autor:

Victoria Gabriela

» » Dulciuri diverse

Prăjitură zebră din albușuri cu vișine și ciocolată

Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 iulie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Victoria Gabriela (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 iulie 2015

Ingrediente
aprox. 600 gr vișine, 8 + 3 albușuri (cca 350 gr), 300 gr zahăr, 250 gr făină, 150 ml ulei, 100 gr iaurt, 50 gr cacao (cca. 2 linguri cu vârf), 100 gr ciocolată, 2 plicuri zahăr vanilat, un praf de sare, pentru decor: ciocolată pentru ras

Dificultate: Redusa Timp: 1h

355 voturi

Mod de preparare

-Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun la scurs într-o sită.

-Se pregătește tava pentru copt care se tapetează fie cu hârtie de copt, fie clasic (se unge cu grăsime și se presară făină). Tava mea a avut dimensiunile 20x30cm.

-Cu ajutorul mixerului se bat bine 8 albușuri presărate cu un praf de sare. Când bezeaua este tare se adaugă treptat 200 gr zahăr amestecat cu zahărul vanilat și se mixează în continuare până ce zahărul s-a topit și bezeaua devine sticloasă.

-Peste spuma de albușuri se adaugă treptat uleiul, apoi iaurtul, mixând în continuare până ce acestea se incorporează în compoziție.

-Se adaugă treptat 200 gr. de făină cernută și se amestecă încet cu mișcări circulare cu ajutorul unei spatule sau linguri de lemn până rezultă un aluat omogen.

-În acest moment se împarte aluatul în două părți aproximativ egale, punându-se în vase/boluri separate. Într-un vas se adaugă pudra de cacao, iar în celălat se adaugă restul (50 gr) de făină cernută, după care fiecare din cele două compoziții se omogenizează încet cu ajutorul unei spatule.

-Peste compoziția albă se presară trei sferturi din ciocolata tăiată mărunt care se amestecă în compoziție. Restul de ciocolată se păstrează pentru decor.

-Se aprinde cuptorul și se reglează temperatura la 180 grd.C.

-În acest moment, cu răbdare, se toarnă aluatul în tavă astfel: se ia câte o lingură pe rând din cele două compoziții și se toarnă alternând începând aproximativ din mijlocul tăvii, o lingură de aluat ”alb”, peste acesta se pune o lingură de aluat cu cacao, iar o lingură de aluat ”alb” peste cel colorat...și tot așa se continuă până se termină ambele compoziții. Pentru fiecare culoare vor rezulta ”cercuri” concentrice, în centrul cărora se va turna următoarea lingură de compoziție, alternând culorile, rezultând astfel acel model de ”zebră”. Dacă se folosește o tavă circulară cercurile alternante alb/ciocolată vor fi evidente.

-După ce s-a turnat aluatul în tavă, se așează vișinele scurse și se bagă tava în cuptorul încins unde se lasă la copt cca. 30 minute (depinde de cuptor) sau până când prăjitura este coaptă pe trei sferturi.

-Între timp se bat spumă tare celelalte trei albușuri cu un praf de sare, se presară treptat restul de zahăr rămas (100 gr) și se mixează în continuare până când rezultă o bezea fermă și sticloasă.

-După cel 30 minute, se scoate tava cu prăjitura din cuptor și se întinde deasupra bezeaua, cât se poate de uniform.

-Se reintroduce tava în cuptor pentru încă 10-15 minute, până când prăjitura este coaptă, iar bezeaua s-a rumenit ușor. (Dacă atingem ușor cu un deget, bezeaua nu se mai lipește). După 6-7 minute, eu am redus temperatura cuptorului la 160 grd.C și am mai lăsat prăjitura cam tot atâtea minute.

-Când este gata, prăjitura se scoate din cuptor și se lasă să se răcorească în tavă.

-Când s-a răcit, se rade deasupra ciocolata rămasă și prăjitura se taie porționându-se după preferință.

Ma multe detalii și fotografii găsiți pe: https://vickysrecipes.wordpress.com/

Poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură zebră din albușuri cu vișine și ciocolată" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Inel cu stafide si scortisoara

Inel cu stafide si scortisoara

Amesteca untul, zaharul si laptele si pune-le la foc mic pana se dizolva zaharul. Incalzeste apa(sa

6 voturi    4 comentarii
2h 45 min
Dulciuri diverse
Minitortulete

Minitortulete

Galbenusurile se pun in robotul de bucatarie impreuna cu zaharul (din care am oprit 3 linguri ) si

1 vot    3 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 31 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    popesu vasilica , 14 iulie 2017

    Ce se face cu gălbenușurile?

  • Fara foto

    Mariana , 02 iunie 2017

    Arata bine

  • Fara foto

    CaMelia , 29 ianuarie 2017

    O sa o incerc cu siguranta!!!

    • Fara foto

      Dana , 10 decembrie 2015

      Se poate si cu visine din compot? Ca visine proaspete nu cred ca mai gasesc

    • Fara foto

      Timea Meder Lakatos , 25 iulie 2015

      Am incercat-o este Super. A avut un succes in randul celor, care az gustat-o , si au fost multi. A fost servita la nunta sorei mele.

    • Fara foto

      Luiza Stoicescu , 19 iulie 2015

      Foarte buna prajitura! Tocmai am facut o si a iesit foarte bine.

    • Fara foto

      Rodica Ardelean , 08 iulie 2015

      nu le arunci,faci o crema din ele,dar eu adun in congelator albusurile si cand am 6/8 fac o prajitura din ele

    • Fara foto

      Rodica Ardelean , 08 iulie 2015

      Gabriela Alexandru da tocmai asta am spus ca e o prajitura fara galbenusuri,ce nu e ok

    • Fara foto

      Gabi Costescu , 07 iulie 2015

      Daca este o probema cu galbenusurile, va sugerez sa inlocuiti bezeau cu galbenusuri batute cu zahar . Si aceata compozitie se usuca si se rumeneste la fel ca bezeaua. Asa folositi 8 oua intregi.

    • Fara foto

      Gabriela Alexandru , 07 iulie 2015

      unde ati vazut galbenusuri?

    • Fara foto

      Rayyan Subhi , 05 iulie 2015

      Acum o fac, o sa va spun cum a iesit , e in cuptor dar am o indoiala, sigur nici un pic de praf de copt ?

    • Fara foto

      Mirela , 05 iulie 2015

      Fara praf de copt? Am facut ieri, e foarte gustoasa, dar aluatul n-a crescut...

    • Fara foto

      Corina Janina , 04 iulie 2015

      pai si galbenusurile va trebuii sa le arunc?

    • Fara foto

      alexa , 04 iulie 2015

      Din galbenusuri faci cozonac a la Pastorel Teodoreanu...

    • Fara foto

      Mary Step Vasy , 04 iulie 2015

      Chiar titlul praniturii spune " zebra din albusuri cu visine" deci nu se pun galbenuse

    • Fara foto

      Dariana Doina Pascu , 04 iulie 2015

      se pun si galbenusurile???????????

    • Fara foto

      Rodica Ardelean , 04 iulie 2015

      NICI IN POZE NU APAR GALBENUSURILE

    • Fara foto

      Rodica Ardelean , 04 iulie 2015

      DACA O CHEAMA ,PRAJUTURA DIN ALBUSURI......,ATUNCI NU E NEVOIE SI DE GALBENUSURI,SI RETETA E INTREAGA,ASA SE VEDE

    • Fara foto

      Ierina Demeter Melinda , 03 iulie 2015

      Pai nu scrie nimic de galbenusuri. De obicei se baga in blat ...si iese un fel de chec..dar aici nu :(. Totusi ce facem cu ele??? Mai facem o crema si umplem foi de napolitana :) sau ...????

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 03 iulie 2015

      Astept sa imi spui cum a fost, draga Krista! Weekend frumos iti doresc!

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 03 iulie 2015

      Buna, Nela! Nu, este o prajitura doar din albusuri. Toate bune!

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 03 iulie 2015

      Draga Melinda, am raspuns la acest lucru in primul comentariu! Toate cele bune!

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 03 iulie 2015

      Tocmai ca nu le punem, draga mea Olga! Este o prajitura doar din albusuri. Nu ti se intampla niciodata sa-ti ramana albusuri si sa nu stii ce sa faci cu ele? Mie, da! Si atunci le pastrez in congelator. O zi frumoasa!

    • Fara foto

      Victoria Gabriela , 03 iulie 2015

      Dragele mele, aceasta prajitura este recomandata sa o faceti atunci cand aveti albusuri ramase in frigider/congelator si nu stiti ce sa faceti cu ele. Daca intrati pe blogul recomandat la sfarsit, sunt date acolo aceste explicatii.

    • Fara foto

      Elena Bojinca , 03 iulie 2015

      Cred ca este deosebita.

    • Fara foto

      Nela Barbu , 03 iulie 2015

      nici.... un galbenus??

    • Fara foto

      Krista Dan , 03 iulie 2015

      Arata foarte bine, cred ca o voi face cat de curind

    • Fara foto

      Maricica Vanc , 02 iulie 2015

      Arata bine ....am sa ancerc si eu

    • Fara foto

      Nicoleta Neagu , 02 iulie 2015

      (Y)

    • Fara foto

      Olga Nastase , 02 iulie 2015

      si galbenusurile cand le punem ????

    • Fara foto

      Ierina Demeter Melinda , 02 iulie 2015

      Si cu galbenusurile ce faci?!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h

355 voturi

Ingrediente

  • aprox. 600 gr vișine
  • 8 + 3 albușuri (cca 350 gr)
  • 300 gr zahăr
  • 250 gr făină
  • 150 ml ulei
  • 100 gr iaurt
  • 50 gr cacao (cca. 2 linguri cu vârf)
  • 100 gr ciocolată
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • pentru decor: ciocolată pentru ras

Raporteaza reteta

Retete
de Victoria Gabriela
Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Bulgur cu vinete si ardei (de post)

Se spală bulgurul și se pune într-un vas cu apă rece, ținându-se la înmuiat

12 voturi    1 comentariu
1h
Retete vegetariene
Salată de ciuperci și praz

Salată de ciuperci și praz

Se curăță, se spală ciupercile, se pun într-o cratiță cu apă rece și sare și se fierb

4 voturi    2 comentarii
30 min
Salate reci
Negresă de post

Negresă de post

Într-un vas de mixer/ robot se adaugă toate ingredientele, mai puțin făina (gem/dulceață,

7 voturi    2 comentarii
1h
Retete de post

popesu vasilica

Ce se face cu gălbenușurile?

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pere posate in vin roze Pere posate in vin roze

Se curata perele si se pun la fiert intr-un litru de vin roze impreuna cu mierea, scortisoara, anasonul, cardamomul si semintele din

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tarta Rapsodia Tarta Rapsodia

Lasi aluatul la dezghetat la temperatura camerei. Întinzi aluatul într-o formă de tartă unsă cu unt, o dai la cuptor

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Napolitana cu cocos