autor:

Mihaela11

» » Retete vegetariene

"Mujadara "- Orez cu linte- specific tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 19 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 19 ianuarie 2011

Ingrediente
Avem nevoie de:, -2 cani orez, -1/3 cana linte, -8 linguri ulei de masline, -2 lingurite chimin macinat, -7-8 catei de usturoi intregi, -1 ceapa mare, -1 si 1/2 lingurite sare, -2 si 1/2 cani de apa

Dificultate: Redusa Timp: 50 min

14 voturi

Mod de preparare

Lintea se curata, se spala si se pune la fiert cu 1 litru de apa, in care s-a pus 1/2 lingurita de sare.
Cand a inceput sa fiarba se acopera, se reduce focul si se lasa 20 de minute.
Orezul se alege si se opareste cu apa fierbinte ; se lasa astfel 5 minute apoi se strecoara de apa si se spala bine , pana apa ce se scurege de pe el devine limpede.
Lintea se pune intr-o strecuratoare sa se scurga apa in care a fiert.
Intr-o cratita antiaderenta se pun 2 si 1/2 pahare de apa in care a fiert lintea, 4 linguri ulei de masline, 1 lingurita de sare, 2 lingurite de chimin, cateii de usturoi si lintea;cand incepe sa fiarbe se adauga orezul.
Se acopera cu un capac si se reduce focul la minimum; se fierbe astfel 25 de minute.
Intr-o tigaie antiaderenta se incinge restul de ulei de masline( 4 linguri) si se caleste ceapa taiata pestisori, pana ia o culoare buna.
Se pune pe un platou orezul fiert cu linte si se presara cu ceapa calita.
Se serveste cu salata mixta sau iaurt.
Pofta buna!
De cand am descoperit cratita "rice cooker" o folosesc si la acest fel de orez.
Se pune la fisrt apa cu sarea, chiminul, uleiul de masline si lintea fiarta in prealabil si cand incepe sa clocoteasca se adauga orezul scurs de apa.Se amesteca bine si se inchide cratita.
Orezul stil arab este deosebit de pilaful nostru; bobul fiert trebuie sa ramana mai ferm; de aceea la fiecare pahar de orez se foloseste 1 si 1/4 cani de apa.Priceperea gospodinei se apreciaza dupa calitatea orezuluiDupa ce a inceput sa fiarba si s-a redus focul la aragaz , orezul nu se mai amesteca pentru a nu se zdrobi boabele.
Ceapa se caramelizeaza la foc mic, pentru a nu se arde; trebuie sa ia doar o culoare bruna deschisa.
Salata araba mixta o gasiti pe urmatorul link:
http://www.gustos.ro/retete-culinare/salata-mixta-stil-arab-salatit-khodar-meshakel.html
Daca ti-a placut reteta noastra ""Mujadara "- Orez cu linte- specific tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete vegetariene
Orez cu legume la cuptor

Orez cu legume la cuptor

Legumele se curata, se spala, orezul se alege si se spala in mai multe ape, se pune apa la fiert

14 voturi    3 comentarii
50 min
Retete vegetariene
Varza cu legume

Varza cu legume

Ca de obicei, inainte de toate, spalam bine legumele si le curatam sau le curatam si la spalam in

9 voturi    3 comentarii
1h 20 min
Retete vegetariene
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • certejan

    certejan (Chef de cuisine):

    Am incercat si eu reteta, dar nu am respectat intocmai cantitatile (am folosit mai multa linte decat orez). Mi-a iesit foarte buna. Chimenul si usturoiul ii dau mancarii un gust aparte. Este o reteta interesanta.

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marta Gabriela Abdelhafiz , 20 iunie 2013

    Foarte buna

  • Fara foto

    mary (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2011

    eu sunt in Grecia de 3 ani...iar de 2 ani stau cu un arab....avem ganduri serioase...prima oara cand i-am facut pilaf a zis k nu-i place cum a iesit orezul...si mi-a zis k bobul de orez nu trebuie sa se sfarame....si acum fac orezul exact asa cum ai spus tu mihaela.. :D e foarte bun...felicitari!sunt super bune retetele tale.

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 ianuarie 2011

    Draga mea Gabi, Pentru orezul simplu sau "mujadara" sau "maqlubeh" sau "ouzi" folosesc orezul alb american -Sun White-;pentru "kapsah" folosesc orezul american brun( cel cu o fata pe pachet" abul bint" cum i se spune aici ) sau orezul basmati; de asemenea la orezul simplu folosesc uneori orezul basmati; pentru "sayadieh "sau "biryani "folosesc de asemenea orezul basmati. Lintea pentru mujadara sau kusheri este cea verde; cea rosie ( "adass majrush")o folosesc pentru supa crema de linte. Da, mujadara seamana cu kusheri, doar ca la kusheri adaugi si macaroane cu sos de rosii; vezi linkul: http://www.gustos.ro/retete-culinare/kusheri-orez-cu-linte-si-macaroane-specific-egiptean.html si pentru supa crema de linte cu taitei lati: http://www.gustos.ro/retete-culinare/supa-crema-de-linte-cu-taitei-lati-regag-adass-specific-palestiniana.html Sper ca am raspuns intrebarilor tale. O zi buna iti doresc.

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 23 ianuarie 2011

      Mihaela am doua intrebari ce fel de orez folosesti ;daca spui ca nu se lipesc boabele este basmati? (mai ales ca arabii folosesc in majoritate acest orez) se poate face si cu linte rosie sau neagra sau numai cu "abujabra"? reteta e asemanatoare cu "kuseri"a egiptenilor

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 21 ianuarie 2011

      Ce de bunãtãti, Miha!!! iar am intrat tãrziu pe net si stii ca sunt pofticioasã:) Felicitãri pt. prezentare!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

      O reteta gustoasa si sanatoasa,iar prezentarea este grozava...

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 20 ianuarie 2011

      Frumoasa prezentare. Bravo!*****

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Multumesc Lia si Mona! Ade, ce sa-ti spun tot pe fuga......

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Felicitari Mihaela, ca de fiecare datacand postezi o reteta, si aceasta I N C I TA !!!!!!!

    • flory avram

      flory avram (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Ce de bunatati mai faci tu mai Mihaela,felicitari,e super!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Pe la tine timpul s-a dilatat? Eşti tare vrednică!

    • Fara foto

      MarieClaire (Bucatar) , 19 ianuarie 2011

      Yummy!

    • Adriana K.D.

      Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      ce bine arata...cred ca e si delicios!

    • GENY

      GENY (Bucatar sef) , 19 ianuarie 2011

      cind mai ai timp miha?mona

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2011

      Delicioasa mancarica yumi,yumi.***** Multumim pt "secretele" dezvaluite... O zi minunata !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

50 min

14 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de:
  • -2 cani orez
  • -1/3 cana linte
  • -8 linguri ulei de masline
  • -2 lingurite chimin macinat
  • -7-8 catei de usturoi intregi
  • -1 ceapa mare
  • -1 si 1/2 lingurite sare
  • -2 si 1/2 cani de apa

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

mary (Chef de cuisine)

eu sunt in Grecia de 3 ani...iar de 2 ani stau cu un arab....avem ganduri serioase...prima oara cand i-am facut pilaf a zis k nu-i place cum a iesit orezul...si mi-a zis k bobul de orez nu trebuie sa se sfarame....si acum fac orezul exact asa cum ai spus tu mihaela.. :D e foarte bun...felicitari!sunt super bune retetele tale.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete vegetariene

Curry de naut cu conopida Curry de naut cu conopida

Rupem in buchetele conopida si o punem la fiert, in apa cu sare. Intr-o cratita non-aderenta, punem ceapa la "calit" in doua

0 voturi    0 comentarii
50 min
Delicii de post de la bloggeri
Vegeta de casa Vegeta de casa

Amestec de legume uscate la cuptor, la foc mic, in mai multe etape, astfel incat legumele sa nu se arda, ci doar sa se deshidrateze

2 voturi    1 comentariu
48h 20 min
Conserve si muraturi
Sote aromat de fasole cu ardei