autor:

Fara foto

» » Aperitive

fondue

Autor: valentina hofmann (Bucatar sef)   
   Specific: 

Elvetia


    Reteta postata pe: 19 ianuarie 2006

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina hofmann (Bucatar sef)   
Specific:  

Elvetia


Reteta postata pe: 19 ianuarie 2006

Ingrediente
- 300-500 g brinza tip cascaval, care se topeste la caldura daca e posibil brinza emental, gruyere, freiburger sau vascherin., - 2-4 dl vin alb sec, - 1 dl rachiu de ciresche sau tuica sau palinca, - 1-6 catei de usturoi, dupa gust, - 1-2 Linguri faina fina de griu sau de cartofi, - piper, - nuca de muscat (daca se prefera), - piine, de preferinta alba. taiata bucati, poate fii si veche de o zii, in plus, - un resou, sau o unitate care incalzeste cratita pe masa in timpul in care se maninca, - muraturi,

Dificultate: Redusa Timp: 1h

25 voturi

Mod de preparare

- usturoiul se decojeste, se taie in doua pe lung, cu suprafata taiata se freaca peretii cratitii(exista cratita speciala de argila arsa, dar se poate utiliza ori ce cratia)
- brinza se rade (nu fin, cel mai bine mai mare), se da in cratita
- se adauga faina si vinul
- se pune la incalzit, amestecind usurel cu o lingura de lemn; focul mai domol, sa nu se arda brinza, brinza trebuie sa se topeasca incet; se amesteca incontinuu facinduse cifra 8 in cratita cu lingura (aceasta miscare pe fundul cratitei garanteaza un amestec uniform)
-cind brinza e topita se adauga rachiul, piperul si nuca de muscat
- cratita se pune la masa pe resou, sau pe aparatul unde se incalzeste mai departe
-fiecare infige pe furculita o bucata de piine pe care o lune in brinza topita, miscind-o incet pina e bine acoperita cu brinza. Atentie, e fierbinte!!!
- muraturi de toate felurile merg foarte bine
- de baut ceai negru sau de menta
Pofta buna!
PS daca brinza nu se curata bine de pe cratita, puneti apa rece cu putin detergent si lasat-o asa citeva ore, se va curata apoi foarte usor.
Daca ti-a placut reteta noastra "fondue" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aperitive cu brinza
Fondue de branza

Fondue de branza

Reteta face parte din programul de educatie culinara “50 de saptamani in bucatariile lumii” derulat

0 voturi    1 comentariu
10 min
Aperitive cu brinza
Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue

Ideea aranjamentului este luata de pe net, dar am adaugat ingrediente dupa preferintele celor din

11 voturi    12 comentarii
45 min
Aperitive cu brinza

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Waves

- 31 %
289.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Elo , 16 aprilie 2009

    E reteta originala, numai un mic ic. Nu se foloseste la fondue faina de grau niciodata ci amidon de porumb sau cartof care se dizolva in kirsh ca sa nu se taie branza.

Dificultate

Redusa

Timp

1h

25 voturi

Ingrediente

  • - 300-500 g brinza tip cascaval
  • care se topeste la caldura daca e posibil brinza emental
  • gruyere
  • freiburger sau vascherin.
  • - 2-4 dl vin alb sec
  • - 1 dl rachiu de ciresche sau tuica sau palinca
  • - 1-6 catei de usturoi
  • dupa gust
  • - 1-2 Linguri faina fina de griu sau de cartofi
  • - piper
  • - nuca de muscat (daca se prefera)
  • - piine
  • de preferinta alba. taiata bucati
  • poate fii si veche de o zii
  • in plus
  • - un resou
  • sau o unitate care incalzeste cratita pe masa in timpul in care se maninca
  • - muraturi

Raporteaza reteta

Fara foto

Elo

E reteta originala, numai un mic ic. Nu se foloseste la fondue faina de grau niciodata ci amidon de porumb sau cartof care se dizolva in kirsh ca sa nu se taie branza.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aperitive cu brinza

Placinte sarate cu branza Placinte sarate cu branza

Drojdia proaspata se marunteste într-un castronel, se adauga o linguriță de zahăr și puțină apă caldă, cât să se

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Foietaj cu sunca si branza topita Foietaj cu sunca si branza topita

Se dezgheata aluatul si se taie fasii subtiri cam cat degetul mic (vor iesi mai multe bucati) ori cat degetul mare ( mai putine). Se

0 voturi    0 comentarii
10 min
Aperitive
Rosii si ardei umpluti cu crema de branza