autor:

tinuttina

» » Prajituri

Prajitura Televizor

Autor: tinuttina (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 mai 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tinuttina (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 mai 2016

Ingrediente
Pandispan:, 6 oua, 200g faina, 200g zahar, 40 ml de apa, 40 ml de ulei, un pliculet de praf de copt, un praf sare, Foile de cacao:, 500g faina, 250 g zahar pudra, 200g unt, 2 oua mari, 50 ml lapte, 40 g cacao, un pliculet praf de copt, 1 lingura de miere de albine, o lingurita esenta de vanilie, o lingurita esenta de rom, un praf de sare, Crema de vanilie:, 500 ml lapte, 1 budinca de vanilie, 250g unt, 200g zahar pudra, 1 lingurita esenta de vanilie

Dificultate: Medie Timp: 1h 35 min

6 voturi

Mod de preparare

Pandispan:

Separam albusurile de galbenusuri .

Galbenusurile le frecam cu uleiul pana devin ca o crema fina.

Albusurile le punem in bolul uni mixer si le mixam la inceput la o treapta mica dupa care le o treapta mare.

Cand albusurile au devenit o spuma tare reducem din viteza de mixare si adaugam zaharul lingura cu lingura, continuad sa mixam pana avem o spuma care nu cade din vas daca o rasturnam cu fundul in sus. Adaugam peste albusuri, galbenusurile, apa si amestecam cu o spatula sau o lingura de lemn, cu miscari de sus in jos, pentru a nu scoate aerul din compozitie.

Adaugam apoi, faina cernuta cu praful de copt si sarea si amestecam usor pana incorporam bine faina si am obtinut o compozitie omogena si cremoasa.

Turnam compozitia intr-o tava si tapetata cu hartie de copt, pe care am uns-o cu un pic de unt sau ulei.

Introducem tava la cuptorul preincalzit la 180 C pentru aproximativ 25 - 30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.

Lasam pandispanul sa se raceasca la temperatura camerei si trecem la preparatul foilor de cacao.

Foile de cacao

Punem toate ingredientele intr-un vas mai mare si le amestecam , pana obtinem un aluat omogen. Am framantat cu mana si am incorporate mai bine ingredientele, este mai usor decat cu o spatula, aluatul fiind destul de gros.

Impartim aluatul in doua parti egale si le intindem in doua foi de dimensiunea tavii in care am copt pandispanul.

E foarte usor de intins cu aluatul daca il punemintre doua foi de hartie de copt, nu se lipeste si putem intinde uniform.

Cand avem foaia de dimensiunea dorita, indepartam hartia de copt de deasupra si asezam aluatul cu hartia ramasa de desubt pe dosul tavii de copt.

Coacem foile 10-12 minute la cuptorul incins la 180 C.

Lasam sa se raceasca si trecem la preparatea cremei de vanilie.

Crema de vanilie

Reteta traditionala are o crema facuta din faina, lapte si unt. Am inlocuit faina cu budinca de vanilie si rezultatul a fost excelent.

Punem intr-o oala trei sferturi din cantitatea de lapte si il dam la fiert.

In laptele ramas omogenizam praful de budinca in care adaugam si esenta de vanilie.

Cand laptele fierbe turnam budinca si amestecam sa nu ramana gogoloase. Fierbem la foc mic pana devine o crema consistenta amestecand in continuu.

Odata fiarta, lasam budinca sa se raceasca, amestecam din cand in cand pentru a nu o lasa sa prinda deasupra o crusta care se va transforma in gogoloase.

Intr-un vas mixam untul untul, care trebuie sa fie la temperatura camerei.

Cand devine cremos adaugam zaharul pudra treptat, lingura cu lingura,

Mixam cu grija pana obtinem o crema pufoasa, in care zaharul s-a incorporate bine si nu se mai simte fainos.

Adaugam budinca, foarte bine racita, lingura cu lingura, amestecand in continuu cu mixerul la viteza mare.

Asamblare prajitura

Impartim crema in trei parti, punem deoparte 3 linguri de crema pentru ornare iar restul de crema o impartim in doua parti egale

Peste o foaie de cacao, o parte din crema de vanilie, nivelam dupa care asezam pandispanul, punem apoi cea de a doua parte de crema de vanilie, nivelam apoi asezam a doua foaie de cacao

Deasupra putem pune glazura de ciocolata amaruie sau ciocolata alba. Eu am ales varianta cea mai simpla, variant pe care mama mea a preferat-o.

Cele trei linguri de crema puse deoparte pentru ornat le asezam peste ultima foaie de cacao si nivelam uniform.

Peste crema razuim ciocolata amaruie sau ciocolata de lapte.

Prajitura noastra este gata, o lasam cateva ore, fara sa o punem la frigider, pentru ca foile de cacao sa apuce sa se inmoaie.
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Televizor" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Prajituri
Prajitura Televizor

Prajitura Televizor

Pentru blatul alb: Se bat 3 albusuri cu 3 linguri apa si 6 linguri zahar, apoi se adauga cele

1 vot    4 comentarii
1h 50 min
Dulciuri diverse
Prajitura Televizor (copyright) by Laura S.

Prajitura Televizor (copyright) by Laura S.

crema: Laptele se amesteca cu faina si se pune la fiert ,pina devine precum budinca,dupa care se

105 voturi    4 comentarii
2h
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

1h 35 min

6 voturi

Ingrediente

  • Pandispan:
  • 6 oua
  • 200g faina
  • 200g zahar
  • 40 ml de apa
  • 40 ml de ulei
  • un pliculet de praf de copt
  • un praf sare
  • Foile de cacao:
  • 500g faina
  • 250 g zahar pudra
  • 200g unt
  • 2 oua mari
  • 50 ml lapte
  • 40 g cacao
  • un pliculet praf de copt
  • 1 lingura de miere de albine
  • o lingurita esenta de vanilie
  • o lingurita esenta de rom
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 1 budinca de vanilie
  • 250g unt
  • 200g zahar pudra
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de tinuttina
Ciuperci umplute

Ciuperci umplute

Curățăm si apoi spălăm ciupercile. Codiţele le desprindem şi le tăiem cubuleţe. Ceapa

2 voturi    0 comentarii
1h 5 min
Aperitive
Spuma de capsuni

Spuma de capsuni

Curatam coditele capsunilor, ii spalam si ii scurgem de apa. Punem capsuni intr-un castron si ii

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Prajituri

Prajitura cu cereale, miere si scortisoara Prajitura cu cereale, miere si scortisoara

O prajitura delicioasa care a umplut bucataria cu un soi de parfum de toamna amestecat cu aroma de turta dulce. Contine cereale, miere,

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura turnata cu mere Prajitura turnata cu mere

Ouale se mixeaza cu zaharul si aromele, bine. Se pune, apoi uleiul;se adauga faina (amestecata cu praful de copt) si laptele, cele doua

6 voturi    8 comentarii
2h
Prajituri
Tarta caramel cu mere