autor:

Ady

» » Sosuri

Garam masala

Autor: Ady (Chef de cuisine)   
   Specific: 

India


    Reteta postata pe: 21 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ady (Chef de cuisine)   
Specific:  

India


Reteta postata pe: 21 iulie 2011

Ingrediente
Pentru a demara incursiunea in enigmele bucatariei indiene, as sugera sa incepem cu prepararea garam masala, un amestec de condimente si mirodenii indispensabil la prepararea deliciilor gastronomice din India. Cantitatea sugerata va putea fi folosita multa vreme (4-6 luni), depozitata fiind in borcanase mici, inchise ermetic., , Ai nevoie de:, 2 fire de scortisoara, 4 foi de dafin, 40 g chimen, 25 g seminte de coriandru, 20 g cuisoare, 20 g boabe piper negru, 15 g nucsoara macinata, 15 g enibahar boabe, 15 g boabe mustar

Dificultate: Redusa Timp: 20 min

8 voturi

Mod de preparare

Zdrobim batoanele de scortisoara, maruntim foile de dafin si, impreuna cu celelalte ingrediente (mai putin nucsoara macinata) le calim intr-o tigaie, la foc mic, aproximativ 2-3 minute, pana cand incep sa isi schimbe culoarea. Amestecam continuu, sa nu se arda! Lasam sa se raceasca, apoi le zdrobim intr-un mojar, adaugand in final nucsoara.



Sfat: acest amestec se foloseste cu zgarcenie, caci este foarte parfumat si poate sa amareasca mancarea. Se introduce in timpul fierberii, pentru a avea timpul necesar sa dea drumul aromelor si sa se intrepatrunda.



Sugestie: puteti sa faceti o cantitate dubla si, jumatate o macinati mai dur, in mojar, iar cealalta mai fin, in rasnita. Varianta mai fin macinata este ideala pentru pilafuri si patiserie, iar cea mai dura pentru tocanite (curry).



Recomandare: daca doriti sa obtineti o varianta mai iute, puteti sa adaugati si 1 ardei iute uscat, respectiv cateva boabe de piper rosu.
Daca ti-a placut reteta noastra "Garam masala" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sosuri
3 Cheese Lasagna

3 Cheese Lasagna

Se incinge cuptorul la 200°C. Pentru sos, se amesteca toate ingredientele. Se unge un vas termorezistent

21 voturi    7 comentarii
40 min
Sosuri
Sos de spanac cu snitele din piept de pui

Sos de spanac cu snitele din piept de pui

Preparea sosului de spanac: Punem untul la topit apoi punem spanacul ( eu am folosit spanac gata

3 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Sosuri

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Ady

    Ady (Chef de cuisine) , 23 iulie 2011

    Da, Mihaela... In mod similar putem sa ne pregatim in casa propriul nostru amestec de legume universal (nu doresc sa fac reclama, dar stii la care ma refer... Deli... sau Mag... sau Kno...) sau diverse mixturi de mirodenii pentru gratar, carne tocata, fripturi etc.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 23 iulie 2011

    Foarte practic , mai ales daca vrei sa-ti pregatesti mancarurile cu arome proaspete!*****

  • Fara foto

    mira (Chef de cuisine) , 23 iulie 2011

    E foarte bine sa avem un astfel de 'pachet de arome' la indemana!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 22 iulie 2011

      Bună treabă! Arome exotice.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 22 iulie 2011

      Un amestec foarte, foarte inmiresmat ! si bun.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 22 iulie 2011

      Bun, bun.... De retinut ! Multumim Ady...salvat reteta.

    • Ady

      Ady (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

      Teo draga, iar ma coplesesti... Amprenta sensibilitatii exista in fiecare dintre noi... Daca exista si un factor declansator al acestei "slabiciuni", fiecare dintre noi este un poet... Si, experienta descoperirii aparent enigmaticei bucatari mistice indiene a fost un adevarat "virus poetic"... Stii, pentru a reusi sa patrunzi dincolo de ingredientele, de modalitatea prepararii unei anumite retete, este indicat sa ai cateva date legat de istoria, cultura si civilizatia, caracteristicile regionale, filosofia si mentalitatea oamenilor ce apartin acelui popor... Lucru mai mult decat fascinant in cazul complexei si politeistei Indii... (cu toata amprenta influentei si manipularii colonistilor britanici, autohtonii au reusit sa adapteze mirific specificul gastronomic traditional!!!)

    • TeoBucatar

      TeoBucatar (Chef de cuisine) , 21 iulie 2011

      Ady,nu sunt asa poet ca tine dar pare ca aici ai o adevarata nebunie de arome:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

20 min

8 voturi

Ingrediente

  • Pentru a demara incursiunea in enigmele bucatariei indiene
  • as sugera sa incepem cu prepararea garam masala
  • un amestec de condimente si mirodenii indispensabil la prepararea deliciilor gastronomice din India. Cantitatea sugerata va putea fi folosita multa vreme (4-6 luni)
  • depozitata fiind in borcanase mici
  • inchise ermetic.
  • Ai nevoie de:
  • 2 fire de scortisoara
  • 4 foi de dafin
  • 40 g chimen
  • 25 g seminte de coriandru
  • 20 g cuisoare
  • 20 g boabe piper negru
  • 15 g nucsoara macinata
  • 15 g enibahar boabe
  • 15 g boabe mustar

Raporteaza reteta

Retete
de Ady
Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Sarmalute a la Ady - cu ficat de pui, cocos si invelite in varza creata

Punem foile de varza sa dea un clocot in apa cu sare, le scurgem si le rulam, lasandu-le sa se raceasca.

0 voturi    0 comentarii
3h 20 min
Mancaruri cu carne
Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Rosii umplute cu pasta de conopida si feta

Pregatesti astfel: speli conopida, o desfaci buchetele si le fierbi cam 10 minute in apa cu sare.

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive
Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Clatite delicioase cu spanac (ideal pentru diabetici)

Preparare: din faina, oua, lapte si un varf de cutit de sare omogenizam aluatul de clatite si lasam

1 vot    5 comentarii
50 min
Aperitive cu brinza

Ady (Chef de cuisine)

Da, Mihaela... In mod similar putem sa ne pregatim in casa propriul nostru amestec de legume universal (nu doresc sa fac reclama, dar stii la care ma refer... Deli... sau Mag... sau Kno...) sau diverse mixturi de mirodenii pentru gratar, carne tocata, fripturi etc.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Sosuri

Sos de lamaie cu ulei Sos de lamaie cu ulei

Acest dressing se poate folosi la peste pe gratar sau la cartofi. Stoarcem lamaile si le pun in pahar, adaugam uleiul si cu un mixer

0 voturi    0 comentarii
10 min
Sosuri
Marinada de miel Marinada de miel

Fasonam pulpa de miel si scoatem oasele. Coasta de miel o portionam in bucati mai mici. Intr-un vas, amestecam condimentele cu delikat

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Chimichurri Sauce