autor:

Piri Piri e Canela

» » Mancaruri cu carne

Galinha cerejada á Loulè( retetã regionalã Algarve)

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 28 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 28 noiembrie 2010

Ingrediente
1 gãinã mare, 1 cârnat (chouriço corrente), 4 cepe, 1 legãturã pãtrunjel sau coriandru, sare, 3 cãtei de usturoi, 1 dl ulei de mãsline de casã, 1 lingurã unt, 2 linguri unturã, 1 dl vin alb, 200 gr. orez, 100 gr. costitã afumatã

Dificultate: Medie Timp: 1h 20 min

12 voturi

Mod de preparare

Situat în centrul lui Algarve, Municipiul de Loulè are turismul ca principalã atractie.Plajele de Quarteira si Vilamoura fiind cele mai cãutate, din municipiu fac parte:Almancil(unde locuim noi), Alte, Ameixal,Benafim, Boliqueime, Querença, Salir si Tôr.
Din comunã medievalã din care a rãmas Castelul de Loulé (reconstruit), Biserica Matriz, Convento da Graça (cel mai important cartier cu strãzi foarte înguste si case albe) a fost ocupatã de maurii în 1249.
Clima si pozitia geograficã oferã conditii numeroaselor evenimente ca: Carnavalul de Februarie, Sârbãtoarea "Mãe Soberana" (sãrbãtoare religioasã foarte importantã pt. catolici, în luna Aprilie), Marchas Populares, Carnavalul de varã...golf, sporturi nautice si concerte de muzicã live...
Gastronomia este una din cele mai bogate din tarã.
Pesti si fructele de mare proaspete sunt cele mai apreciate, câteva din ele:* Supã cremã de creveti de Quarteira * Ton à Algarvia *Ton afumat *Frigãrui de calamari *Tocãnitã de cod cu scoici *Macaroane cu peste à Algarvia *Cataplana de peste cu scoici *Foietaj umplut cu cremã de creveti si ciuperci...
Câteva feluri tipic regionale cu carne: *Cataplana de carne si scoici * Favas à Algarvia *Carne portuguesa *gãinã cu nãut...
Dulciurile tipice sunt fãcute din: migdale, smochine si roscove (carrot bean) de aici si tarta "Trés Algarve", "Dom Rodrigo", "Morgado de Migdale","Minitartele de cartofi dulci...lichiorul de cafea ,lichiorul de migdale amare, "tuica" de smochine si medronho...
Si desigur sosul picant de piri piri, oteturile si uleiurile de mãsline aromate, dulceata de dovleac, smochine,tomate...
Am pãstrat titlul original deoarece tradus cuvânt cu cuvânt în românã ar suna cam asa:
Gãinã fiartã si apoi prãjitã ca la Loulé :)
Pt. gãina de Loulé nu am folosit unturã, doar ulei de mãsline de casã, cârnatul pe care îl folosim nu este ca cel din România dacã nu aveti acest tip de "chouriço corrente" mãriti cantitatea de costitã afumatã.
Orezul pe care îl folosim este cel cu bob lung, am redus cantitãtiile pt. cã am gãtit pt. 2 persoane.
1) Spalã bine gãina si pune-o pe foc intr-o cratitã înaltã, cu apã, sare, cârnatul, 1 ceapã,costitã si o parte din pãtrunjel.
Se poate pune si foi de dafin, morcovii...
Lasã la fiert cam 1 orã. Dupã ce a fiert scoate gãina, cârnatul si costita, pãstreazã supa.
2)Separat pune la cãlit restul cepelor si usturoiul tocat în ulei de mãsline, adaugã untul, untura si restul de pãtrunjel tocat.
Adaugã gãina fiartã tãiatã în bucãti (am pãstrat pieptul pt. supã), lasã la prãjit, toarnã vinul, acoperã si lasã la foc mic mai 10 min.
3)Pt. 200 gr. orez avem nevoie de cca.400-450 ml. supã.
A rãmas supã în plus si am pãstrat pt...supã:)
Pune 450 ml din supa de gãinã la fiert, când începe sã fiarbã pune orezul si lasã la fiert la foc mic sau pune la cuptor pt. cca. 15 min.
4)Între timp taie cârnatul si costita în bucãti.
Serveste gãina peste orez, cu bucãtile de cârnat, costitã si pãtrunjel tocat.Am servit cu murãturi.
În supa rãmasã am pus amestec de legume tocate, gãlustele de gris si pieptul de gãinã fâsii.
Poftã bunã!
Daca ti-a placut reteta noastra "Galinha cerejada á Loulè( retetã regionalã Algarve)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Mancare de cartofi cu costita afumata

Mancare de cartofi cu costita afumata

Se taie costita bucati si se pune ca calit, apoi se adauga ceapa taiata marunt si se lasa sa se caleasca. Se

3 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Mancaruri cu carne
Spanac cu smantana

Spanac cu smantana

Spanacul se opareste timp de 2 minute in apa clocotita. Dupa care se pune la scurs. Pieptul de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • anca

    anca (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

    Buna reteta,prietena mea e portugheza si stiu ca ei fac mancare supoer buna,painea cu chorizo,fasolea cu varza ,accra de morue O zi buna si plina de retete

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 30 noiembrie 2010

    Super reteta!*****

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

    Centrul de Loulé

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

      Vã multumesc mult:)) Sârbãtori binecuvântate vã dorim si noi, ne este foarte dor de România si zãpadã :)) Am adãugat 2 poze, una din Quarteira si cealaltã este din centrul Loulé.

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2010

      ce delicios! Bravo!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2010

      Delicioasa si aromata!***** Multumesc pentru frumoasa descriere a regiunii in care traiesti; completeaza perfect pozele minunate pe care mi le-ai trimis pe mail. Vacanta placuta si Sarbatori fericite!!!!!!!!!!!!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 28 noiembrie 2010

      Eşti o adevărata enciclopedie. Şi faci reclamăf rumoasă oraşului în care trăieşti, iar noi ne bucurăm de arome exotice. Mulţumim!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 20 min

12 voturi

Ingrediente

  • 1 gãinã mare
  • 1 cârnat (chouriço corrente)
  • 4 cepe
  • 1 legãturã pãtrunjel sau coriandru
  • sare
  • 3 cãtei de usturoi
  • 1 dl ulei de mãsline de casã
  • 1 lingurã unt
  • 2 linguri unturã
  • 1 dl vin alb
  • 200 gr. orez
  • 100 gr. costitã afumatã

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Rulouri de jambon afumat cu spanac

Rulouri de jambon afumat cu spanac

1) Se fierbe spanacul, se scurge. Separat se caleste usturoiul taiat marunt in unt se adauga painea

3 voturi    6 comentarii
45 min
Aperitive cu carne
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

1)Se face mujdei din jumate capatana de usturoi pisat cu sare,piper,boia,ierburi,ulei de masline.Se

5 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Fripturi

anca (Chef de cuisine)

Buna reteta,prietena mea e portugheza si stiu ca ei fac mancare supoer buna,painea cu chorizo,fasolea cu varza ,accra de morue O zi buna si plina de retete

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
ostropel de pui cu cartofi