autor:

Mogoroase Florentina

» » Prajituri

Eclere

Autor: Mogoroase Florentina (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 25 februarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mogoroase Florentina (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 25 februarie 2014

Ingrediente
Aluat (pt. 40 bucati):, 300 ml ulei, 600 ml apa, 600g faina, putina sare, 12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza, , Crema:, 2l lapte, 250g zahar+ 200g, putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata), 400g faina, 3 vanilii, 5 oua, o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

Dificultate: Medie Timp: 2h

10 voturi

Mod de preparare

Aluat de ecler:



Se pune uleiul, apa si sarea la fiert, cand da in clocot (nu inainte si nici sa fiarba mult ca iar nu-i bine) se pune faina toata odata, se amesteca pana se incorporeaza bine si se continua amestecatul pana compozitia incepe sa se prinda de fundul cratitei (este foarte important si nu va speriati nu se arde). Se da jos de pe foc, se lasa la racit nu de tot (atit cat sa puteti tine mana in aluat sa nu friga). Se pun ouale la inceput cate 2, apoi spre sfarsit cate unul. Compozitia nu trebuie sa fie tare pentru ca atunci raman crude in mijloc, dar nici moale, atunci se lasa. Bagati paleta in compozitie si trebuie sa curga incet inapoi. Tava se unge cu o pensula inmuiata in ulei si scuturata bine (nu mult ulei, doar putin de tot caci altfel aluneca compozitia). Cand formam eclerul turnam cu un sprit care jumatate este rotund, jumatate are dinti (deasupra). Partea rotunda ajuta sa se formeze frumos talpa dedesubt.



Formam eclerele (de vreo 10 cm), le bagam imediat la cuptorul incins dinainte la foc mare (al meu 250 max.) la inceput si cand incepe sa se rumeneasca la foc mijlociu (deci nu mic - diferenta mare de temperatura le plosteste). Cand se usuca bine le scoatem. Daca respectati reteta si procedeul este imposibil sa nu iasa sau sa se lase cand le scoateti din cuptor, coaja de ecler inauntru trebuie sa fie goala fara miez.



La eclerul cu frisca taiem capacul de tot dar la cele care le glasam taiem pe jumate(ca la sectiune). Este mai usor cand glasam si mai estetic.



Crema de vanilie:



Punem laptele, sarea, bucatica de unt si 100g zahar la fiert si nu mai amestecam in lapte. Separam ouale, galbenusurile le amestecam cu 150g zahar. Adaugam o cescuta din laptele caldut (nu fierbinte ca oparim faina) si adaugam incet faina (ca la clatite). Mai adaugam putin lapte. Cind laptele de pe foc incepe sa fiarba, il dam putin la o parte, amestecam compozitia de mai sus, incorporam bine si punem pe foc. Se va ingrosa, iar dupa cateva minute se va subtia (simtiti la mestecat), Trebuie de 3 ori sa se subtieze si iar sa se ingroase si atunci sunteti siguri ca este fiarta. Cand este gata incepe sa se stringa spre mijloc.



Asa luam proba: un virf de cutit il bagam in crema si lasam sa se raceasca. Tragem cu degetul crema si trebuie sa se dezlipeasca cutitul sa ramina curat. Albusurile le batem bine cu 200g zahar (puteti reduce, dar nu iese asa dulce) pana se albeste (ca la bezea) si cu vanilia (vanilia daca se pune la fiert pierde din gust si miros) si le amestecam cu crema fierbinte (atunci devine mai afinata - pufoasa). Eu crema am impartit-o in 3: o parte am lasat-o asa, intr-o parte am pus ness, intr-o parte cacao si rom+cioco.



Cand glasati se procedeaza invers decat la torturi deci nu puneti glazura peste prajitura, ci bagati virful prajituri in glazura. Este valabil pentru toate prajiturile taiate. O scoateti si atunci glazura se lasa frumos in jos. Daca punem frisca cu un sprit, eclerele vor fi mai inalte si mai frumoase.
Daca ti-a placut reteta noastra "Eclere" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Eclere cu crema de ananas

Eclere cu crema de ananas

Coji Intr-o craticioara de 1 litru se pun la fiert apa , grasimea si sarea. Cand da primul clocot

2 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
ECLERE CU CIOCOLATA

ECLERE CU CIOCOLATA

Se pune in cratita untul,laptele,un praf de sare,zaharul,se aseaza pe foc mic si cand incepe sa clocoteasca

52 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Mogoroase Florentina

    Mogoroase Florentina (Chef de cuisine) , 03 martie 2014

    Eu as manca in fiecare zi si tot nu m-as satura de ele.

  • Fara foto

    Madalina Raluca Stefan , 01 martie 2014

    buuuuuuun

  • Fara foto

    Marioara Banica (Bucatar) , 28 februarie 2014

    As manca si eu macar unul

    • Fara foto

      Marioara Banica , 28 februarie 2014

      vreau si eu unu

    • Adriana_Mihaela

      Adriana_Mihaela (Bucatar) , 28 februarie 2014

      vreau si eu

    • Fara foto

      Adriana Mihaela , 28 februarie 2014

      Yami vr sh eu

    • Fara foto

      Mogoroase Florentina , 28 februarie 2014

      Multumesc frumos

    • Mogoroase Florentina

      Mogoroase Florentina (Chef de cuisine) , 28 februarie 2014

      Multumesc frumos

    • Fara foto

      Hossu Claudia , 27 februarie 2014

      as minca si eu mi-ai facut pofta

    • Fara foto

      Luminita Ticolea , 27 februarie 2014

      Am incercat reteta asta si ies foarte foarte bune

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

10 voturi

Ingrediente

  • Aluat (pt. 40 bucati):
  • 300 ml ulei
  • 600 ml apa
  • 600g faina
  • putina sare
  • 12 oua indiferent de cantitatea de ulei pe care o puneti apa si faina se dubleaza
  • Crema:
  • 2l lapte
  • 250g zahar+ 200g
  • putina sare (sarea ia gustul fainii si accentueaza dulceata)
  • 400g faina
  • 3 vanilii
  • 5 oua
  • o bucatica de unt sau margarina(crema este mai alifiata)

Raporteaza reteta

Mogoroase Florentina (Chef de cuisine)

Eu as manca in fiecare zi si tot nu m-as satura de ele.

Adauga reteta
Retete

din Prajituri

Samba cu crusta de nuci Samba cu crusta de nuci

Se dau biscuitii la robot, apoi se framanta cu untul si miezul de nuca maruntit. Se intinde in forma de tort, in strat uniform, presat

0 voturi    0 comentarii
99h 45 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu caise Prajitura cu caise

Se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si-si dubleaza volumul, se adauga ulei cate putin, apoi iaurtul, coaja de lamaie,faina

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Delicii sanatoase de la bloggeri
Grapefruit copt