Ingrediente
1piept de curcan de 2kg, , ptr marinada lichida, 4linguri zahar brun, 4linguri sare groasa de bucatarie, 4catei de usturoi, 2foi de dafin, 1lingura piper boabe, 1lingura paprica rosie nu iute, 1l+1/4 apa, , ptr marinada umeda, 4linguri miere, 3linguri mustar, 1catel de usturoi, 1lingura de sare groasa, , ptr ambalajul pieptului dupa marinada inainte de afumare, 2linguri boabe de coriandu macinate, 1lingurita piper alb macinat, 1lingurita de thimin uscat, 1lingura de paprica rosie, 2linguri usturoi uscat boabe, , ptr alta varianta de ambalaj., 2linguri de usturoi uscat boabe(daca nu gatiti merge bine mujdei de usturoi ), 1lingurita ghimbir uscat macinat, 1lingurita piper alb macinat, 1lingura de zahar brun.
Dificultate: Medie | Timp: 3h
34 voturi
Mod de preparare
ptr marinada lichida
Se pun toate componentele in oala si lasam sa dea un clocot dupa care luam de pe foc si lasam sa se raceasca bine.Intr-o punga mare sau ocutie de plastic punem bucata de piept de curcan in punga sau cutie si turnam lichidul marinadei peste carne inchidem bine si-l lasam la frigider ptr 48 de ore.
ptr marinada umeda
Intr-un bol punem usturoi zdrobit,miere,sare,si mustar si amestecam bine.Luam pieptul de curcan si ungem cu aceasta marinada peste tot si masam putin dupa care il punem intr-o punga de naylon sau o cutie cu capac care se inchide bine si lasam la frigider ptr 48 de ore.
Dupa 48 de ore se scoate pieptul se usuca de lichid si se unge cu continutul ambalajului peste tot si se maseaza usor. Inainte de a pune in cuptor se inveleste cu o foaie de pergament dupa care cu 3foi de aluminium una peste cealalta sa fie invelit bine caci asta ii da posibilitatea sa se coaca in aburii marinadei si ramine fraged si nu uscat. Se pune la afumare in cuptor pe care la-m incalzit dinainte la 100-120 de grade si lasam 2 ore -21/2 ore sau pina ce temperatura pastramei ajunge la 76 de grade.Cine nu are termometru ptr carne se poate verifica cu un cutit ascutit bagat in carne se numara pina la 3 daca lama cutitului este fierbinte este gata.Se scoate din cuptor si se lasa invelit inca o ora.Iese o pastrama gustoasa si frageda si ptr cine nu are posibilitati de afumatoare sa faca pastrama de casa.
kok miori (Chef de cuisine) , 23 octombrie 2009
Draga costy1969 Daca pun pastrama in cuptor nu se cheama ca o fierb, pastrama se coace dar foaia de aluminium nu lasa ca pastrama sa se usuce.Eu stiu ca la afumare se pun tot felul de lemne sau inca mirodenii,dar asta e o varianta a pregatirii pastramei,iar cei care nu au posibilitatea de a afuma pot pregati in cuptor.
costy1969 (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009
impropriu spus la afumare,se pune in cuptor la fiert in folie de aluminiu cu condimente,nu reiese din reteta cu ce se afuma.ingredientele pentru pastrama sunt ok.
kok miori (Chef de cuisine) , 03 octombrie 2009
Am pregatit de citeva ori reteta asta iese foarte bine in cuptor caci nu am unde sa afumez afara caci stau la bloc.Dar pastrama iese frageda si nu uscata.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2009
Foarte bine arata produsul finit,daca stateam la curte poate faceam asa......mai bine cumpar decat sa-mi iasa cine stie ce.Felicitari pentru reteta.
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2009
Felicitari! Multumesc pentru idee!