Ingrediente
Pentru 4 persoane:, 350 g carne tocata porc (sau amestec vita cu porc), 1 ou crud, 2 linguri pesmet, 5-6 cartofi potriviti, 2-3 cepe, 1 ardei gras rosu, 5-6 catei de usturoi, 1 legatura marar si patrunjel, 1-2 inflorescente de marar (pentru decor), 50 ml ketchup de rosii si ardei rosii, 150 ml ulei pentru prajit, 50 g masline negre, 1/2 dovlecel taiat pe lat, 4-5 linguri faina, 2-3 frunze de vita de vie, salata verde sau spanac, sare, piper, paprika, cimbru, pentru sosul picant:, 1 galbenus, 1 lingura mustar, 2 linguri smantana, 3 linguri otet, optional zeama de la 1/2 de lamaie, 30 ml ulei
Dificultate: Medie | Timp: 1h 20 min
26 voturi
Mod de preparare
Cu mana uda sau putin unsa cu ulei se fac chiftelute cat mai mici (cat o maslina) si se pun pe un fund de lemn ud. Se dau prin faina si se pun la prajit in uleiul incins intr-o tigaie antiaderenta, apoi se scot cu o spatula pe hartie absorbanta si se lasa sa se raceasca.
Se spala bine cartofii si se pun la fiert in coaja intr-un litru de apa rece la foc mic cu capac, 20-25 minute. Se curata ceapa si se taie foarte fin pestisori, se pudreaza cu putina sare, se strange putin cu mana, se spala in apa rece, se stoarce putin si se pune intr-un castron.
Dupa ce s-au racorit putin cartofii, se curata de coaja si se taie in felii nu prea mari. Se adauga in castron peste ceapa.
Preparati sosul picant: amestecati intr-un castronel cu un tel sub forma de para galbenusul cu mustar, sare si piper, ulei, otet (optional zeama de lamaie) si la urma smantana. Omogenizati si adaugati 3-4 linguri din sos peste cartofi. Restul puneti-l intr-o sosiera.
In castronul cu cartofii adaugati cateva fasiute foarte subtiri de ardei rosu, putin patrunjel tocat nu prea marunt. o treime din chiftelute si maslinele (pastrati cateva pentru decor). Amestecati foarte usor ingredientele, eventual mai condimentati, daca este nevoie.
Jumatatea de dovlecel se curata de coaja, se scobeste bine si se decupeaza sub forma de floare de nufar cu ajutorul unui cutitas mic. Dovlecelul se pune apoi la fiert in apa rece cu sare cam 10 minute, la foc mic, sa nu se inmoaie prea tare. Scoateti-l usor din apa si asezati pe un platou pe cateva frunze de vita de vie, salata verde sau spanac.
Umpleti dovlecelul cu chiftelute si decorati-l cu fasiute de ardei rosu si inflorescentele de marar. Asezati pe platou salata cu chiftelute si cartofi, decorati cu cateva masline, felii de lamaie, frunze de marar si patrunjel si asezati de jur imprejur restul chiftelutelor. Serviti cu sosul picant.
Pofta buna.
mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 25 martie 2010
Mmm... Mi-ai facut o pofta...
Doina Varga (Chef de cuisine) , 11 martie 2010
Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 ianuarie 2010
Da, Carmen, au fost foarte bune chiftelutele.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010
Mmmm,cred ca este un deliciu.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2009
Multumesc mult de tot. Pupici.
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 noiembrie 2009
Foarte bune.
Nicusor (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2009
O reteta minunata, Doina. Felicitari. Arata extraordinar, cred ca e foarte gustoasa.
Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 august 2009
Multumesc. Sa stii ca ideea de a da chiftelutele prin faina mi-a venit atunci. Am filmat de doua ori. Prima data le-am dat "normal" dar lua prea mult timp.
mirey (Chef de cuisine) , 09 august 2009
Multumesc pentru ideea de a da chiftelutele prin faina.Este mai usor.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 25 iulie 2009
Super prezentare,felicitari.