Lapte covăsât(iaurt de casă)

Timp pregatire
195 minute
Complexitate
redusa
Lapte covăsât(iaurt de casă)

Ingrediente

  • 2 l de lapte integral(de la piaţă)
  • 1 linguriţă de covăsât(iaurt natur, eventual)
  • 1 linguriţă de smântână(opţional)

Mod de preparare

Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.

Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.

Când e suficient de rece, se pune linguriţa din laptele acru anterior într-o cană şi se amestecă treptat lapte călduţ. Tot aici se pune smântâna, daca vrei să iasă cremos.

Dupa ce s-a omogenizat totul, se toarna în oala cu lapte şi se amestecă bine "covăseala" cu un tel. Se pune un capac(o farfurioară), se acopera cu o haină şi se lasa 3 ore la cald, în bucatărie. Se pune apoi în frigider, ca să nu se mai acrească. Rezistă mult la frigider. Îl poţi servi ca atare, amestecat cu niste fructe, dulceaţă sau cu diverse alimente. La ţară se mânca alături de mămăligă caldă sau rece, lângă sarmale, eventual. Vara era foarte răcoros. Pentru a ne determina să-l mâncă mama ner făcea "gâşte", adică îl punea cu lingura, era lapte de casă mai gros.

Eu il folosesc vara la îngheţată, amestecându-l cu căpşuni etc. şi miere sau zahăr.E un preparat uşor şi plăcut.

Îl folosesc în loc de smântână la diverse aluaturi, tip chec, prăjituri cu fructe, plăcinte.Nu lipseşte din frigider. Poate înlocui desertul. Oricum, e mai bun şi mai ieftin decât ce cumperi din magazin.La noi se vinde în piaţă şi e un sat celebru care prepară covăsât şi-l aduce orăşenilor. Vara se face şi din lapte de oaie sau bivoliţă(unde mai sunt).

Merge la tot felul de sosuri, a se vedea cum combină şi turcii, arabii etc.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise