autor:

gratziela

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei şi cartofi gratinaţi, o masă de duminică

Autor: gratziela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: gratziela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 martie 2011

Ingrediente
-4 dovlecei mijlocii, -1 ardei capia, -2 morcovi, -1 ceapă uscată, -1 legătură ceapă verde, -1 kg cartofi, -250 gr. caş afumat, -200 gr. smântână (sau iaurt), -5 ouă, -sare, piper, -tarhon, -cimbru, -busuioc, -1 legătură frunze mărar, -1 legătură frunze de pătrunjel

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

10 voturi

Mod de preparare

Pune la fiert cartofii în coajă, nu înainte de a-i spăla bine.

Şi pentru că rămâne destul timp cât fierb cartofii, poţi curăţa în linişte restul de legume: morcovii şi ceapa de coajă, ardeiul de cotor şi seminţe, iar la ceapa verde să îi scurtezi puţin vârfurile la frunze şi firele de la rădăcină, după care, aruncă peste ele un jet de apă rece.

Ia dovleceii şi taie felii pe lung de 2cm grosime, după care îi pui la fript pe o tigaie grill fără nici un pic de ulei (să ştii că are un parfum îmbietor, şi dacă eşti pofticios, este bine să pui mai multe felii pe grill!). Cât timp se frig dovleceii, rade morcovul pe răzătoarea cu ochiuri mari, taie mărunt ceapa uscată şi le pune într-o tigaie cu puţin ulei să se înmoaie (nu rumenit!!).Să nu uiţi să condimentezi: puţină sare, cimbru, tarhon şi busuioc, după care amestecă bine ca să se cunoască şi să se iubească toate acestea. Lasă-le să se contopească cam cinci minute, după care aruncă peste ele ardeiul tăiat făşii subţiri şi ceapa verde tăiată rondele.Dar nu trebuie să chinui prea mult pe foc acest amestec! Lasă-l doar 5 minute, după care dă-l deoparte şi lasă să se răcească.

Dacă au fiert cartofii şi s-au răcit atâta cât îţi permite să-i cureţi de coajă, atunci nu mai pierde timpul că se face târziu! Curăţă cu atenţie cartofii de coajă să nu rămână rămăşite de coajă (sunt comestibile, dar nu sunt estetice!).

Unge cu ulei o tavă pentru cuptor şi tapetează cu griş.

Taie cartofii în felii destul de groase şi aşează-le în tavă. Rade caşul afumat (dacă nu ai, vezi ce tip de brânză poţi rade _dar nu te sfătuiesc să foloseşti telemea sau alte asemenea brânzeturi, ci mai degrabă caşcaval!) şi împrăştie-l peste cartofi.

Niciodată nu rad brânza ca strat ultim: se arde şi devine crocantă.

Pune sare grunjoasă peste stratul de cartofi_ dar nu uita: pui doar sare pentru stratul de cartofi!

Aşează peste ei feliile de dovlecei peste care răsfiri puţină sare şi frunze de mărar şi pătrunjel tăiate mărunt.

Şi un ultim strat, aşează amestecul din tigaie ce aştepta cuminte şi cu mirosuri îmbietoare! Întinde cu o spatulă din lemn, dar să fii atent să fie împrăştiate uniform toate ingredientele.După ce ai făcut această operaţiune, pregăteşte sosul cu care trebuie să înnobilezi truda ta de până acum!Pune într-un castron ouăle şi smântâna (iaurt pentru cei sensibili de ficat sau fiere) şi bate-le cu telul atât cât să se omogenizeze!Răstoarnă sosul în tavă şi colorează cu puţină verdeaţă.



Sfat: pentru varianta vegan pentru sos se poate folosi: 1 cană 200 ml lapte de soia + 2 linguri sos de soia amestecate cu 1 lingură de făină, 1 lingură ulei şi 3-4 căţei de usturoi zdrobiţi. Nu folosi brânză vegetariană, este sintetică, deci balast! Mai bine deloc!

Incinge cuptorul la 170ºC (mediu pe gaze) şi coace cam 50-55 minute, până ce capată o culoare rumenă la suprafaţă şi este coaptă la interior.

Deşi, la prima vedere, pare destul de complicat, să ştii că nu este chiar aşa! Ca să-ţi scurtezi timpul la bucătărie, poţi să fierbi cartofii de cu seară, iar a doua zi merge totul mai repede, dar de curăţat de coajă să-i cureţi a doua zi!

Este o mâncare care, poate fi servită caldă cu ceva murături pe lângă ea, sau rece, chiar la cină
Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei şi cartofi gratinaţi, o masă de duminică" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pui cu amestec mexican si ciuperci

Pui cu amestec mexican si ciuperci

Se curata ceapa si se taie solzisori. Ardeiul se taie cubulete si rosia feliute. Se pun doua linguri

9 voturi    5 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Orez cu legume

Orez cu legume

Curatati legumele si tocati-le cubulete mici. Intr-o tigaie antiaderenta puneti la calit in ulei

16 voturi    4 comentarii
20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2012

    O bunatate...

  • Adriana K.D.

    Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 21 martie 2011

    Hmm...ce bine arata...si cred ca e si tare gustos!

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

10 voturi

Ingrediente

  • -4 dovlecei mijlocii
  • -1 ardei capia
  • -2 morcovi
  • -1 ceapă uscată
  • -1 legătură ceapă verde
  • -1 kg cartofi
  • -250 gr. caş afumat
  • -200 gr. smântână (sau iaurt)
  • -5 ouă
  • -sare
  • piper
  • -tarhon
  • -cimbru
  • -busuioc
  • -1 legătură frunze mărar
  • -1 legătură frunze de pătrunjel

Raporteaza reteta

Retete
de gratziela
Musaca de cartofi

Musaca de cartofi

- am curatat cartofii si i-am taiat in cuburi medii pe care i-am rumenit usor intr-o tigaie cu putin

36 voturi    14 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

Legume in aspic pentru vegetarieni si nu numai

Am spalat toate legumele. Am curatat de coaja morcovii si i-am taiat rondele de 3-5mm grosime. Dovlecelul

11 voturi    9 comentarii
1h 15 min
Aperitive
Tort de mere cu aluat de clătite

Tort de mere cu aluat de clătite

Am pregătit merele ca la plăcinta de mere: - am spălat merele, le-am curăţat de coajă, -

6 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

O bunatate...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Varza cu carne de pui, la cuptor Varza cu carne de pui, la cuptor

Atunci cand e posibil, se poate pune cu o seara inainte carnea la macerat intr-un sos de mustar, sos de soia, praf de usturoi si ulei. Pentru

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Mancaruri cu carne
Ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza Ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza

Pentru ca suntem in sezonul rece, am pregatit ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza. Mod de preparare: Se pune la fiert, intr-o

1 vot    2 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
mancarica de fasole verde