Prajitura Zebra - reteta usoara pentru un desert simplu si gustos

Incearca reteta simpla de prajitura Zebra – un desert moale, gustos si nu foarte dulce, ideal pentru orice ocazie. Usor de preparat si delicios!

Timp pregatire
15 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
redusa
Prajitura Zebra - reteta usoara pentru un desert simplu si gustos

Ingrediente

  • 4 oua
  • 150 g zahar (poti reduce la 120 g pentru o varianta mai putin dulce)
  • 200 ml lapte
  • 200 ml ulei (de floarea-soarelui sau alt ulei neutru)
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 300 g faina
  • o lingurita de praf de copt
  • un praf de sare
  • Pentru colorarea aluatului:
  • 2 linguri cacao (aprox. 20 g)
  • 2 linguri lapte (pentru aluatul cu cacao)

Mod de preparare

Preincalzeste cuptorul la 175°C (caldura sus-jos, fara ventilatie).
Tapeteaza o tava de 22 cm cu hartie de copt sau unge-o cu unt si presara faina.

Intr-un bol mare, mixeaza ouale cu zaharul si un praf de sare pana devin spumoase si isi dubleaza volumul (aprox. 3-4 minute).
Adauga treptat uleiul si laptele, mixand la viteza mica.
Incorporeaza esenta de vanilie.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza-le treptat in compozitia lichida, amestecand cu o spatula sau la viteza mica, pentru a evita formarea cocoloaselor.

Imparte aluatul in doua parti egale.
Intr-una dintre ele, adauga cacaua cernuta si 2 linguri de lapte, amestecand bine pana obtii un aluat omogen si ciocolatiu.
Crearea efectului de „zebra”:
Pune 2 linguri de aluat alb in mijlocul tavii.
Deasupra, exact in centru, pune 2 linguri de aluat cu cacao.
Continua sa alternezi cele doua culori pana termini aluatul. Acesta se va intinde singur spre margini, formand dungile specifice.

Da tava la cuptorul preincalzit si coace timp de 40-45 de minute, sau pana trece testul scobitorii (daca o infigi in mijloc, trebuie sa iasa curata).
Lasa prajitura sa se raceasca in tava 10 minute, apoi transfer-o pe un gratar.

Se poate servi simpla sau presarata cu putin zahar pudra.
Sfaturi utile:
Pentru un gust mai intens, poti adauga o lingurita de cafea solubila in partea cu cacao.
Daca vrei o varianta si mai putin dulce, redu zaharul la 120 g.
Nu deschide cuptorul in primele 30 de minute, altfel prajitura poate sa se lase.

Incearca si reteta de prajitura pufoasa cu fructe proaspete sau congelate, prajitura Semiluna cu nuca si vanilie sau prajitura simpla cu iaurt. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pui cu sparanghel si cartofi

Pui cu sparanghel si cartofi

Pui cu sparanghel si cartofi
Chiftelute de cartofi cu oua de prepelita si branza

Chiftelute de cartofi cu oua de prepelita si branza

Chiftelute de cartofi cu oua de prepelita si branza
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise