In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pune coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.
A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)
Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.
Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.
Scoate oala din cuptor si lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.
Ceapa se taie marunt, iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici.
Sarmale cu varza dulce in vas de lutRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii