Prajitura cu blaturi de albusuri, foi de napolitana si crema de vanilie

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
ridicata
Prajitura cu blaturi de albusuri, foi de napolitana si crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat nr 1:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca de cocos colorata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Blat nr 2:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1,200 l lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 12 linguri faina
  • 100 gr unt
  • 300 gr mascarpone
  • Pentru ornat:
  • 50 gr ciocolata amaruie

Mod de preparare

Pentru blaturi (separat pentru fiecare), mixam albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu zaharul vanilat, mixand energic.

Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar incepem sa picuram si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei.

Apoi vom adauga faina amestecata cu praful de copt si vom incepe sa amestecam usor, pentru a nu se lasa bezeaua, iar la final adaugam nuca, respectiv nuca de cocos.

Alegem o tava aproximativ de dimensiunea foii de napolitana(eu am folosit o tava de 25/36 cm, doar putin mai lunga decat foaia), o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia de napolitana in ea si intindem primul blat peste foaie.

Coacem blatul la 180 de grade pentru 35- 40 de minute, sau pana cand la testul cu scobitoarea, aceasta nu mai iese umeda.

Pentru crema, amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si faina si le diluam cu putin lapte rece.

Restul de lapte il vom adauga fierbinte peste ingredientele amestecate in vas si vom pune vasul la foc incet mestecand continuu in crema care se va ingrosa destul de rapid.

Cand crema se ingroasa suficient, ca o budinca, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele si esenta. Amestecam bine pana cand se topeste untul si dam vasul la rece, acoperit.

Dupa ce se va raci crema, o vom amesteca cu mascarponele, punand treptat cate putin mascarpone in crema si mixand usor.

Impartim crema in doua si punem o parte intre blaturile prajiturii, foile de napolitana le vom pastra la mijloc, iar a doua parte deasupra si vom rade ciocolata peste ea.

Spor si pofta buna!

Nota:

1 Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt.

2 Prajitura se portioneaza foarte bine a doua zi.

3 Blaturile se pot insiropa usor, dar fara a ajunge siropul la foaia de napolitana.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor