Prajitura cu crema de caramel care se topeste in gura – reteta simpla si delicioasa

Descopera cum sa prepari acasa prajitura cu crema de caramel care se topeste in gura, cu blat pufos si aroma intensa, urmand reteta noastra simpla pas cu pas.

Portii
24
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu crema de caramel care se topeste in gura – reteta simpla si delicioasa

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua mari
  • 180 g zahar
  • 120 g faina
  • 60 g amidon de porumb
  • 50 ml ulei
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 praf sare
  • Crema de caramel:
  • 200 g zahar (pentru caramel)
  • 500 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 50 g amidon de porumb (sau 4 linguri cu varf)
  • 250 g unt gras (82%), moale la temperatura camerei
  • 1 plic zahar vanilat
  • Decor:
  • 1 lingura cacao cernuta fin sau ciocolata rasa fin

Mod de preparare

Daca iti plac deserturile rafinate si aromate, aceasta prajitura cu crema de caramel iti va cuceri papilele de la prima inghititura. Blatul pufos, completat de o crema catifelata si aroma intensa de caramel, o transforma intr-un desert perfect pentru orice ocazie.
La fel de buna este si prajitura Fantezie, prajitura cu nuca Sumegi sau prajitura Intercontinental.

Preincalzeste cuptorul la 170°C, caldura sus-jos.
Separa ouale. Bate albusurile cu sarea pana fac spuma tare.
Adauga treptat zaharul + zaharul vanilat, mixand pana spuma devine lucioasa.
Incorporeaza galbenusurile unul cate unul, apoi uleiul, amestecand usor cu spatula.
Cerne faina + amidonul impreuna si adauga-le in 2-3 transe, amestecand delicat, de jos in sus.
Toarna compozitia intr-o tava de 25×35 cm tapetata cu hartie de copt, niveleaza suprafata.
Coace 20-25 min, pana trece testul scobitorii.
Lasa sa se raceasca complet, apoi taie blatul in 2 foi egale.

Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara cu fund gros, la foc mic, pana devine auriu (nu prea inchis).
Toarna laptele fierbinte, amestecand constant pana se dizolva caramelul.
Separat, amesteca galbenusurile cu amidonul si 4 linguri lapte rece.
Toarna amestecul de galbenusuri peste laptele caramelizat si fierbe la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa (textura de budinca groasa).
Acopera crema cu folie alimentara lipita direct pe suprafata si las-o sa se raceasca complet.
Mixeaza untul moale pana devine cremos, apoi adauga treptat crema rece si zaharul vanilat. Bate pana e fina si omogena.

Pune prima foaie de blat, intinde jumatate din crema, apoi asaza a doua foaie.
Intinde restul cremei deasupra si niveleaza.
Presara cacao cernuta sau ciocolata rasa fin.
Da la frigider minim 4 ore (ideal peste noapte).

Foloseste un cutit lung si subtire, sters dupa fiecare taiere pentru a obtine prajituri perfecte. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise