autor:

Sinziana

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Piure din fasole boabe alba si linte rosie

Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 03 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sinziana (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 03 iulie 2015

Ingrediente
 400 g fasole albă cu boabe mici,  200 g linte roşie,  1 linguriţă de bicarbonat de sodiu,  1 linguriţă coriandru măcinat,  1 linguriţă chimen măcinat,  1 linguriţă rasă boia,  1/2 lingruiţă pudră de turmeric (curcumă),  100 ml ulei la alegere (eu am folosit de măsline),  50 g susan sau 4-5 linguri de pastă tahini,  2 linguriţe de sare,  1 linguriţă oregano uscat,  1/2 de lămâie,  1 ceaşcă de lapte dulce.

Dificultate: Medie Timp: 3h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Se înmoaie fasolea albă cu o zi înainte sau cel puţin de seara până dimineaţa, se spală în câteva ape, apoi se pune la fiert împreună cu o linguriţă de bicarbonat şi una de sare (apa să acopere cu un lat de palmă fasolea).

Se fierbe la foc mic cam 2-3 ore, în funcţie de vechimea fasolei şi de mărimea bobului. Când apa a scăzut aproape de tot, se dă la o parte să se răcească puţin. Se pune lintea la fiert în apă rece cu sare şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu - ea fierbe repede, cam în 20-30 de minute.

Fasolea se va da prin sita de la o strecurătoare mai mare - de paste, de exemplu- astfel încât să rezulte o pastă fină. Lintea poate fi mixată cu mixerul vertical sau dată şi ea prin sită.

După ce am obţinut pasta şi am aruncat partea cu coji, se trece la prepararea piurelui. Se freacă cu o lingură de lemn sau se mixează, în timp ce adăugăm pe rând sucul de lămâie, uleiul, sarea, condimentele, pasta tahini, iar la sfârşit, laptele dulce atât cât să ajungă la o consistenţă acceptabilă, de piure mai fluid, nu curgător dar nici prea tare.

Se pune într-un vas curat la frigider pentru cel puţin 2 ore. Se serveşte cu pâine, sub formă de tartine sau fel de mâncare de sine-stătător, alături de măsline, inele de ceapă prăjită cu puţină boia şi unt, salate de legume sau murături.



Dacă nu avem tahini, îl preparăm din susan astfel:

într-o tigaie antiaderentă punem seminţele de susan să se rumenească puţin, dar fără să se ardă şi să se închidă la culoare, apoi le lăsăm la răcit.

Le punem într-un bol împreună cu 30-50 de ml de ulei şi puţină sare şi le mixăm cu mixerul sau cu blenderul până se face o pastă fluidă. Această compoziţie o vom adăuga la piure în totalitate.
Daca ti-a placut reteta noastra "Piure din fasole boabe alba si linte rosie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Fasole verde cu pui

Fasole verde cu pui

Ceapa se curata si se taie marunt apoi se pune la calit in putin ulei.Dupa ce devine sticloasa se

2 voturi    1 comentariu
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pui cu legume la cuptorul cu halogen

Pui cu legume la cuptorul cu halogen

De data aceasta am facut puiul intreg, cu garnitura de cartofi si dovlecei. Usor de facut, sanatos,

5 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  •  400 g fasole albă cu boabe mici
  •  200 g linte roşie
  •  1 linguriţă de bicarbonat de sodiu
  •  1 linguriţă coriandru măcinat
  •  1 linguriţă chimen măcinat
  •  1 linguriţă rasă boia
  •  1/2 lingruiţă pudră de turmeric (curcumă)
  •  100 ml ulei la alegere (eu am folosit de măsline)
  •  50 g susan sau 4-5 linguri de pastă tahini
  •  2 linguriţe de sare
  •  1 linguriţă oregano uscat
  •  1/2 de lămâie
  •  1 ceaşcă de lapte dulce.

Raporteaza reteta

Retete
de Sinziana
Orez cu fenicul si telina la cuptor

Orez cu fenicul si telina la cuptor

Spalam bine orezul (in 2-3 ape), apoi il lasam la inmuiat in apa curata, 1-2 ore. Intre timp spalam

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Budinci
Clatite fine cu mere

Clatite fine cu mere

Se bat oule intregi cu telul, adaugand un praf de sare, pana devin spumoase. Adaugam o lingura mare

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Salata de legume cu sos de maioneza si tarhon

Se decojesc si se spala bine toate legumele. Se pun legumele sa fiarba in apa cu sare (sarea nu lasa

1 vot    0 comentarii
2h
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Mancarica de vara cu copanele Mancarica de vara cu copanele

Pulpele se curata si se spala, apoi se cresteaza, dupa care se pun in tigaie cu putin ulei sa se rumeneasca. Legumele curatate si spalate,

0 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Ficatei de pui cu mazare Ficatei de pui cu mazare

Se spala ficateii si se taie in cuburi. Se incinge uleiul intr-o cratita mica. Se soteaza ficateii in uleiul incins, iar dupa ce se

0 voturi    0 comentarii
35 min
Mancaruri cu carne
Shakshuka