Mucenici moldovenesti, de post

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Mucenici moldovenesti, de post

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina de grau (000)
  • 40 g drojdie proaspata (budafok am folosit eu)
  • 600 ml apa calduta
  • 2 lgt pudra de portocale
  • 70 g zahar
  • 130 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
  • Sirop:
  • 800 ml apa
  • 150 g zahar
  • 3 lg miere
  • 1 lgt pudra de portocale
  • Pentru uns:
  • 3 lg miere poliflora
  • nuca macinata

Mod de preparare

1. Punem faina intr-un vas incapator. Facem o gaura in mijloc, punem drojdia impreuna cu 2 lgt zahar si o dizolvam cu 300 ml apa. Acoperim vasul cu un prosop si lasam 20 min la dospit.

2. Turnam restul de apa, zaharul si pudra de portocale in compozitie si framantam.

3. Presaram sarea, iar apoi inglobam trepatat uleiul in aluat. Framantam 5-7 minute.

4. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam la dospit o ora.

5. Dupa ce a dospit impartim aluatul in doua. Din fiecare jumatate formam cate un cilindru de 8-10 cm diametru. Il taiem felii de 3-4 cm fiecare.

6. Fiecare felie o rulam sub foma unei sfori (30-40 cm - cu cat o faceti mai lunga cu atat mai mare va fi mucenicul), pe care o rasucim apoi usor. Prindem capetele intr-o mana rasucim, apoi formam un colac alipindu-le bine. Rasucim colacul astfel incat sa ascundem inaditura si rezulte cifra 8.

7. Preincalzim cuptorul la 200 grade celsius.

8. Punem mucenicii intr-o tava tapetata cu hartie de copt/silicon, ii acoperim cu un prosop si ii lasam la dospit 10 min.

9. Introducem tava in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40 minute, totodata punem in cuptor si un vas cu apa ca aluatul sa ramana pufos.

10. Scoatem mucenicii fierbinti si ii scufundam in siropul rece cateva secunde. Ii punem apoi pe o tava, ii ungem cu miere si presaram miez macinat deasupra.

11. Pentru sirop punem apa impreuna cu zaharul si cu coaja de portocala intr-o cratita pe foc. Din momentul in care lichidul incepe sa fiarba lasam pe foc potrivit 6 minute. Oprim focul si lasam sa se raceasca, iar cand este caldut inca punem mierea si amestecam.

Nota!

1. Pudra de portocale se obtine din coaja uscata de portocala data prin rasnita.

2. Pudra de portocale se poate inlocui cu coaja proaspat razuita.

3. Pregatiti siropul cat timp dospeste aluatul.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Bors de dovlecei cu stevie

Bors de dovlecei cu stevie

Ceapa si ardeiul tocate, morcovul, telina si pastarnacul date pe razatoarea cu ochiuri mari se pun la calit in ulei,

Bors de dovlecei cu stevie
Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue

Aperitiv cu leurda si branza fondue
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor