autor:

Gospodinadecriza GDC

» » , Retete de Pasti, Fripturi

Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere

Autor: Gospodinadecriza GDC (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Marea Britanie


    Reteta postata pe: 08 aprilie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Gospodinadecriza GDC (Chef de cuisine)   
Specific:  

Marea Britanie


Reteta postata pe: 08 aprilie 2010

Ingrediente
2 kg,500 carne de miel, cu tot cu os, , Marinata pentru miel,, 2 cepe mijlocii, o radacina de ghimbir proaspat (daca nu puteti gasi, o varianta ar fi telina)., Sare., 2 linguri amestec condimente mexicane (nu am avut boia), 6,7 linguri de ulei pentru prajit., 5 linguri de zeama de lamaie., 5 linguri de miere., , Pentru sosul final:, un pumn de menta proaspata taiata., 2 linguri de zahar brun, 2 linguri de otet balsamic, 3 linguri de whisky putem pune si coniac

Dificultate: Medie Timp: 2h 10 min

8 voturi

Mod de preparare

Am pus carnea la marinat vreo 8 ore, pe balcon (era rece!) intr-un amestec din: vin alb (o cana), apa (2 cani), rozmarin, piper, ienibahar, bobite de coriandru (imi plac foarte mult!) o ceapa, 3 catei de usturoi.
Apoi am clatit-o (pentru a o pregati pentru asaltul aromelor) si am sters-o putin cu servete de hartie. Oricum va fi suculenta, deci nu va fi nevoie sa mai punem apa in tava.
Preincalzim cuptorul la 200 de grade. Indepartam eventuala grasime si piele de pe pulpa, atat cat este posibil. Dam pe razatoare ceapa si ghimbirul si le lasam intr-un bol. Adaugam doua linguri de sare, condimentele, uleiul, zeama de lamaie si amestecam totul bine.
Ungem o tava sau o cratita, presaram carnea cu sosul de mai sus si, daca mai ramane sos, il turnam in tava.
Am acoperit tava cu folie de aluminiu si am lasat-o la cuptor 1 ora si 30 min.
Am scos tava si am uns carnea cu miere si am mai dat-o la cuptor 20 minute, neacoperita.
Cand este gata, pregatim sosul de menta si whisky.
Sosul din tava, cu ghimbir,ceapa, miere si condimente il strecuram intr-o craticioara, in care adaugam un pumn de menta proaspata tocat si cele 2 linguri de zahar brun si punem la fiert pentru 5 minute. Strecuram din nou si adaugam otetul balsamic si lingurile cu whisky.
Acest sos il turnam peste carne.
Pentru ca sosul era prea lichid (mie asa mi-a placut!), am adaugat in cel al sotului si o lingurita de faina, pentru a iesi mai ingrosat. In foto se vede friptura din farfuria sotului.

Sosul se mai poate pune la fiert si cu smantana, dar eu l-am preferat simplu, sa pot savura toata combinatia de arome: ghimbir, miere, condimente picante, whisky, menta!

Si, in final, sa-mi laud capodopera : e cea mai buna friptura de miel pe care am mancat-o! Carnea a iesit frageda, gustul, demential si nu s-a simtit deloc mirosul specific al carnii de miel.
S-a mancat in liniste (muti de uimire), fara sfaturi, recomandari, sugestii, alaturi de un piure de spanac.

In valtoarea creatiei, am pus toata menta in sos si am ornat garnitura de spanac cu frunzulite de loboda, iar friptura, cu leustean.
Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura de miel cu sos de menta, whisky, ghimbir si miere" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Pulpe cu cascaval coapte in lapte si cu sos de ciuperci

Pulpe cu cascaval coapte in lapte si cu sos de ciuperci

Incalzim cuptorul la 200 grade C. Pulpele spalate se sterg cu un servetel de hartie, apoi se condimenteaza

31 voturi    20 comentarii
2h 15 min
Fripturi
Costita de porc la cuptor

Costita de porc la cuptor

Costita se spala si se sterge cu un prosop de bucatarie. Se aseaza in tava si deasupra se pun toate

5 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 20 %
199.99 lei
159.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 25 iunie 2011

    O combinatie cu rezultate deosebite !

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 08 iunie 2010

    Felicitari !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 aprilie 2010

    Foarte gustoasa, frumos descrisa, rezultat final deosebit, felicitari.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

      Interesanta combinatie...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 11 aprilie 2010

      Imi place reteta,felicitari.

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2010

      Foarte interesanta reteta! sunt convinsa ca este si delicioasa.

    • Fara foto

      Gospodinadecriza GDC , 10 aprilie 2010

      Multumesc! Chiar nu stiam. Whisky-ul il avem de la un scotian. Sa-i trimit poza, sa vada ca am desfacut sticla!

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 10 aprilie 2010

      Felicitari pt. reteta!englezi servesc mielul cu sos de menta si garnitura de spanac.Arata bine!

    • Fara foto

      licu pop , 09 aprilie 2010

      Hmmmm...... apetisant!!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 10 min

8 voturi

Ingrediente

  • 2 kg,500 carne de miel
  • cu tot cu os
  • Marinata pentru miel,
  • 2 cepe mijlocii
  • o radacina de ghimbir proaspat (daca nu puteti gasi
  • o varianta ar fi telina).
  • Sare.
  • 2 linguri amestec condimente mexicane (nu am avut boia)
  • 6,7 linguri de ulei pentru prajit.
  • 5 linguri de zeama de lamaie.
  • 5 linguri de miere.
  • Pentru sosul final:
  • un pumn de menta proaspata taiata.
  • 2 linguri de zahar brun
  • 2 linguri de otet balsamic
  • 3 linguri de whisky putem pune si coniac

Raporteaza reteta

Retete
de Gospodinadecriza GDC
Lapte de pasare

Lapte de pasare

Albusurile se bat spuma, iar apoi se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar, pana nu se mai

27 voturi    14 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Tiramisu

Tiramisu

Preparat pe 1 martie si vizionat pe 8 martie, cand nu voi gati, ca sunt o Duoamna si nu voi sta la

4 voturi    8 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Pateu de soia

Pateu de soia

Modul de preparare e cel de la humus (pateul de naut). Boabele de soia se pun la inmuiat in multa

8 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Retete vegetariene

constanta proca (Chef de cuisine)

O combinatie cu rezultate deosebite !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Friptura de vitel cu sos rosu si tarhon