autor:

merisor

» » Prajituri

Prajitura cu blaturi de albusuri, foi de napolitana si crema de vanilie

Autor: merisor (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 12 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: merisor (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 12 februarie 2015

Ingrediente
Blat nr 1:, 6 albusuri, 8 linguri zahar, 3 plicuri zahar vanilat, 3 linguri faina, 100 gr nuca de cocos colorata, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 varf lingurita sare, 1/2 plic praf de copt cu sofran, 1 foaie napolitana, Blat nr 2:, 6 albusuri, 8 linguri zahar, 3 plicuri zahar vanilat, 3 linguri faina, 100 gr nuca macinata, 1 lingurita zeama de lamaie, 1 varf lingurita sare, 1/2 plic praf de copt cu sofran, 1 foaie napolitana, Pentru crema:, 6 galbenusuri, 6 linguri zahar, 2 plicuri zahar vanilat, 2 lingurite esenta de vanilie, 1,200 l lapte, 1/2 lingurita sare, 12 linguri faina, 100 gr unt, 300 gr mascarpone, Pentru ornat:, 50 gr ciocolata amaruie

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

8 voturi

Mod de preparare

Pentru blaturi (separat pentru fiecare), mixam albusurile cu putina sare pana devin spumoase, apoi adaugam treptat zaharul amestecat cu zaharul vanilat, mixand energic.

Dupa ce am adaugat jumatate din cantitatea de zahar incepem sa picuram si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei.

Apoi vom adauga faina amestecata cu praful de copt si vom incepe sa amestecam usor, pentru a nu se lasa bezeaua, iar la final adaugam nuca, respectiv nuca de cocos.



Alegem o tava aproximativ de dimensiunea foii de napolitana(eu am folosit o tava de 25/36 cm, doar putin mai lunga decat foaia), o tapetam cu hartie de copt, asezam foaia de napolitana in ea si intindem primul blat peste foaie.

Coacem blatul la 180 de grade pentru 35- 40 de minute, sau pana cand la testul cu scobitoarea, aceasta nu mai iese umeda.



Pentru crema, amestecam intr-un vas galbenusurile cu zaharul, sarea si faina si le diluam cu putin lapte rece.

Restul de lapte il vom adauga fierbinte peste ingredientele amestecate in vas si vom pune vasul la foc incet mestecand continuu in crema care se va ingrosa destul de rapid.

Cand crema se ingroasa suficient, ca o budinca, ridicam vasul de pe foc si adaugam untul taiat bucatele si esenta. Amestecam bine pana cand se topeste untul si dam vasul la rece, acoperit.



Dupa ce se va raci crema, o vom amesteca cu mascarponele, punand treptat cate putin mascarpone in crema si mixand usor.

Impartim crema in doua si punem o parte intre blaturile prajiturii, foile de napolitana le vom pastra la mijloc, iar a doua parte deasupra si vom rade ciocolata peste ea.

Spor si pofta buna!



Nota:

1 Se poate inlocui mascarponele cu 200 gr unt.

2 Prajitura se portioneaza foarte bine a doua zi.

3 Blaturile se pot insiropa usor, dar fara a ajunge siropul la foaia de napolitana.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu blaturi de albusuri, foi de napolitana si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Savoare cu mere si mac

Savoare cu mere si mac

Aluatul: se framanta un aluat din faina,nuci,zahar pudra,unt,ou,sare si praf de copt.Se da la rece

6 voturi    10 comentarii
2h
Prajituri
Izvor de ciocolata

Izvor de ciocolata

Topiti ciocolata impreuna cu untul la foc mic, la bain-marie amestecand continuu.Dupa topirea ciocolatei

0 voturi    0 comentarii
20 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • merisor

    merisor (Chef de cuisine) , 17 februarie 2015

    Multzu, Laurici!

  • Laura_Nechita

    Laura_Nechita (Chef de cuisine) , 14 februarie 2015

    Ce bunatatee!

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

8 voturi

Ingrediente

  • Blat nr 1:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca de cocos colorata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Blat nr 2:
  • 6 albusuri
  • 8 linguri zahar
  • 3 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri faina
  • 100 gr nuca macinata
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 1 varf lingurita sare
  • 1/2 plic praf de copt cu sofran
  • 1 foaie napolitana
  • Pentru crema:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • 1,200 l lapte
  • 1/2 lingurita sare
  • 12 linguri faina
  • 100 gr unt
  • 300 gr mascarpone
  • Pentru ornat:
  • 50 gr ciocolata amaruie

Raporteaza reteta

Retete
de merisor
Rulouri cu crema de vanilie

Rulouri cu crema de vanilie

Untul impreuna cu untura le-am pus la topit. Faina am amestecat-o cu bicarbonatul si drojdia. Ouale

36 voturi    15 comentarii
1h 20 min
Prajituri
Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Rulouri cu carnati afumati, piept de pui si bacon

Am desfacut pieptul de pui l-am spalat si l-am portionat in doua fiecare bucata, apoi l-am filat

21 voturi    17 comentarii
50 min
Retete de Craciun
Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Bilute din piscoturi, nuca si ciocolata

Punem untul cu uleiul, ciocolata rupta, putina sare si zaharul intr-un vas, la foc incet pana se

7 voturi    2 comentarii
15 min
Dulciuri diverse

merisor (Chef de cuisine)

Multzu, Laurici!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Chec marmorat Chec marmorat

Se separa albusurile de galbenusuri, punandu-se fiecare in cate un vas mare de mixer. Se bat albusurile spuma tare, se adauga zeama

0 voturi    0 comentarii
25 min
Dulciuri diverse
Dulce cu curmale Dulce cu curmale

Intr-o tigaie, punem la incalzit curmalele macinate cu zaharul si adaugam si margarina si lasam sa se topeasca impreuna pana devine

0 voturi    0 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu mure si afine