rapid cu aparatul Food Saver

Coaste de miel cu piure de pastarnac marinate rapid cu aparatul Food Saver

Mai intai va trebui sa marinam coastele de miel. Cu ajutorul aparatului de vidat Food Saver la care

2 voturi    0 comentarii
3h
Retete de Pasti
Chec cu cacao si nuci

Chec cu cacao si nuci

Intr-un bol, punem albusurile si praful de sare. Mixam pana obtinem un amestec spumos. Peste albusuri

0 voturi    0 comentarii
60h
Retete de Pasti

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Ridicata

Timp

90h

0 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 500 g de faina
  • 200 g unt
  • 70 g zahar pudra
  • 160 ml lapte cald
  • 2 galbenusuri de ou
  • 10 g drojdie proaspata
  • coaja de lamaie
  • sare
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • Umplutura de nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie
  • Umplutura de mac:
  • 250 g mac macinat
  • 100 ml lapte
  • 70 g stafide
  • 70 g zahar
  • esenta de vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de Camelia
Chec cu cacao si nuci

Chec cu cacao si nuci

Intr-un bol, punem albusurile si praful de sare. Mixam pana obtinem un amestec spumos. Peste albusuri

0 voturi    0 comentarii
60h
Retete de Pasti
Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

Prajitura cu nuca, ciocolata, crema de vanilie si jeleu de capsuni

Blat: Intr-un bol, batem albusurile spuma, cu un praf de sare. Adaugam zaharul tos si mixam pana

1 vot    0 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Orez cu lapte

Orez cu lapte

Punem laptele la fiert. Adaugam dupa 10 minute, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Intre timp,

0 voturi    0 comentarii
40 min
Budinci
Sfaturi

Idei si retete pentru Pasti

8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste
8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale romanilor, fiind unul dintre deserturile preferate ale multora dintre noi.

8 voturi   7 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste

  Dupa Paste, se intampla sa ramanem cu o multime de oua colorate pe care nimeni nu le mai mananca. Si pentru ca risipa

8 voturi   9 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste

  Pentru ca masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai delicioase si atent pregatite feluri de mancare, v-am pregatit

5 voturi   0 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Vezi toate articolele