Ingrediente
0,5 kg varza, 1 morcov, 1patrunjel, 1 ardei (dupa preferinta), 1 ceapa, 300 gr costita de porc ciolan dezosat, 1 foaie de dafin, cimbru, 2 linguri smantana, 1 lingura faina, 100 ml ulei, 150 ml bulion, sare ,piper, vegeta de legume, patrunjel verde
Dificultate: Medie | Timp: 1h 15 min
44 voturi
Mod de preparare
Se taie varza pe un platou de lemn.
Afumatura se taie bucati potrivite, ciolanul se poate taia si mai marunt cubulete dupa dorinta.
Se pune la fiert intr-o oala afumatura si varza cu o lingurita de sare. Dupa 45 minute se verifica si se mai sareaza dupa gust.
Se prepara rantas-ul astfel:
- intr-o cratita se pune uleiul, se incinge si se adauga ceapa taiata marunt;
- se prajeste ceapa pana devine sticloasa (atentie sa nu se arda);
- se adauga 2 linguri de faina alba si se amesteca, ca sa nu se ingroase se pune un polonic din fiertura de zeama;
- se mai pun 1-2 ligurite de boia dulce sau iute;
- se amesteca si se adauga zeama ca sa nu se prinda.
Rantasul se adauga in Luscos printr-o sita freacandu-se cu lingura de lemn si scufundandu-se in ciorba pana se dizolva tot. Ceapa care ramane in sita se arunca.
Se adauga bulionul si ardeiul taiat cubulete mici si se mai fierbe 15 minute.
Se serveste calda in ceaun cu ardei iute.
Florin Marginean , 08 iulie 2014
A MESTECÁ méstec tranz. 1) (alimente) A sfărâma cu dinții (în gură), înmuind cu salivă (pentru a înlesni înghițirea și digerarea). 2) A învârti în gură cu limba. ~ gumă. 3) (mai ales alimente) A mișca (cu o lingură) pentru a obține o masă omogenă sau pentru a nu se arde la foc. 4) fig. (mai ales acțiuni reprobabile) A pune la cale; a organiza pe ascuns; a urzi; a țese; a unelti; a coace. /
Ionescu Radu , 10 mai 2014
Se amesteca ...nu se mesteca...
constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iunie 2010
O bunatate !
vera (Chef de cuisine) , 26 februarie 2010
Arata trasnet Felicitari!
ana (Chef de cuisine) , 15 februarie 2010
cred ca e gustoasa ,dar eu aici in israel nu am cimbru asa ca o sa fac fara cimbru si fara afumatura
valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010
Hmm,ce bun este...
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 05 ianuarie 2010
O nebunie.......
Adeana (Bucatar) , 21 decembrie 2009
Este acelasi lucru cu Lucskos kaposzta? Am mai auzit de reteta asta, dar sub numele de mai sus..
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2009
Bună reţetă!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2009
Delicios
valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2009
Arata super bine....