Prajitura cu mere nuca si crema de vanilie

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu mere nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • - pentru aluat
  • 200 g unt
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 200 ml lapte
  • 650 g faina
  • coaja de la o lamaie
  • 1 praf de copt sare
  • - pentru umplutura
  • 1 kg mere
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 4 linguri gris
  • -pentru uns aluatul
  • 50 g unt
  • 150 g nuca faramitata si prajita
  • 100 ml sirop de artar( miere)
  • 1 lingurita scortisoara
  • -pentru crema de vanilie
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri zahar
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri amidon
  • 30 g unt
  • esenta vanilie
  • sare
  • - pentru uns
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte

Mod de preparare

Aluatul - Untul tinut la temperatura camerei, impreuna cu zaharul si sarea se mixeaza bine spuma,pina se topeste zaharul.

Adaugam oul, uleiul putin cate putin, la fel si laptele si mixam.Adaugam si coaja de lamaie.

Faina o cernem si o amestecam cu praful de copt, apoi o adaugam lingura cu lingura la cealalta compozitie.

Framantam putin sa se omogenizeze toate ingredientele, acoperim aluatul si il lasam sa se odihneasca la temperatura bucatariei , pina preparam noi celelalte componente.

Facem umplutura : curatam merele si le dam pe razatoarea mare, le punem pe foc impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara pina lasa putina zeama.

Lasam sa se raceasca , apoi adaugam grisul si amestecam.

Nuca prajita o amestecam cu scortisoara.

Preparam crema de vanilie - mixam galbenusurile cu zaharul si putina sare pina se albesc si adaugam laptele caldut amestecat cu amidonul . Punem totul pe foc mic , amestecand continuu pina se ingroasa.

Luam crema de pe foc, adaugam esenta de vanilie si untul, amesteca, si lasam sa se raceasca, acoperit , sa nu faca crusta.

Aluatul il impartim in doua parti: una mai mica si una mai mare.

Din cea mica facem o parte rotunda ,cat fundul unei forme de tort detasabil ( 26 cm) iar cealalta o intindem in lung , subtire de 2-3 mm , pe care presaram nuca prajita amestecata cu scortisoara si turnam cu sticla sirop de artar sau miere daca nu aveti sirop.

Apoi rulam aluatul si il taiem felii de cate un deget de groase.

Pe fundul formei detasabile punem o foaie de hartie de copt unsa cu putin unt, care va opri sa curga din zeama lasata de mere sau miere.

Asezam foaia mica rotunda si pe peretii laterali asezam cate o felie din ruloul cu nuca, cum se vede in imagine.

Turnam 1/2 din umplutura de mere, peste ea crema de vanilie din care lasam deoparte putina pentru ornat, apoi turnam cealalta 1/2 de umplutura de mere .

Deasupra asezam rulourile ramase, culcate de data aceasta.

In cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade, asezam prajitura pentru aproximativ 40 de minute .

Dupa 25 de minute , scoatem prajitura si o ungem cu galbenusul amestecat cu laptele, o dam iar la cuptor.

Dupa ce e coapta, o lasam sa se raceasca de tot in forma, apoi o ornam cu crema ramasa si o putem portiona.

Nu se incerca daca e coapta, cu scobitoarea , pentru ca nu are aluat in mijloc.

Va garantez ca este un deliciu !

Nu ma credeti ?

Incercati-o.....

Pofta mare sa aveti !

http://sidyskitchen.blogspot.ro/2013/11/prajitura-cu-mere-nuca-si-crema-de.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta

Limonada cu capsuni, lime si menta - o bautura delicioasa si revigoranta perfecta pentru zilele calduroase. Descopera reteta...

Limonada cu capsuni, lime si menta. O bautura delicioasa si revigoranta
Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi - reteta bulgareasca de supa Tarator. O reteta simpla si racoritoare, perfecta...

Supa rece de castraveti, iaurt si usturoi. Reteta bulgareasca de supa Tarator
Prajitura usoara cu caise si zmeura

Prajitura usoara cu caise si zmeura

Se mixeaza albusurile cu 150 gr zahar si 6 linguri de apa.

Prajitura usoara cu caise si zmeura
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise