Descopera cea mai simpla reteta de aluat dospit pentru foi de placinta, scovergi, turte sau gogosi. Fraged, pufos si usor de facut acasa!
Vrei sa faci acasa cele mai bune placinte sau gogosi? Incepe cu aceasta reteta de aluat dospit pentru foi de placinta, perfecta si pentru turte, scovergi sau gogosi pufoase. Este un aluat versatil, fraged si aerat, potrivit pentru multe preparate traditionale romanesti.
Daca vrei sa incerci si placinta cu branza sau placinta cu mere, poti folosi acelasi aluat – vezi retetele noastre aici:
Placinta cu branza dulce si stafide – reteta traditionala
Placinta cu mere si scortisoara – reteta simpla si aromata
Te intereseaza si gogosi de post? Avem o varianta fara oua si lapte:
Gogosi de post – moi si pufoase
Aluatul de fata este similar cu cel folosit la scovergi sau turte, asa cum se faceau la bunica acasa, in tigaie sau pe plita.
Amesteca drojdia cu zaharul si 100 ml din apa calduta.
Lasa 10 minute la cald, pana se formeaza spuma deasupra.
Intr-un bol mare, cerne faina. Adauga sarea pe margini.
Toarna in mijloc drojdia activata, restul de apa calduta si grasimea aleasa (untura, unt sau ulei).
Amesteca cu o lingura, apoi framanta cu mana sau cu mixerul.
Framanta 8-10 minute pana obtii un aluat moale, elastic si nelipicios.
Daca este prea moale, adauga putina faina. Daca este prea tare, mai pune 1 lingura de apa calduta.
Acopera bolul cu un prosop curat si lasa aluatul la crescut timp de 1 ora, intr-un loc cald, ferit de curent.
Imparte aluatul in 6-8 bile egale.
Presara blatul cu faina si intinde fiecare bila in foi subtiri, cu sucitorul.
Poti umple foile cu branza, mere, varza, dovleac etc.
Unge foile rulate cu putin ulei sau ou batut pentru luciu.
Sfaturi:
Cu untura, foile ies cele mai fragede si gustoase – ca la placintele bunicii.
Cu unt, ies usor aromate si moi.
Cu ulei, ai o varianta de post sau mai usoara, cu foi putin mai elastice.
Din acest aluat dospit poti prepara foi de placinta, placinte la tigaie, scovergi, gogosi pufoase de post, turte, lipii de casa, mini-pizza, cornuri, rulouri cu gem sau ciocolata, langosi, coltunasi prajiti si chiar chifle umplute. Pofta buna!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii