autor:

Anca Rm

» » Prajituri

Prajitura cu crema englezeasca si caramel

Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 14 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Anca Rm (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 14 martie 2014

Ingrediente
Blat :, -8 oua, -8 linguri zahar, -10 linguri faina, -2 linguri apa, -praf de sare, -un plic praf de copt, , Crema englezeasca :, -140 ml lapte, -1 baton vanilie, -3 galbenusuri, -3 linguri zahar, -3 foi gelatin sau 6 gr, -400 ml frisca, , Crema caramel :, -5 linguri zahar, -150 gr unt, -2 galbenusuri, -8 linguri nuca macinata sau taiata grosier, , Plus: 2 foi napolitana, , Glauzra:, -3 linguri zahar tos, -50 gr unt, - nuca macinata (2-3 linguri )

Dificultate: Medie Timp: 1h

1 vot

Mod de preparare

Blatul :

Pregatim o tava de dimensiunea foi de napolitana. O tapetam cu unt si faina sau mai simplu punem hartie de copt. Pregatim cuptorul, il pornim la 180 grade. Acum putem incepe sa pregatim blatul astfel: separam galbenusul de albus. Intr-un vas inalt punem albusurile si le batem cu mixerul pana obtinem o spuma pufoasa, punem un praf de sare si zaharul. Batem pana cand nu se mai simte zaharul.



Acum punem galbenusurile si le amestecam bine, adaugam faina amestecata cu praful de copt si lingurile de apa. Amestecam prin rasturnare si turnam compozitia in tava. Tinem in cuptor cam 20 minute, dar cel mai sigur faceti testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, atunci blatul e gata. Il scoatem si il lasam la racit.





Crema englezeasca:



Pune laptele pe foc la incalzit. Galbenusrile le amestecam cu zaharul. Gelatina o punem intr-un bol cu apa rece la inmuiat. Batonul de vanilie il sectionam si il punem in lapte. In lapte punem galbenusurile si amestecam continuu pana se ingrosa ca sa nu se faca cocoloase. Cand s-a ingrosat luam de pe foc si adaugam gelatina inmuiata bine. Amestecam energic pana cand se dizolva. Punem toata crema la racit. Frisca o batem tare cu mixerul si cand crema este rece (trebuie sa fie rece altfel riscati sa se taie, sa se branzeasca), le amestecam.



Crema caramel :



Galbenusurile le amestecam cu o lingura de zahar. Punem 4 linguri de zahar pe foc sa se topeasca (sa fiti atenti sa nu se arda pentru ca o sa fie amar). Cand ajunge la culoarea chilimbarului, punem untul taiat bucatele si lasam pana cand se topeste din nou zaharul. Acum vom adauga nucile si amestecam bine pe foc pana cand se incorporeaza bine.



Punem si galbenusurile si amestecam pana cand se ingroasa. Aceasta crema trebuie sa o intindem repede pe foile de napolitana. Daca se va raci, nu se va mai putea intinde bine. Deci intindem crema pe o foaie de napolitana, o intindem si o acoperim cu cealalta foaie. Presam bine.



Blatul il taiem in doua si asezam prima parte in tava. Turnam o jumatate din crema englezeasca peste blat si o intindem bine. Deasupra punem foile de napolitana umplute deja.



Deasupra punem jumatatea de crema ramasa, nivelam si acoperim cu blatul ramas. Dam la frigider pana cand pregatim glazura.



Acum e randul glazurii:



Zaharul il punem pe foc la topit, il lasam pana cand are o culoare frumoasa si este lichid. Punem untul si lasam sa devina un sirop frumos fara cocoloase. Aceasta glazura o turnam peste prajitura, intindem rapid si presaram deasupra nuca macinata.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema englezeasca si caramel" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Rulada cu crema de lapte

Rulada cu crema de lapte

Blat: Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare

21 voturi    13 comentarii
2h
Prajituri
Bucatele de ciocolata

Bucatele de ciocolata

Untul se freaca spuma;se adauga zaharul si se freaca in continuare.Se pun,apoi,galbenusurile(6),unul

8 voturi    10 comentarii
3h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Stejar Gratiela , 14 martie 2014

    Trebuie incercata!

Dificultate

Medie

Timp

1h

1 vot

Ingrediente

  • Blat :
  • -8 oua
  • -8 linguri zahar
  • -10 linguri faina
  • -2 linguri apa
  • -praf de sare
  • -un plic praf de copt
  • Crema englezeasca :
  • -140 ml lapte
  • -1 baton vanilie
  • -3 galbenusuri
  • -3 linguri zahar
  • -3 foi gelatin sau 6 gr
  • -400 ml frisca
  • Crema caramel :
  • -5 linguri zahar
  • -150 gr unt
  • -2 galbenusuri
  • -8 linguri nuca macinata sau taiata grosier
  • Plus: 2 foi napolitana
  • Glauzra:
  • -3 linguri zahar tos
  • -50 gr unt
  • - nuca macinata (2-3 linguri )

Raporteaza reteta

Retete
de Anca Rm
Flan de portocale

Flan de portocale

Se spala foarte bine portocalele cu o perie si apa calduta, una dintre ele se curata de coaja, iar

45 voturi    15 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Chocolate cake by Julia Child

Chocolate cake by Julia Child

Tapetam cu unt si faina o forma de tort cu diametrul de 20 de centimetri. Ciocolata o topim

2 voturi    2 comentarii
40 min
Torturi
Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Rulada din albusuri cu crema de branza si capsuni

Blat: Pregatim o tava mica (25x20 cm), o tapetam cu faina sau punem hartie de copt si pornim cuptorul

1 vot    0 comentarii
30 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu gutui Prajitura cu gutui

Gutuile le spalam de puf, le curatam si le razuim sau le taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Prajitura Fanta Prajitura Fanta

Mod de preparare pentru blat: Se pun ouale la robot, se adauga zaharul si se mixeaza pana se obtine o pasta densa. Se amesteca faina

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Cornulete