autor:

Iulia Brana_Toth

» » Mancaruri cu carne

Piept de rata cu chutney de cirese

Autor: Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine)   
   Specific: 

China


    Reteta postata pe: 09 iunie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine)   
Specific:  

China


Reteta postata pe: 09 iunie 2015

Ingrediente
Chutney cu cirese:, 500 gr cirese desamburite, 1/2 cana otet de mere, 1/2 cana otet balsamic, 1/2 cana otet de orez, 1/4 cana zahar cristal (alb), 1/4 cana zahar brun, 2 LG "5 condimente chinezesti", 2 LG ghimbir proaspat ras, 1/2 nucsoara proaspat rasa, 1 lg sare, , Marinada:, zeama unei lamai, 2 LG "5 condimente chinezesti", 2 lg piper zdrobit (nu macinat!), 1 piept de rata fasonat

Dificultate: Medie Timp: 3h 15 min

206 voturi

Mod de preparare

Pieptul de rata este unul din cele mai rafinate carnuri, deci trebuie tratat cu mare respect! Inainte de toate, el trebuie marinat pentru a obtine atat fragezimea ceruta de la o carne atoasa, cat si arome in plus.



Marinada se face in multe feluri, eu v-o propun pe a mea, incercata si garantata de multa experienta. Stoarceti zeama unai lamai, dizolvati in ea 2 linguri de 5 condimente chinezesti (scortisoara, cuisoara, turmeric, piper sichuan, coji de portocala, galangal, cardamom...f. putina sare...sunt mai multe dar pe scurt li se spune "Five chinese spices"...) Zdrobiti cateva boabe de piper negru si le adaugati.



Crestati pielea grasa a pieptului de rata, fara sa taiati si carnea - in diagonale egale, formand astfel taietura numita "diamant" (diamond chape) Asezati pieptul astfel pregatit in marinada si-l lasati peste noapte la marinat, in frigider, intorcandu-l de cateva ori de pe o fata pe alta.



Chutney: desamburiti ciresele. Intr-un vas cu fundul gros presarati zaharul cristal (alb) si-l caramelizati doar pana la culoarea aurie (nu aramie) Presarati repede deasupra ceapa taiata maruntel, asteptati cateva secunde, (poate cam 30 sec.) si stingeti cu oteturile combinate. Turnati apoi zaharul brun, cele doua linguri de 5 condimente chinezesti, radeti cca doua linguri de ghimbir proaspat, o jumatate de nuscoara rasa, o lingurita de sare si amestecati pana zaharul caramelizat se topeste si se desprinde de fundul vasului. Acum este momentul sa adaugati ciresele! Nu amestecati ci doar scuturati sau leganati vasul - vrem ca boabele sa ramana cat de cat intregi.



Fierbeti afacerea la foc mediu pana oteturile scapa de unele grade (dar nu toate!) si cand combinatia nu mai ustura la nas ci mirodenia predomina, acoperiti si fierbeti la foc mititel, o ora. Scoateti apoi capacul si mai fierbeti atat cat va convine sa-i fie consistenta, amestecand acum, rar si cu grija (ciresele sunt deja intarite de otet si zahar). Eu faptuiesc toate felurile de chutney in Kukta (vas sub presiune) si scap de amestecat, leganat ori scuturat. Doar ultimele 20-30 minute le supraveghez, fara capac, pentru reglarea consistentei sosului.



Scoateti pieptul de rata din frigider, scurgeti si stergeti marinada si mai ales boabele de piper, lasati-l apoi intr-un servet pana ajunge la temperatura bucatariei. Incingeti cuptorul. Puneti o tigaie pe flacara si inainte de-a fi fierbine de tot ci numai calda spre foarte calda, asezati pieptul cu pielea in jos. Mariti flacara treptat, pe masura ce grasimea ratei se topeste. Il lasati la fript cam 3 minute timp in care scoateti cu o lingura grasimea din tigaie intr-o cana (va va fi de nare folos!) Cand pielea prinde culoarea aurie, intoarceti si pe partea carnoasa si-l mai frigeti 2-3 minute. Apoi iute de tot il varati in cuptorul fierbinte si-l mai lasati acolo 5-6 minute.



Lasati pieptul de rata sa se odihneasca pe un fund de lemn, usor acoperit dar nu sufocat. Timp in care va puteti face platingul cu ce va place a combina chutney - ceva fin cum ar fi pure de cartofi cu telina apio si chives, nu?



Taiati pieptul perpendicular pe fibra carnii si asezati-l pe farfurie la loc de cinste, vizibil, ca doar n-ati lucrat atata fara sa-i puneti in valoare rozuliul obtinut! Nu va sfiiti sa picurati pe ici pe colo grasimea de rata salvata din tigaie, este peste masura de gustoasa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Piept de rata cu chutney de cirese" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Orez cu piept de pui,suc de rosii si cascaval

Orez cu piept de pui,suc de rosii si cascaval

Pieptul de pui se dezoseaza,se spala si se taie ori cubulete ori fasii. Se curata legumele ,se spala

2 voturi    2 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne
Friptura din pulpa de curcan cu miere si lamaie

Friptura din pulpa de curcan cu miere si lamaie

Se spala carnea, se indeparteaza pielea si se lasa la scurs.Se condimenteaza dupa gust cu sare si

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 26 %
269.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto

  • Iulia Brana_Toth

    Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 20 iunie 2015

    Multumesc mult Merry, atat pentru aprecieri cat si pentru gandurile tale bune <3

  • Iulia Brana_Toth

    Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 18 iunie 2015

    Multumesc mult, Petronela <3

  • Fara foto

    Merry , 18 iunie 2015

    Bravo Iulia meriti din suflet !!!!!!!Sa ne bucurii cu retete noi !

    • Iulia Brana_Toth

      Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 17 iunie 2015

      Multumesc mult, din suflet, Mariana Robescu! De asemenea, tie, Violeta <3

    • Petronela_Plescan

      Petronela_Plescan (Bucatar) , 17 iunie 2015

      Votat ,multa bafta ,ca intr-adevar meriti !

    • Fara foto

      Mariana Robescu , 17 iunie 2015

      Bafta!

    • Iulia Brana_Toth

      Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 12 iunie 2015

      Degeaba scriu eu acilea: am si uitat replica spirituala pe care ti-am dat-o, Floare de colt, asa ca de vreme ce tot se afiseaza dupa trei zile, mai spun o data: MULTUMESC de cinci ori <3

    • Iulia Brana_Toth

      Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 12 iunie 2015

      Multumesc mult, Floare de colt <3

    • Fara foto

      violeta , 10 iunie 2015

      Excelent !

    • Iulia Brana_Toth

      Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine) , 10 iunie 2015

      Multumesc mult, Florence !

    • Fara foto

      Floare de colț , 10 iunie 2015

      Prea bun, prea de 5*

    • Fara foto

      Florence , 10 iunie 2015

      S U P E R B !!!!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h 15 min

206 voturi

Ingrediente

  • Chutney cu cirese:
  • 500 gr cirese desamburite
  • 1/2 cana otet de mere
  • 1/2 cana otet balsamic
  • 1/2 cana otet de orez
  • 1/4 cana zahar cristal (alb)
  • 1/4 cana zahar brun
  • 2 LG "5 condimente chinezesti"
  • 2 LG ghimbir proaspat ras
  • 1/2 nucsoara proaspat rasa
  • 1 lg sare
  • Marinada:
  • zeama unei lamai
  • 2 LG "5 condimente chinezesti"
  • 2 lg piper zdrobit (nu macinat!)
  • 1 piept de rata fasonat

Raporteaza reteta

Retete
de Iulia Brana_Toth
Puisor la gratar cu legume

Puisor la gratar cu legume

Despicati puiul pe ambele parti ale spinarii si indepartati-o, scoateti-o impreuna cu tartita. Intoarceti

18 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Drobusoare "Cuib De Prepelita"

Drobusoare "Cuib De Prepelita"

Va servesc cu un drob batranesc - facut dupa vechile canoane ale bucatariei bunicii, cand prajelile

37 voturi    1 comentariu
2h 30 min
Aperitive cu carne
Surf &Turf

Surf &Turf

Cantitatea ingredientelor este pentru o singura portie. Asadar, daca aveti experienta cu melcii

35 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne

Iulia Brana_Toth (Chef de cuisine)

Multumesc mult Merry, atat pentru aprecieri cat si pentru gandurile tale bune <3

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Mancare de cartofi cu kaizer Mancare de cartofi cu kaizer

Se taie kaizerul feliute se pune intr-o tigaie cu putin ulei si se prajeste, dupa ce s-a facut, se scoate din tigaie si se adauga ceapa

1 vot    0 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaliguta

Punem la fiert inimile cu pipotele în apa rece, având grijă să luăm spuma ce se formează în momentul fierberii.

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne
Polenta alla boscaiola