Aluat pentru foi de placinta – reteta de aluat dospit pentru placinte, turte, scovergi sau gogosi

Descopera cea mai simpla reteta de aluat dospit pentru foi de placinta, scovergi, turte sau gogosi. Fraged, pufos si usor de facut acasa!

Timp pregatire
15 minute
Complexitate
redusa
Aluat pentru foi de placinta – reteta de aluat dospit pentru placinte, turte, scovergi sau gogosi

Ingrediente

  • 500 g faina alba (ideal tip 000)
  • 320–350 ml apa calduta
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita plina cu de zahar
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 50 g untura sau unt moale sau 50 ml ulei (la alegere)

Mod de preparare

Vrei sa faci acasa cele mai bune placinte sau gogosi? Incepe cu aceasta reteta de aluat dospit pentru foi de placinta, perfecta si pentru turte, scovergi sau gogosi pufoase. Este un aluat versatil, fraged si aerat, potrivit pentru multe preparate traditionale romanesti.

Daca vrei sa incerci si placinta cu branza sau placinta cu mere, poti folosi acelasi aluat – vezi retetele noastre aici:
Placinta cu branza dulce si stafide – reteta traditionala
Placinta cu mere si scortisoara – reteta simpla si aromata

Te intereseaza si gogosi de post? Avem o varianta fara oua si lapte:

Gogosi de post – moi si pufoase

Aluatul de fata este similar cu cel folosit la scovergi sau turte, asa cum se faceau la bunica acasa, in tigaie sau pe plita.

Amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml din apa calduta.
Lasa 10 minute la cald, pana se formeaza spuma deasupra.

Intr-un bol mare, cerne faina. Adauga sarea pe margini.
Toarna in mijloc drojdia activata, restul de apa calduta si grasimea aleasa (untura, unt sau ulei).
Amesteca cu o lingura, apoi framanta cu mana sau cu mixerul.
Framanta 8-10 minute pana obtii un aluat moale, elastic si nelipicios.
Daca este prea moale, adauga putina faina. Daca este prea tare, mai pune 1 lingura de apa calduta.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald, ferit de curent.

Imparte aluatul in 6-8 bile egale.
Presara blatul cu faina si intinde fiecare bila in foi subtiri, cu sucitorul.
Poti umple foile cu branza, mere, varza, dovleac etc.
Unge foile rulate cu putin ulei sau ou batut pentru luciu.

Sfaturi:
Cu untura, foile ies cele mai fragede si gustoase – ca la placintele bunicii.
Cu unt, ies usor aromate si moi.
Cu ulei, ai o varianta de post sau mai usoara, cu foi putin mai elastice.

Din acest aluat dospit poti prepara foi de placinta, placinte la tigaie, scovergi, gogosi pufoase de post, turte, lipii de casa, mini-pizza, cornuri, rulouri cu gem sau ciocolata, langosi, coltunasi prajiti si chiar chifle umplute. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise