autor:

tania

» » Mancaruri cu peste

Peste tilapia prajit cu lamaie si cumin

Autor: tania (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 22 februarie 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 22 februarie 2016

Ingrediente
Ingrediente:, -1,5 kg peste tilapia, -150 g faina alba, -2-3 linguri cumin, -1 lingura piper, -1 lamaie, -o lingura usturoi pisat, -sare dupa gust, -ulei pentru prajit, , Sos de usturoi, -2 linguri maioneza din comert, -2 linguri iaurt, -3 linguri zeama lamaie, -3 catei usturoi, -sare dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

19 voturi

Mod de preparare

Modul de preparare a sosului de usturoi:
Se amesteca maioneza cu iaurt pana se face o pasta omogena iar la sfarsit se adauga putin cate putin din sucul de lamaie, usturoiul pisat bine si sarea dupa gust.

Mai intai sa fac o mica introducere, poate ca nu toti dintre noi stim de aceasta specie de peste Tilapia.
Aceasta specie traieste si in apa dulce(in Nill) si in ocean.Specia de peste Tilapia pe care am ales-o, este oceanic si este slab, cu continut redus de grasimi, foarte bun la gust si mai mult de atat nu are multe oase, ci doar sira spinarii.Este sarac in calorii, grasimi dar in schimb e bogat in proteine si fosfor, de aceea poate fi un aliment incontestabil pentru un mod sanatos de hranire si un aliat de nadejde in orice dieta. Are un efect pozitiv asupra sanatatii danturii, oaselor si unghiilor.Acizii grasi omega 3 care se gasesc in general in peste sunt buni pentru sanatatea inimii.Consumul a una sau doua mese de peste pe saptamana, poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic.Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi omega 3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De aceea este recomandat de multi medici sa se consume acizi grasi omega 3 cel putin de doua ori pe saptamana.Majoritatea pestilor de apa dulce au mai putin omega 3 decat pestii oceanici.Pentru adulti se recomanda cel putin doua mese de peste bogat in acizi omega 3 pe saptamana.O portie trebuie sa aiba in jur de 85 de grame.Este bine ca oamenii sa fie atenti ce fel de peste mananca, in ce cantitate si daca exista vreo avertizare medicala in legatura cu acel tip de peste sau regiunea din care a fost pescuit.
Eu am ales varianta cu prajitul pestelui, cu toate ca mai sanatos ar fi gatit in cuptor sau intr-o tigaie grill, dar membrii familiei mele adora mai mult prajit.
La noi se foloseste foarte des condimentul CUMIN, mai ales in mancarurile ce contin peste.
Cuminul creste motilitatea tractului gastro-intestinal, ajuta la digestie datorita cresterii secretiilor enzimatice, are sursa de fier, calciu, potasiu, mangan, zinc, magneziu, plus ca este bogat in vitamina B si B6, dar si vitamina A si C.
Dupa aceste mici detalii sa trecem la modul de preparare. Pestele gata curatat se spala si se taie in 3 sau 4 bucati, depinde de marimea lui, apoi se usuca putin.Se stropeste cu zeama de la o lamaie si se condimenteaza cu cumin, piper, usturoi pisat, sare, desigur pe ambele parti si in interior. Se pune pe un platou, se acopera si se lasa la rece 20-30 minute.Dupa 30 de minute, bucatile de peste nu se scurg de acel sos marinat ce s-a format si se dau prin faina pana toata suprafata e bine acoperita apoi se bat usor intre palme pentru indepartarea surplusului de faina. Se prajesc intr-o tigaie incinsa cu ulei la foc mediu;bucatile de peste se prajesc bine pe ambele parti, pana cand au prins o crusta crocanta la suprafata care se desprinde usor.Dupa ce s-au rumenit bine pe ambele parti se vor aseza pe prosoape de hartie pentru a se inlatura surplusul de ulei.Pestele prajit se serveste imediat, cu sos de usturoi, lamaie, pasta de patrunjel cu tahini(baqdunsye)si garnitura de cartofi prajiti cu sau fara mamaliguta(dupa preferinta).
Este foarte gustos si sanatos..!
Pofta buna..!
Specific:Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Peste tilapia prajit cu lamaie si cumin" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Peste umplut cu varza-specialitate dobrogeana

Peste umplut cu varza-specialitate dobrogeana

Se prepara in prealabil varza calita, in cel mai simplu mod: varza proaspata sau murata se toaca

11 voturi    20 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu peste
Hake la cuptor

Hake la cuptor

Daca pestele este congelat, il lasam cateva ore la dezghetat apoi il punem la marinat in laptele

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

19 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • -1,5 kg peste tilapia
  • -150 g faina alba
  • -2-3 linguri cumin
  • -1 lingura piper
  • -1 lamaie
  • -o lingura usturoi pisat
  • -sare dupa gust
  • -ulei pentru prajit
  • Sos de usturoi
  • -2 linguri maioneza din comert
  • -2 linguri iaurt
  • -3 linguri zeama lamaie
  • -3 catei usturoi
  • -sare dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii ,vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu peste

Crochete de peste cu 4 sosuri Crochete de peste cu 4 sosuri

Crochete de peste: Se curata pestele, se spala si se fierbe inabusit, cu sare si ceapa tocata marunt. Se prepara un sos alb facut din

1 vot    0 comentarii
30 min
Aperitive
Ardei grasi umpluti cu salata de peste Ardei grasi umpluti cu salata de peste

Taiem ardeii pe jumatate (pe verticala) pastrand coditele. Ii curatam de seminte si de nervuri,ii spalam si apoi ii stergem de apa. Intr-un

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive
Fitofag prajit