autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , Dulciuri diverse, Sosuri

Lapte covăsât(iaurt de casă)

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 19 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 19 ianuarie 2011

Ingrediente
2 l de lapte integral(de la piaţă), 1 linguriţă de covăsât(iaurt natur, eventual), 1 linguriţă de smântână(opţional)

Dificultate: Redusa Timp: 3h 15 min

43 voturi

Mod de preparare

Laptele se fierbe şi se lasă să se răcească, cât să ţii degetul în el să-l simţi călduţ. Dacă e prea cald, se acreşte şi lasă mult zer.

Laptele fierbinte se poate pune direct în oală de pământ.

Când e suficient de rece, se pune linguriţa din laptele acru anterior într-o cană şi se amestecă treptat lapte călduţ. Tot aici se pune smântâna, daca vrei să iasă cremos.

Dupa ce s-a omogenizat totul, se toarna în oala cu lapte şi se amestecă bine "covăseala" cu un tel. Se pune un capac(o farfurioară), se acopera cu o haină şi se lasa 3 ore la cald, în bucatărie. Se pune apoi în frigider, ca să nu se mai acrească. Rezistă mult la frigider. Îl poţi servi ca atare, amestecat cu niste fructe, dulceaţă sau cu diverse alimente. La ţară se mânca alături de mămăligă caldă sau rece, lângă sarmale, eventual. Vara era foarte răcoros. Pentru a ne determina să-l mâncă mama ner făcea "gâşte", adică îl punea cu lingura, era lapte de casă mai gros.

Eu il folosesc vara la îngheţată, amestecându-l cu căpşuni etc. şi miere sau zahăr.E un preparat uşor şi plăcut.

Îl folosesc în loc de smântână la diverse aluaturi, tip chec, prăjituri cu fructe, plăcinte.Nu lipseşte din frigider. Poate înlocui desertul. Oricum, e mai bun şi mai ieftin decât ce cumperi din magazin.La noi se vinde în piaţă şi e un sat celebru care prepară covăsât şi-l aduce orăşenilor. Vara se face şi din lapte de oaie sau bivoliţă(unde mai sunt).

Merge la tot felul de sosuri, a se vedea cum combină şi turcii, arabii etc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Lapte covăsât(iaurt de casă)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sosuri
Tagliatelle cu sos cremos de ciuperci

Tagliatelle cu sos cremos de ciuperci

Fierbeti pastele al dente, scurgeti-le si clatiti-le cu apa rece. Cat se fierb pastele pregatiti

26 voturi    9 comentarii
30 min
Sosuri
Sos de usturoi cu morcovi

Sos de usturoi cu morcovi

Cand calesc morcovi ca sa ingalbenesc supa, ii folosesc la un sos de usturoi inedit. Daca nu folositi

13 voturi    5 comentarii
10 min
Sosuri
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Camelia Darie , 08 martie 2015

    Eu pun jumatate din cantitatea de lapte crud si jumatate fiert .

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 05 iulie 2012

    Sie eu prepar iaurul destul de des acasa, dar nu am un ulcior de lut...

  • danutza

    danutza (Chef de cuisine) , 01 octombrie 2011

    Foarte bun!Aşa făceau şi buna şi mama. Te felicit pt că respecţi reţetele tradiţionale care cer minimum de efort şi sunt extrem de gustoase şi de sănătoase.

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 30 septembrie 2011

      Imi aduci aminte de copilarie cind mama facea iaurt in casa din lapte care ii aducea o femeie de la tara.Era bun cu un caimac gros pe care mama il strangea si il folosea la aluatul de cornulete. Era odata...

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2011

      Foarte bun si sanatos..... La noi se face din lapte nefiert !!! Cand e gata prins, cu o lingura se poate scoate toata smantana si ramane doar laptele care se da la frigider. Il folosesc mult la acrirea ciorbelor si atunci poti sa nu mai pui smantana....

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2011

      Asta da iaurt!!! felicitari:)

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Un deliciu!***** Si mie imi place sa-l fac acasa dar nu am asa cana super ca a ta de cavasat,

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Cred ca este o bunatate,arata super ! Abia astept sa pregatesc si eu...

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      ce bun e...asa faceau si bunicii mei ...mie dor sa manac asa ceva! felicitari!!!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Delicios ! mi-a duc aminte de copilarie...bunica ne facea asa ceva... Felicitari ! *****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 15 min

43 voturi

Ingrediente

  • 2 l de lapte integral(de la piaţă)
  • 1 linguriţă de covăsât(iaurt natur
  • eventual)
  • 1 linguriţă de smântână(opţional)

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Lucia (Chef de cuisine)

Sie eu prepar iaurul destul de des acasa, dar nu am un ulcior de lut...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Sosuri

Sos de lamaie cu ulei Sos de lamaie cu ulei

Acest dressing se poate folosi la peste pe gratar sau la cartofi. Stoarcem lamaile si le pun in pahar, adaugam uleiul si cu un mixer

0 voturi    0 comentarii
10 min
Sosuri
Marinada de miel Marinada de miel

Fasonam pulpa de miel si scoatem oasele. Coasta de miel o portionam in bucati mai mici. Intr-un vas, amestecam condimentele cu delikat

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Salata Tzatziki
Black Friday Oster Romania
Black Friday Oster Romania