autor:

Sinziana

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Piure din fasole boabe alba si linte rosie

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 iulie 2015

Ingrediente
 400 g fasole albă cu boabe mici,  200 g linte roşie,  1 linguriţă de bicarbonat de sodiu,  1 linguriţă coriandru măcinat,  1 linguriţă chimen măcinat,  1 linguriţă rasă boia,  1/2 lingruiţă pudră de turmeric (curcumă),  100 ml ulei la alegere (eu am folosit de măsline),  50 g susan sau 4-5 linguri de pastă tahini,  2 linguriţe de sare,  1 linguriţă oregano uscat,  1/2 de lămâie,  1 ceaşcă de lapte dulce.

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Se înmoaie fasolea albă cu o zi înainte sau cel puţin de seara până dimineaţa, se spală în câteva ape, apoi se pune la fiert împreună cu o linguriţă de bicarbonat şi una de sare (apa să acopere cu un lat de palmă fasolea).

Se fierbe la foc mic cam 2-3 ore, în funcţie de vechimea fasolei şi de mărimea bobului. Când apa a scăzut aproape de tot, se dă la o parte să se răcească puţin. Se pune lintea la fiert în apă rece cu sare şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu - ea fierbe repede, cam în 20-30 de minute.

Fasolea se va da prin sita de la o strecurătoare mai mare - de paste, de exemplu- astfel încât să rezulte o pastă fină. Lintea poate fi mixată cu mixerul vertical sau dată şi ea prin sită.

După ce am obţinut pasta şi am aruncat partea cu coji, se trece la prepararea piurelui. Se freacă cu o lingură de lemn sau se mixează, în timp ce adăugăm pe rând sucul de lămâie, uleiul, sarea, condimentele, pasta tahini, iar la sfârşit, laptele dulce atât cât să ajungă la o consistenţă acceptabilă, de piure mai fluid, nu curgător dar nici prea tare.

Se pune într-un vas curat la frigider pentru cel puţin 2 ore. Se serveşte cu pâine, sub formă de tartine sau fel de mâncare de sine-stătător, alături de măsline, inele de ceapă prăjită cu puţină boia şi unt, salate de legume sau murături.



Dacă nu avem tahini, îl preparăm din susan astfel:

într-o tigaie antiaderentă punem seminţele de susan să se rumenească puţin, dar fără să se ardă şi să se închidă la culoare, apoi le lăsăm la răcit.

Le punem într-un bol împreună cu 30-50 de ml de ulei şi puţină sare şi le mixăm cu mixerul sau cu blenderul până se face o pastă fluidă. Această compoziţie o vom adăuga la piure în totalitate.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piure din fasole boabe alba si linte rosie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Conopida&brocolli la cuptor

Conopida&brocolli la cuptor

Oparim intr-o oala conopida si brocolli-ul impartite in prealabil in buchetele si intre timp ungem

2 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Quesadilla

Quesadilla

Se iau toate legumele se spala si se curata. Se taie rondele si se pun separat in boluri la frigider.

9 voturi    6 comentarii
20 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Caserola vidare 1.893 L

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  •  400 g fasole albă cu boabe mici
  •  200 g linte roşie
  •  1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
  •  1 linguriţă coriandru măcinat
  •  1 linguriţă chimen măcinat
  •  1 linguriţă rasă boia
  •  1/2 lingruiţă pudră de turmeric (curcumă)
  •  100 ml ulei la alegere (eu am folosit de măsline)
  •  50 g susan sau 4-5 linguri de pastă tahini
  •  2 linguriţe de sare
  •  1 linguriţă oregano uscat
  •  1/2 de lămâie
  •  1 ceaşcă de lapte dulce.

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Chiftele frantuzesti Chiftele frantuzesti

Pieptul de pui il spalam si il stergem cu un prosop de bucatarie. Il taiem cubulete, condimentam cu sare si piper. Intr-un bol,

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Rulouri cu surprize in crusta cocanta din fulgi de mei Rulouri cu surprize in crusta cocanta din fulgi de mei

Conopida spalata se rupe in buchetele mici .Se pune sa fiarba intr-o craticioara apa cu sare, iar cand da in clocot, se adauga buchetelele

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Musaca ardeleneasca