autor:

tania

» » Fripturi

"Roast beef " la cuptor, cu sos si ciuperci

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 06 mai 2016

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 06 mai 2016

Ingrediente
-muschi de vita 2kg, -12 catei de usturoi, -boabe de piper, -boabe de ienibahar, -boabe de coriandru, -cuisoare, -ierburi aromate(cimbru, rozmarin, oregano), -2 linguri otet, -2 linguri ulei masline, -sare, -piper, -o punga magica mare pentru "roast beef", -ata de bucatarie pentru legat muschiul, , Sos cu ciperci, -ciuperci champignon-250 g, -o supa(plic)crema de ciuperci aprox.52 g, -2-3 linguri ulei masline, -4-5 catei usturoi, -2 foi de dafin, -2-3 linguri Barbeque, -sare, -piper macinat si cateva boabe, -vegeta sau mirodenia

Dificultate: Medie Timp: 2h 15 min

0 voturi

Mod de preparare

Ca felul principal de sarbatorile Pascale am ales" Roast beef "la cuptor, dupa cum vedeti am incercat sa inlocuiesc friptura de miel, cu care suntem obisnuiti s-o savuram in fiecare an de Paste.
In ce priveste aceasta friptura la cuptor este foarte important sa folositi o carne buna (muschi de vita, chiar vrabioara, atata timp cat nu-i de la o vita batrana.)
Eu am folosit un muschi de vita, taiat intr-o forma cilindrica si fara grasime, in jur de 2kg.Mie mi-a fost mai usor, pentru ca am cumparat carnea gata curatata de pielite, grasime, legata si intepata din loc in loc cu varful cutitului.Ar fi recomandat sa cumparati carnea pentru orice friptura inainte cu 10 zile sau doua saptamani, ca sa o tineti in cogelator, lucru asta l-am invatat si eu de-a lungul anilor, plus ca am si citit la"sfaturile culinare " de la Gustos.ro. Prin congelare fibrele musculare se expandeaza si se rup, proces care are ca rezultat o carne mai frageda.Cel putin asa spune un studiu realizat de Universitatea din Kansas City.
"Autorul studiului, cercetatorul John Unruh, a ajuns la concluzia ca inghetarea prealabila a carnii si apoi dezghetarea acesteia, chiar inaintea de preparare, va avea ca rezultat o friptura mult mai frageda. Carnea a fost inghetata timp de doua saptamani, apoi a fost lasata la dezghet timp de 24 de ore, in frigider.Din frigider a fost scoasa si lasata timp de 15 minute pe o farfurie, pentru a ajunge la temperatura camerei.Acest lucru a redus riscul de a innegri friptura la exterior, de a o usca sau arde, inainte ca interiorul sa fie patruns." Sunt niste sfaturi de care ne putem folosi toti, atat incepatorii cat si bucatarii..!
Daca ati cumparat o bucata de muschi nepregatita pentru roast beef, procedati in felul urmator: Vom aseza carnea pe un tocator, daca este nevoie vom taia capetele astfel incat sa ramana ca un cilindru frumos si o vom lega ca pe un colet cu ata de bucatarie.Cu virful unei lame subtiri de cutit vom intepa din loc in loc, dar trebuie sa avem grija sa nu taiem ata.In locurile intepate vom introduce, catei de usturoi, cuisoare, ienibahar si boabe de piper negru.Poate va intrebati de ce trebuie legat muschiul??.., in felul acesta suntem siguri ca friptura noastra, prin gatire nu-si v-a schimba forma, ramanand cu aceeasi forma cilindrica, iar dupa gatire roast beef-ul il vom felia usor, fara sa se rupa feliile.Vom unge bucata de muschi cu putin ulei de masline si o lingura doua de otet, pentru ca sarea, piperul, cimbrul si rozmarinul sa se lipeasca usor, (presara condimentele pe masa de lucru si ruleaza muschiul peste ele).Dupa ce vom termina de condimentat vom pune muschiul intr-o punga si-l vom da la congelator.Il vom scoate din congelator inainte cu 12 ore de a-l gati, pentru a avea timp suficient sa se dezghete.Daca temperatura camerei este ridicata il lasam la frigider, daca nu il lasam in bucatarie sa se dezghete la temperatura camerei(sa tinem cont ca e nevoie de cel putin 12 ore sa fie complet dezghetat).Dupa ce s-a dezghetat muschiul inainte de a fi pus intr-o punga magica sau foaie de aluminiu, il vom usuca cu ajutorul unor prosoape de hartie.Vom pune muschiul intr-o punga magica mare,(pentru roast beef), ca sa putem recupera tot sucul lasat pe parcursul gatirii, din care vom face un sos cu ciuperci.Legam punga si o punem intr-o tava pe care o vom da la cuptorul preincalzit la temperatura de 180-200 de grade timp de ora si jumatate.Pe toata perioada, vom invarti punga pe toate partile ca sa ajunga sucul lasat pe toata suprafata muschiului.Dupa vreo ora vom scoate punga si scurgem sucul intr-un bol si vom mai lasa in cuptorul incins pana se rumeneste putin, dar desigur fara a-l scoate din punga.Dupa o ora si jumatate va fi gata roast beef-ul si putem opri focul.Daca doriti ca roast beef-ul sa fie suculent si de culoare roz in interior, il veti lasa in cuptor nu mai mult de 40-50 de minute, iar atunci cand este roz in mijloc iar sucul e clar si nu sangeros, atunci e gata.Noua nu ne place sa aiba culoarea roz de aceea mai lasam in plus 30-35 de minute in cuptor.
Si acum ne vom ocupa de sos: Intr-o cratita punem 2-3 linguri de ulei de masline si calim 5-6 catei de usturoi taiat rondele.Peste usturoi vom pune ciupercile intregi si curatate de pelite si le vom lasa 2-3 minute peste care vom turna sucul colectat prin gatirea muschiului, boabele de piper si vom lasa sa fiarba la foc mic.Continutul plicului de supa crema de ciuperci il vom dizolva in putina apa calduta si-l vom turna deasupra peste sos.Vom condimenta cu piper negru si vom adauga 2 linguri de sos barbeque.Lasam pana a inceput sa se ingroase putin si oprim focul.Vom scoate din cuptor roast beef-ul, mai intai vom inlatura ata, apoi il vom pune intr-un vas incapator peste care vom turna tot sosul.Putem spune ca am terminat si am obtinut o fripura la cuptor minunata si apetisanta.Roast beef-ul il vom taia felii si il vom servi cu o garnitura de cartofi piure sau legume asortate, fie sote sau la steamer, aburi(morcov, fasole verde, cartofi, broccoli..etc!).Eu una zic ca nu ia timp prea mult gatitul si iese o friptura foarte gustoasa.
Oricum puteti incerca de sarbatori si dupa, va puteti uimi musafirii cu aspectul si gustul deosebit al fripturei si desigur al sosului apetisant...!
Va doresc spor la lucru si pofta buna!
Specific:Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra ""Roast beef " la cuptor, cu sos si ciuperci" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Pui la rotisor servit cu legume

Pui la rotisor servit cu legume

Se incinge cuptorul, se pregateste puiul, se unge cu ulei de masline si se condimenteaza Se pune

6 voturi    4 comentarii
1h 40 min
Fripturi
Muschi in vin rosu la cuptor(Lombo Pimenta  no forno)

Muschi in vin rosu la cuptor(Lombo Pimenta no forno)

Carnea se poate tãia felii sau lãsa intreagã:)) Usturoiul pisat se freacã bine cu sare, se unge

9 voturi    14 comentarii
45 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 15 min

0 voturi

Ingrediente

  • -muschi de vita 2kg
  • -12 catei de usturoi
  • -boabe de piper
  • -boabe de ienibahar
  • -boabe de coriandru
  • -cuisoare
  • -ierburi aromate(cimbru
  • rozmarin
  • oregano)
  • -2 linguri otet
  • -2 linguri ulei masline
  • -sare
  • -piper
  • -o punga magica mare pentru "roast beef"
  • -ata de bucatarie pentru legat muschiul
  • Sos cu ciperci
  • -ciuperci champignon-250 g
  • -o supa(plic)crema de ciuperci aprox.52 g
  • -2-3 linguri ulei masline
  • -4-5 catei usturoi
  • -2 foi de dafin
  • -2-3 linguri Barbeque
  • -sare
  • -piper macinat si cateva boabe
  • -vegeta sau mirodenia

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

0 voturi    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    0 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Friptura de miel