Prăjitură zebră din albușuri cu vișine și ciocolată

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prăjitură zebră din albușuri cu vișine și ciocolată

Ingrediente

  • aprox. 600 gr vișine
  • 8 + 3 albușuri (cca 350 gr)
  • 300 gr zahăr
  • 250 gr făină
  • 150 ml ulei
  • 100 gr iaurt
  • 50 gr cacao (cca. 2 linguri cu vârf)
  • 100 gr ciocolată
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • pentru decor: ciocolată pentru ras

Mod de preparare

-Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită.

-Se pregătește tava pentru copt care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se unge cu grăsime și se presară făină). Tava mea a avut dimensiunile 20x30cm.

-Cu ajutorul mixerului se bat bine 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat 200 gr zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.

-Peste spuma de albușuri se adaugă treptat uleiul, apoi iaurtul, mixând în continuare până ce acestea se incorporează în compoziție.

-Se adaugă treptat 200 gr. de făină cernută și se amestecă încet cu mișcări circulare cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn până rezultă un aluat omogen.

-În acest moment se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălat se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.

-Peste compoziția albă se presară trei sferturi din ciocolata tăiată mărunt care se amestecă în compoziție. Restul de ciocolată se păstrează pentru decor.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.

-În acest moment, cu răbdare, se toarnă aluatul în tavă astfel: se ia câte o lingură pe rând din cele două compoziții și se toarnă alternând începând aproximativ din mijlocul tăvii, o lingură de aluat ”alb”, peste acesta se pune o lingură de aluat cu cacao, iar o lingură de aluat ”alb” peste cel colorat...și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții. Pentru fiecare culoare vor rezulta ”cercuri” concentrice, în centrul cărora se va turna următoarea lingură de compoziție, alternând culorile, rezultând astfel acel model de ”zebră”. Dacă se folosește o tavă circulară cercurile alternante alb/ciocolată vor fi evidente.

-După ce s-a turnat aluatul în tavă, se așează vișinele scurse și se bagă tava în cuptorul încins unde se lasă la copt cca. 30 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă pe trei sferturi.

-Între timp se bat spumă tare celelalte trei albușuri cu un praf de sare, se presară treptat restul de zahăr rămas (100 gr) și se mixează în continuare până când rezultă o bezea fermă și sticloasă.

-După cel 30 minute, se scoate tava cu prăjitura din cuptor și se întinde deasupra bezeaua, cât se poate de uniform.

-Se reintroduce tava în cuptor pentru încă 10-15 minute, până când prăjitura este coaptă, iar bezeaua s-a rumenit ușor. (Dacă atingem ușor cu un deget, bezeaua nu se mai lipește). După 6-7 minute, eu am redus temperatura cuptorului la 160 grd.C și am mai lăsat prăjitura cam tot atâtea minute.

-Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească în tavă.

-Când s-a răcit, se rade deasupra ciocolata rămasă și prăjitura se taie porționându-se după preferință.

Ma multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure