Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freaca drojdia cu putin zahar si aproximativ 50 ml-100 ml apa.

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Paine coapta pe frunze de varza

Ingrediente

  • - 1 kg faina grau
  • - 650 ml apa calduta
  • - 50 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • - 1 lingurita de zahar
  • - 25 g sare
  • - putin ulei pentru blatul de lucru
  • - foi mari de varza proaspata cât să căptușim pereții tăvii ( aproximativ 5 frunze mari)

Mod de preparare

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit pentru aproximativ 15 minute.

2. ALUATUL: într-un vas mare și adânc se pune făina. În mijlocul acesteia se face o adâncitură în care se toarnă maiaua pufoasă și apa. Se frământă ușor, se sărează și se frământă foarte bine într-un robot de bucătărie aproximativ 10 minute sau manual pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Se formează o bilă mare pe care o acoperim cu celofan alimentar pentru a crea efectul de seră pentru aproximativ 50 de minute.

3. TAVA: intr-o tavă, eu am o tavă rotundă de la Tefal, super potrivită pentru făcut pâine rotundă, căptușim pereții acesteia, respectiv fundul ( intr-un singur strat) cu frunze mari de varză verde.

4. După cele 50 de minute în care aluatul a dospit, facem o nouă frămantare pe blatul de lucru uns cu ulei, pentru aproximativ 5 minute, după care îl strângem într-o nouă bilă pe care o așezăm direct în tava căptușită cu frunze de varză. Se sigilează iar cu celofan alimentar și se lasă la crescut pentru aproximativ 30 de minute.

5. Cuptorul se incinge la 250 de grade, iar pe grilul de jos se pune un vas cu putina apa care va crea efectul de saună cuptorului nostru. Dupa ce au trecut cele 30 de minute, iar aluatul nostru a crescut, se ia tava și se introduce in cuptor și se lasă la copt pentru aproximativ 15 minute,timp in care lasam si vasul cu apa care fierbe. După trecerea acestor 15 minute, scoate vasul cu apa și scădem temperatura cuptorului la 180 de grade, iar din acest moment mai coacem pâine pentru vreo 40 de minute.

6. După coacere, pâinea se unge cu puțină apă rece și se scoate din tavă pe un grătar și se lasă la răcit la temperatura camerei.

Este extraordinar de gustoasă și are un aspect, respectiv gust asemînător cu pâinea coaptă pe vatră!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Spalam cartofii, îi intepam din loc in loc cu furculita și-i bagam la cuptor, la copt.

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca
Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni