1. Punem faina intr-un vas incapator. Facem o gaura in mijloc, punem drojdia impreuna cu 2 lgt zahar si o dizolvam cu 300 ml apa. Acoperim vasul cu un prosop si lasam 20 min la dospit.
2. Turnam restul de apa, zaharul si pudra de portocale in compozitie si framantam.
3. Presaram sarea, iar apoi inglobam trepatat uleiul in aluat. Framantam 5-7 minute.
4. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la dospit o ora.
5. Dupa ce a dospit impartim aluatul in doua. Din fiecare jumatate formam cate un cilindru de 8-10 cm diametru. Il taiem felii de 3-4 cm fiecare.
6. Fiecare felie o rulam sub foma unei sfori (30-40 cm - cu cat o faceti mai lunga cu atat mai mare va fi mucenicul), pe care o rasucim apoi usor. Prindem capetele intr-o mana rasucim, apoi formam un colac alipindu-le bine. Rasucim colacul astfel incat sa ascundem inaditura si rezulte cifra 8.
7. Preincalzim cuptorul la 200 grade celsius.
8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt/silicon, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit 10 min.
9. Introducem tava in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40 minute, totodata punem in cuptor si un vas cu apa ca aluatul sa ramana pufos.
10. Scoatem mucenicii fierbinti si ii scufundam in siropul rece cateva secunde. Ii punem apoi pe o tava, ii ungem cu miere si presaram miez macinat deasupra.
11. Pentru sirop punem apa impreuna cu zaharul si cu coaja de portocala intr-o cratita pe foc. Din momentul in care lichidul incepe sa fiarba lasam pe foc potrivit 6 minute. Oprim focul si lasam sa se raceasca, iar cand este caldut inca punem mierea si amestecam.
Nota!
1. Pudra de portocale se obtine din coaja uscata de portocala data prin rasnita.
2. Pudra de portocale se poate inlocui cu coaja proaspat razuita.
3. Pregatiti siropul cat timp dospeste aluatul.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii