"Roast beef " la cuptor, cu sos si ciuperci

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
medie
"Roast beef " la cuptor, cu sos si ciuperci

Ingrediente

  • -muschi de vita 2kg
  • -12 catei de usturoi
  • -boabe de piper
  • -boabe de ienibahar
  • -boabe de coriandru
  • -cuisoare
  • -ierburi aromate(cimbru, rozmarin, oregano)
  • -2 linguri otet
  • -2 linguri ulei masline
  • -sare
  • -piper
  • -o punga magica mare pentru "roast beef"
  • -ata de bucatarie pentru legat muschiul
  • Sos cu ciperci
  • -ciuperci champignon-250 g
  • -o supa(plic)crema de ciuperci aprox.52 g
  • -2-3 linguri ulei masline
  • -4-5 catei usturoi
  • -2 foi de dafin
  • -2-3 linguri Barbeque
  • -sare
  • -piper macinat si cateva boabe
  • -vegeta sau mirodenia

Mod de preparare

Ca felul principal de sarbatorile Pascale am ales" Roast beef "la cuptor, dupa cum vedeti am incercat sa inlocuiesc friptura de miel, cu care suntem obisnuiti s-o savuram in fiecare an de Paste.

In ce priveste aceasta friptura la cuptor este foarte important sa folositi o carne buna (muschi de vita, chiar vrabioara, atata timp cat nu-i de la o vita batrana.)

Eu am folosit un muschi de vita, taiat intr-o forma cilindrica si fara grasime, in jur de 2kg.Mie mi-a fost mai usor, pentru ca am cumparat carnea gata curatata de pielite, grasime, legata si intepata din loc in loc cu varful cutitului.Ar fi recomandat sa cumparati carnea pentru orice friptura inainte cu 10 zile sau doua saptamani, ca sa o tineti in cogelator, lucru asta l-am invatat si eu de-a lungul anilor, plus ca am si citit la"sfaturile culinare " de la Gustos.ro. Prin congelare fibrele musculare se expandeaza si se rup, proces care are ca rezultat o carne mai frageda.Cel putin asa spune un studiu realizat de Universitatea din Kansas City.

"Autorul studiului, cercetatorul John Unruh, a ajuns la concluzia ca inghetarea prealabila a carnii si apoi dezghetarea acesteia, chiar inaintea de preparare, va avea ca rezultat o friptura mult mai frageda. Carnea a fost inghetata timp de doua saptamani, apoi a fost lasata la dezghet timp de 24 de ore, in frigider.Din frigider a fost scoasa si lasata timp de 15 minute pe o farfurie, pentru a ajunge la temperatura camerei.Acest lucru a redus riscul de a innegri friptura la exterior, de a o usca sau arde, inainte ca interiorul sa fie patruns." Sunt niste sfaturi de care ne putem folosi toti, atat incepatorii cat si bucatarii..!

Daca ati cumparat o bucata de muschi nepregatita pentru roast beef, procedati in felul urmator: Vom aseza carnea pe un tocator, daca este nevoie vom taia capetele astfel incat sa ramana ca un cilindru frumos si o vom lega ca pe un colet cu ata de bucatarie.Cu virful unei lame subtiri de cutit vom intepa din loc in loc, dar trebuie sa avem grija sa nu taiem ata.In locurile intepate vom introduce, catei de usturoi, cuisoare, ienibahar si boabe de piper negru.Poate va intrebati de ce trebuie legat muschiul??.., in felul acesta suntem siguri ca friptura noastra, prin gatire nu-si v-a schimba forma, ramanand cu aceeasi forma cilindrica, iar dupa gatire roast beef-ul il vom felia usor, fara sa se rupa feliile.Vom unge bucata de muschi cu putin ulei de masline si o lingura doua de otet, pentru ca sarea, piperul, cimbrul si rozmarinul sa se lipeasca usor, (presara condimentele pe masa de lucru si ruleaza muschiul peste ele).Dupa ce vom termina de condimentat vom pune muschiul intr-o punga si-l vom da la congelator.Il vom scoate din congelator inainte cu 12 ore de a-l gati, pentru a avea timp suficient sa se dezghete.Daca temperatura camerei este ridicata il lasam la frigider, daca nu il lasam in bucatarie sa se dezghete la temperatura camerei(sa tinem cont ca e nevoie de cel putin 12 ore sa fie complet dezghetat).Dupa ce s-a dezghetat muschiul inainte de a fi pus intr-o punga magica sau foaie de aluminiu, il vom usuca cu ajutorul unor prosoape de hartie.Vom pune muschiul intr-o punga magica mare,(pentru roast beef), ca sa putem recupera tot sucul lasat pe parcursul gatirii, din care vom face un sos cu ciuperci.Legam punga si o punem intr-o tava pe care o vom da la cuptorul preincalzit la temperatura de 180-200 de grade timp de ora si jumatate.Pe toata perioada, vom invarti punga pe toate partile ca sa ajunga sucul lasat pe toata suprafata muschiului.Dupa vreo ora vom scoate punga si scurgem sucul intr-un bol si vom mai lasa in cuptorul incins pana se rumeneste putin, dar desigur fara a-l scoate din punga.Dupa o ora si jumatate va fi gata roast beef-ul si putem opri focul.Daca doriti ca roast beef-ul sa fie suculent si de culoare roz in interior, il veti lasa in cuptor nu mai mult de 40-50 de minute, iar atunci cand este roz in mijloc iar sucul e clar si nu sangeros, atunci e gata.Noua nu ne place sa aiba culoarea roz de aceea mai lasam in plus 30-35 de minute in cuptor.

Si acum ne vom ocupa de sos: Intr-o cratita punem 2-3 linguri de ulei de masline si calim 5-6 catei de usturoi taiat rondele.Peste usturoi vom pune ciupercile intregi si curatate de pelite si le vom lasa 2-3 minute peste care vom turna sucul colectat prin gatirea muschiului, boabele de piper si vom lasa sa fiarba la foc mic.Continutul plicului de supa crema de ciuperci il vom dizolva in putina apa calduta si-l vom turna deasupra peste sos.Vom condimenta cu piper negru si vom adauga 2 linguri de sos barbeque.Lasam pana a inceput sa se ingroase putin si oprim focul.Vom scoate din cuptor roast beef-ul, mai intai vom inlatura ata, apoi il vom pune intr-un vas incapator peste care vom turna tot sosul.Putem spune ca am terminat si am obtinut o fripura la cuptor minunata si apetisanta.Roast beef-ul il vom taia felii si il vom servi cu o garnitura de cartofi piure sau legume asortate, fie sote sau la steamer, aburi(morcov, fasole verde, cartofi, broccoli..etc!).Eu una zic ca nu ia timp prea mult gatitul si iese o friptura foarte gustoasa.

Oricum puteti incerca de sarbatori si dupa, va puteti uimi musafirii cu aspectul si gustul deosebit al fripturei si desigur al sosului apetisant...!

Va doresc spor la lucru si pofta buna!

Specific:Iordania

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

In tuci se incinge un pic de ulei in care calim scarita taiata si costita proaspata, taiata in bucatele mai mici.

Varza noua calita in tuci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise