Crema de zahar ars

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Crema de zahar ars

Ingrediente

  • 8 oua proaspete de tara
  • 250 g zahar
  • 1 l lapte de tara
  • Esenta de vanilie
  • Esenta de rom
  • Coaja de portocala
  • 10 linguri de zahar pentru caramel
  • Putin ness

Mod de preparare

Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Imi aminteste cu drag de copilarie atunci cand bunicile noastre ne pregateau vestitele placinte cu mere sau dovleac, laptele de pasare, crema de zahar ars sau negresele.

Cele 10 linguri de zahar si nessul se pun in cratita la foc mic pentru a se carameliza si se amesteca continuu pana ce s-a topit zaharul. Se acopera uniform peretii vasului si se lasa la racit. Daca nu se raceste complet intoarcem vasul cu fundul in sus si dam drumul la apa rece. Ouale se sparg separat cate unul pentru a ne asigura ca nu nimerim vreunul stricat. Se amesteca ( eu le pun la mixer) ouale cu laptele, esentele si zaharul. Compozitia rezultata se pune in cratita cu zaharul caramelizat. Se pune la cuptor la foc mic aproximativ 45 de minute in functie de cupor pana se intareste crema si se rumeneste frumos pe margini. Ca sa fiti siguri ca este gata crema puteti face testul cu scobitoarea in mijlocul ei sau cu degetul trebuie sa fie elastica. Crema va fi moale ca o piftie chiar si atunci cand este facuta insa daca nu ramane crema pe scobitoare este gata. Cratita se scoate apoi si se lasa la temperatura camerei. Se pune la frigider pentru cateva ore bune si apoi daca doriti se rastoarna pe un platou frumos. Puteti flamba un pic deasupra compozitiei inainte de a baga la cuptor. Eu am facut mici portii cu ajutorul formelor. Pentru figurinele din zahar : caramelizati zahar cu putina zeama de lamaie si amestecati mereu pana la topire. Cand e gata luati din compozitie cu furculita sau cu ajutorul unei spatula si trasati diverse modele pe o hartie de copt. Dupa racire veti vedea ca se desprind foarte usor dezlipindu-le cu o paleta. Trebuie sa lucrati rapid cu zaharul ca se intareste. Cel mai bine este sa asezati decorul in momentul servirii pentru ca altfel se topeste rapid. Pentru o crema si mai fina se poate pune crema sa fiarba in alta oala la bain marie (tot la cuptor). Se serveste impreuna cu sosul de zahar. Este un desert delicios mai ales pe timp de vara. Aceasta reteta este deosebita si merita incercata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise