autor:

brindusa

» » Aluaturi si Foietaje

Paine fara framantare

Autor: brindusa (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 12 ianuarie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: brindusa (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 12 ianuarie 2011

Ingrediente
* 900 g faina 650, * 650 ml apa calduta, * 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda), * 2 lingurite sare, , Mai ai nevoie de o oala/cratita groasa, din fonta sau lut cu capac (neaparat).

Dificultate: Medie Timp: 24h

10 voturi

Mod de preparare

In prima zi, seara pregatesti coca pe care o lasi la crescut minim 12 ore (daca e vara). Eu am lasat-o pana am ajuns acasa de la serviciu, adica 18 ore. Coca se face amestecand faina cu sarea si drojdia, apoi adaugand apa. Toate se amesteca cu o lingura/paleta cam 3 minute, ca sa se absoarba apa uniform si sa se mai duca din cocoloase. Pune coca intr-un castron mare si o acoperi cu folie de plastic. Lasi castronul undeva sa nu fie curenti, cel mai bine in cuptor.


A doua zi presari putina faina pe masa de lucru si torni coca. Ea trebuie sa fie foarte moale, dar sa poti lucra cu ea, cam ca la ciabatta. Presara putina faina si pe coca sa nu ti se lipeasca de degete si preseaz-o putin ca sa scoti gazele din ea. Fa o bila si pune-o la loc in castron, acopera-l din nou si lasa sa mai creasca pana ce se incalzeste cuptorul (cam 1/2 ora)

Pune oala de fonta/lut/Jena in cuptor si incalzeste la temperatura maxima. Cand s-a incalzit foarte bine, scoate oala cu mare grija ca e fierbinte tare. Pune coca in ea,cresteaz-o putin, pune capacul si lasa la cuptor cam 30 min la 220 C.

Dupa asta scoate capacul iarasi cu mare grija sa nu te arzi si mai lasa cm 15 minute, ca sa se coloreze crusta.


Scoate oala din cuptor si lasa painea sa se racoreasaca putin, apoi pune-o sa se raceasca pe un gratar. Las-o sa se raceasca bine, nu o taia inainte, ca altfel e cam cleioasa in mijloc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine fara framantare" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine alba fara framantare

Paine alba fara framantare

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu drojdia şi sarea. Dacă utilizam drojdie proaspătă,

8 voturi    1 comentariu
120h
Retete de post
Paine pufoasa

Paine pufoasa

Diluam drojdia in apa calduta. Atentie apa sa nu fie fiarta ca sa nu stricam drojdia Punem 2-3 linguri

0 voturi    0 comentarii
3h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • gabriela

    gabriela (Chef de cuisine) , 03 februarie 2015

    aceasta reteta de paine o stiu de 8 ani si este grozava...coaja crocanta...miez moale...o grozavie! Nu poti da gres....intotdeauna iese la fel si de fiecare data parca este si mai buna :)...imi aminteste de copilarie....brutarie...Iozefin....Timisoara...hehee...:)

  • Fara foto

    Elena Boruga , 02 februarie 2015

    Interesanta metoda!

  • Fara foto

    Daniela Gurz , 31 august 2014

    Nu lucreaza 18 ore,coca o face seara . Deci coca dospeste toata noaptea plus orele de lucru ale doamnei. E asa de simplu de inteles...

    • gabriela

      gabriela (Chef de cuisine) , 04 mai 2014

      grozava...grozava! o minunatie de paine!

    • Fara foto

      Abhishek M Sharma , 04 ianuarie 2014

      Nu lucreaza 18 ore,coca o face seara . Deci coca dospeste toata noaptea plus orele de lucru ale doamnei. E asa de simplu de inteles...

    • Fara foto

      Doinita Drilea , 02 ianuarie 2014

      pare a fi tare gustoasa !

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 10 iulie 2011

      Arata super si cred ca este o bunatate !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

24h

10 voturi

Ingrediente

  • * 900 g faina 650
  • * 650 ml apa calduta
  • * 1/2 lingurita drojdie uscata (nu stiu cat inseamna in drojdie umeda)
  • * 2 lingurite sare
  • Mai ai nevoie de o oala/cratita groasa
  • din fonta sau lut cu capac (neaparat).

Raporteaza reteta

Retete
de brindusa
Tort cu mascarpone

Tort cu mascarpone

Blatul: 1. Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Pe fundul unei forme rotunde (sau o cratita

11 voturi    2 comentarii
1h
Torturi
Pui glazurat cu miere

Pui glazurat cu miere

Amesteca bine intr-un castron mierea, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, chilli, amidonul. Marineaza

3 voturi    1 comentariu
20 min
Mancaruri cu carne
Creveti cu usturoi

Creveti cu usturoi

Incalzeste o tigaie mare si pune uleiul. Adauga usturoiul si ardeiul iute. Amesteca la foc mediu

4 voturi    3 comentarii
25 min
Mancaruri cu peste

gabriela (Chef de cuisine)

aceasta reteta de paine o stiu de 8 ani si este grozava...coaja crocanta...miez moale...o grozavie! Nu poti da gres....intotdeauna iese la fel si de fiecare data parca este si mai buna :)...imi aminteste de copilarie....brutarie...Iozefin....Timisoara...hehee...:)

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
PAINE DE CASA (MASINA)