Sarailie - reteta simpla si delicioasa explicata pas cu pas. Descopera cum sa prepari acest desert oriental cu foi de placinta, nuca si sirop aromat. Perfect pentru orice moment de rasfat!
1. Pregatirea nucilor:
Macinati nucile grosier sau mai fin, in functie de preferinte. Daca doriti, adaugati scortisoara pentru un plus de aroma. Puneti-le deoparte.
2. Pregatirea foilor de placinta:
Scoateti foile de placinta din ambalaj si acoperiti-le cu un prosop curat, umezit usor, pentru a preveni uscarea.
Topiti untul si lasati-l sa se raceasca putin.
3. Asamblarea sarailiei:
Ungeti bine tava rotunda cu unt topit.
Luati cate o foaie de placinta, ungeti-o cu unt topit si presarati uniform o parte din nucile macinate.
Rulati foaia de placinta strans, ca pe un sul. Apoi, adunati ruloul in forma de „acordeon” (impingandu-l usor cu mainile sau cu ajutorul unui sucitor).
Asezati ruloul pliat in tava, pornind din centrul tavii si continuand circular, pana umpleti toata tava. Repetati procesul pana terminati foile si nucile.
4. Coacerea sarailiei:
Preincalziti cuptorul la 180°C.
Dupa ce toate rulourile sunt aranjate in tava, ungeti-le generos pe deasupra cu unt topit.
Coaceti sarailia timp de 30-40 de minute, sau pana devine aurie si crocanta.
5. Prepararea siropului:
Intr-o cratita, combinati zaharul, apa si sucul de lamaie. Fierbeti amestecul la foc mediu, amestecand ocazional.
Dupa ce incepe sa fiarba, lasati-l sa mai clocoteasca timp de 10 minute, pana se ingroasa putin.
La final, adaugati apa de trandafiri si lasati siropul sa se raceasca putin.
6. Siroparea sarailiei:
Dupa ce sarailia este coapta, scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca aproximativ 10 minute.
Turnati siropul cald (nu fierbinte) peste sarailia calduta, asigurandu-va ca fiecare bucatica este bine acoperita. Siropul trebuie sa fie absorbit complet.
7. Servirea:
Lasati sarailia sa se odihneasca cel putin 4-6 ore (sau peste noapte) pentru a absorbi complet siropul.
Taiati in portii si serviti cu felii de lamaie sau un strop de frisca, daca doriti.
Incearca si reteta de börek - placinta turceasca cu branza si patrunjel, tahini halva sau baclava turceasca cu nuca. Pofta buna!

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii