autor:

Alina

» » Prajituri

Prajitura cu nuca si smantana

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 decembrie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 09 decembrie 2014

Ingrediente
Blat:, , 6 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu), 150 g zahar, 250 g miez de nuca (macinat), un praf sare, 2 lgt pudra pomelo/coaja de lamaie (optional), , Crema:, , 200g smantana pentru frisca (30% grasime - Pilos), 190 g smantana 12 % grasime (Casa Buna- am folosit eu), 60 g zahar, 60 g miez de nuca intreg, 5 g gelatina granule (Dr. Oetker), 25 ml apa, , Decor:, , 120g glazura de ciocolata, miez de nuca

Dificultate: Medie Timp: 3h

11 voturi

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzesti cuptorul la 210 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma cu prafulde sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand spuma formata devine lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.

4. Adauga galbenusurile peste albusurile batute si mixeaza pana la incorporare.

5. Pune in compozitie miezul de nuca si pudra de pomelo/coaja de lamaie si inglobeaza-le prim miscari fine cu o spatula.

6. Toarna compozitia intr-o tava standard de aragaz (a mea are dimensiunile 39x35 cm) tapetata cu hartie de copt. Intinde compozitia ca sa acopere toata tava si scutura putin tava inainte de a o introduce in cuptor pentru 8 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in blat.

7. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor, lasa blatul 5 minute sa se racoreasca apoi dezlipeste-l usor de pe hartia de copt si lasa-l sa se racoreasca complet.

8. Taie marginile blatului, iar apoi taie blatul in doua bucati inegale (eu am taiat una cu latimea de 18 cm si cealalta de 10 cm - dimenisunile depind si de tava pe care o vei folosi la montat), taie inclusiv hartia de copt cand tai blatul.



Crema:

ATENTIE!!! Prepari crema cand ai blatul pregatit pentru asamblat.

1. Coace miezul de nuca intr-o tigaie sau in cuptor pentru cateva minute si apoi taie-l grosier.

2. Hidrateazi gelatina in apa si o dizolvi pe bain-marie apoi o lasi sa se racoreasca pana cand mixezi frisca.

3. Mixeaza smantana pentru frisca cu zaharul pana cand aceasta capata volum si devine aerata. Adauga smantana si gelatina hidratata si mixezi pana la inglobarea acestora.



Asamblare:

1. Pune bucata mai mare de blat cu tot cu hartia de copt (fiindca altfel se sfarama) intr-o tava pentru cozonac.

2. Toarna jumatate din crema, pune miezul de nuca copt si deasupra restul de crema. Acopera cu bucata mica de blat si introdu in frigider pentru cel putin 3 ore.

3. Scoate tava din frigider, pune un platou deasupra tavii si rastoarna cu grija prajitura. Da deoparte hartia de copt si taie capetele prajiturii apoi decoreaza cu glazura (reteta glazurii - http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2014/10/prajitura-cu-nuca-si-fulgi-de-porumb.html) si cu miez de nuca.



Nota: fiind o prajitura fara faina, blatul se rupe usor si va trebui sa lucrati cu grija ca sa nu se intample asta.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si smantana" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Amestecam zaharul cu galbenusurile, adaugam untul,smantana si restul ingredientelor. Se obtine o

38 voturi    27 comentarii
1h
Prajituri
Prajitura mea de Halloween

Prajitura mea de Halloween

Incepem asa: pentru un blat folosim: 4 galbenusuri amestecate cu 4 linguri de zahar si 6 linguri

1 vot    1 comentariu
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii

  • Cristina , 11 decembrie 2018

    Arata foarte bine.

  • Mariana , 09 decembrie 2018

    Cred ca e f buna

  • Flo , 30 septembrie 2015

    e senzationala, Alina! <3 <3

    • Victoria Gabriela

      Victoria Gabriela (Chef de cuisine) , 13 martie 2015

      Arata senzational si dupa ce contine, cred ca este si de exceptie la gust! Intra la capitolul: de retinut. :) Felicitari, Alina!

    • Camelia Darie , 15 februarie 2015

      Trebuie incercata.

    • cami (Maestru bucatar) , 15 februarie 2015

      Trebuie incercata.

    • Atena Pop , 09 ianuarie 2015

      Fac si eu una asemanatoare si este fina si f.buna!

    • Sidonia Toncean , 09 ianuarie 2015

      Cred ca e tare buna si gustoasa, trebuie facuta ! O singura intrebare :Smantana fix 190 de grame ? De ce nu 200 ? Multumesc anticipat !

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 09 ianuarie 2015

      Cred ca e tare buna si gustoasa, trebuie facuta ! O singura intrebare :Smantana fix 190 de grame ? De ce nu 200 ? Multumesc anticipat !

    • mira (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2014

      arata interesant

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 decembrie 2014

      Un deliciu...

    • Bela Popa , 11 decembrie 2014

      s.

    • Cristi_Chisu

      Cristi_Chisu (Chef de cuisine) , 11 decembrie 2014

      ce bine arata !!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

11 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
  • 150 g zahar
  • 250 g miez de nuca (macinat)
  • un praf sare
  • 2 lgt pudra pomelo/coaja de lamaie (optional)
  • Crema:
  • 200g smantana pentru frisca (30% grasime - Pilos)
  • 190 g smantana 12 % grasime (Casa Buna- am folosit eu)
  • 60 g zahar
  • 60 g miez de nuca intreg
  • 5 g gelatina granule (Dr. Oetker)
  • 25 ml apa
  • Decor:
  • 120g glazura de ciocolata
  • miez de nuca

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    3 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

3 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

2 voturi    0 comentarii
45 min
Prajituri

Cristina

Arata foarte bine.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Pandispan zebra cu nectarine Pandispan zebra cu nectarine

Bați albușurile spumă tare împreună cu zahărul și praful de sare ,apoi adaugi pe rând galbenusurile, mixând

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Strudel cu visine si zmeura Strudel cu visine si zmeura

Incepeti cu pregatirea umpluturii, ca sa aiba timp sa se raceasca. Visinele spalate, le curatati de codite, scoateti samburii. Zmeura

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Figurine Cinnamon