Prajitura Ora 12 – reteta simpla si delicioasa cu blat de cacao, frisca si glazura de ciocolata

Incearca reteta clasica de prajitura Ora 12 – un desert simplu, fin si aromat, cu blat pufos de cacao, sirop de rom si glazura cremoasa de ciocolata. Usor de preparat, perfect pentru orice ocazie speciala si nu numai.

Portii
15
Timp pregatire
25 minute
Timp coacere
25 minute
Complexitate
medie
Prajitura Ora 12 – reteta simpla si delicioasa cu blat de cacao, frisca si glazura de ciocolata

Ingrediente

  • Blat
  • 4 oua
  • un praf de sare
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 25 ml apa
  • 40 g unt moale
  • 150 g faina
  • 50 g cacao
  • ½ plic praf de copt (5 g)
  • Sirop
  • 125 g zahar
  • 300 ml apa
  • 1 plic cappuccino cu ciocolata (12,5 g)
  • esenta de rom, dupa gust
  • Glazura
  • 200 g ciocolata (neagra sau cu lapte)
  • 30 g unt
  • 3 linguri lapte
  • Decor
  • 250 ml frisca lichida (36% grasime)
  • bombonele tip boaba de cafea
  • putina cacao pentru pudrat

Mod de preparare

Daca iti plac prajiturile cu gust intens de ciocolata si textura catifelata, Prajitura Ora 12 va deveni rapid preferata ta.
Are un blat moale de cacao, sirop aromatizat cu rom si cappuccino, glazura lucioasa de ciocolata si frisca pufoasa deasupra – o combinatie delicioasa si perfect echilibrata.

Incearca si alte deserturi la fel de delicioase:
Prajitura cu frisca si crema de ciocolata
Prajitura Kinder Bueno de casa
Prajitura Snickers cu alune, crema caramel si ciocolata

Blatul
Porneste cuptorul la 180°C (foc mediu).
Separa ouale.
Galbenusurile se mixeaza cu jumatate din zahar si vanilia pana devin cremoase.
Adauga esenta de rom, apa si untul moale, apoi omogenizeaza.
Bate albusurile spuma tare cu praful de sare, apoi adauga restul de zahar treptat, pana obtii o bezea lucioasa.
Incorporeaza galbenusurile in bezea, amestecand usor.
Adauga faina cernuta, cacaoa si praful de copt, amestecand cu miscari lente, de jos in sus, cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dimensiunile tavii sunt 20x30 cm
Coace 25–30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
Lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie marginile si portioneaza-l.

Siropul
Pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l sa se caramelizeze usor.
Adauga cu grija apa (atentie, stropeste!), apoi fierbe pana se dizolva complet caramelul.
Incorporeaza cappuccino-ul si esenta de rom.
Lasa siropul sa se raceasca complet.

Trece fiecare bucata de blat prin sirop si asaza-le pe o tava.

Glazura
Rupe ciocolata bucati si pune-o intr-un vas mic impreuna cu untul si laptele.
Topeste la foc mic (sau pe baie de aburi), amestecand continuu pana devine o crema omogena.
Las-o sa se racoreasca putin, apoi toarna glazura peste prajituri, cu o lingura, formand un strat frumos, care se prelinge.
Da prajiturile la frigider pentru 30 de minute.

Decorul final
Bate frisca rece pana devine ferma.
Orneaza fiecare prajitura cu un mot de frisca.
Presara putina cacao si adauga o bombonica tip boaba de cafea deasupra.

Rezultat: o prajitura fina, cu blat ciocolatos si aroma subtila de rom si cafea — perfecta pentru orice moment al zilei, dar mai ales pentru „ora 12”. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise