Bogat în săruri minerale, vitamine și proteine, năutul are o valoare alimentară deosebită, putând înlocui cu succes proteinele din carne. Asemenea tuturor leguminoaselor, năutul este un aliment bogat în proteine de origine vegetală, vitamine din grupa B, minerale ( fosfor, potasiu, calciu, seleniu, magneziu ), oligoelemente ( oxid de fier ) și fibre.
Un alt atu al năutului este conținutul bogat în fibre insolubile, care ajută la combaterea constipației și controlează pofta de mâncare, producând foarte repede senzația de sațietate. Sărac în grăsimi, năutul, joacă un rol foarte important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Consumul de năut, poate reduce nivelul colesterolului rău în sânge.
Acum, că v-am prezentat minunatele beneficii ale năutului, să vă spun și rețeta :) :
Am spălat năutul, după care l-am pus la fiert într-o oală cu apă în care am presărat puțină sare. După ce acesta a fiert, l-am strecurat ( păstrând o parte din apă ) și l-am curățat de coajă.
L-am zdrobit cu blender-ul, adăugând usturoiul pisat, uleiul de măsline și pasta de susan. Am adăugat treptat din apa în care am fiert năutul și zeama de lămâie.
Am obținut o compoziție fină și cremoasă pe care după ce am așezat-o pe farfurie am decorat-o folosind ulei de măsline extravirgin, boabe de piper roșu, paprika, semințe de dovleac și semințe de susan puțin rumenite.
Se servește cu lipii sau cu pâine din hrișcă.
Poftă bună!
Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietajCarnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant.
Rulada de miel umpluta cu legumeDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii