Ingrediente
Cantitati pentru 4 portii:, , 2-3 vinete, 500 gr carne tocata ( miel sau vita), 500 gr cartofi ( facultativ, eu nu pun), 3 cepe, 4 linguri de unt, 4 linguri de ulei de masline, 1 lingurita de scortisoara macinata, 1 lingura oregano uscat, 5 rosii, 2 linguri pasta de rosii, o priza buna de zahar, ½ legatura de frunze de patrunjel, 150 ml vin rosu, sare si piper macinat proaspat, , Pentru sos bechamel:, 500 ml lapte, 2 oua, 3 linguri de faina, 150 gr branza Fetta
Dificultate: Medie | Timp: 45 min
0 voturi
Mod de preparare
Vinetele se taie de-a lungul in felii (8-10 mm) se sareaza si se pun deoparte 15 minute. Dupa ce au stat 15 minute, se sterg cu un prosop de hartie de bucatarie si se rumenesc in ulei de masline.
Rosiile se baga in apa fiarta apoi se indeparteaza pielita, si se toaca marunt.
Ceapa se toaca marunt, se caleste in 2 linguri de unt, se adauga carnea tocata, se rumeneste putin, se condimenteaza cu sare piper si scortisoara, apoi se adauga rosiile, pasta de rosii, zaharul, patrunjelul tocat si vinul, se lasa sa fiarba incet la foc mic 20 minute.
(In cazul in care se folosesc si cartofi acestia se taie rondele si se prajesc galben in ulei de masline)
Sosul:
In 2 linguri de unt se prajeste foarte scurt faina (5-7 sec), se stinge cu laptele, dupa care se incalzeste pana aproape de fierbere ( nu se fierbe) . Ouale se bat bine si se torna incet in sosul cald, amestecand continuu. Se potriveste de sare si se adauga jumatate de branza faramitata.
Se pune intr-un vas plat uns in prealabil cu ulei de masline un strat de vinete prajite ( daca se folosesc cartofi se pune si un strat de cartofi) se pune toata carnea, se presara carnea cu oregano, dupa care un strat de vinete ( daca se folosesc si cartofi se pune si un strat de cartofi).
Se toarna deasupra sosul peste care se prepara jumatatea de branza ramasa.
Se pune in cuptorul (incins in prealabil la 180°) pe gratarul din mijloc si se coace 40-50 min.