Ingrediente
- 0,5 kg frunze de foi de vita proaspete, - 2 carofi mijlocii, - 60 ml ulei masline, - sare, - piper, , Umplutura:, - 0,6 kg orez, - 3 rosii mijlocii, - 2 cepe mijlocii, - 1 legatura mica de patrunjel, - 1/2 legatura menta, - 2 lamai, - 2 linguri seminte coriandru macinat, - 2 linguri vegeta de legume (de casa sau delikat ), - sare, piper, dupa gust, - 60 ml ulei masline
Dificultate: Medie | Timp: 2h 45 min
2 voturi
Mod de preparare
Frunzele dupa ce au fost culese le vom spala, apoi le asezam una peste alta si le vom opari, apoi le lasam sa se raceasca si ne vom ocupa de umplutura.
Orezul care este deja curat se spala bine in cateva ape, apoi se pune la inmuiat in apa calduta timp de 30 min.
Intre timp vom pregati compozitia. Vom spala rosiile, ceapa, patrunjelul si menta, pe care le vom toca marunt si le vom pune intr-un vas in care vom face compozitia. Peste ele vom pune, zeama de la o lamaie si jumatate din uleiul de masline. Dupa jumatate de ora vom scurge orezul de apa si il vom pune intr-o strecuratoare pentru cateva minute pentru a se scurge surplusul de apa, apoi il vom adauga peste legumele taiate. Vom condimentanta si sara dupa gust, astfel compozitia este pregatita si putem sa incepem formarea sarmalutelor. Vom lua din compozitie nu mai mult de o lingurita de umplutura si o vom intinde pe foaia de vita, apoi o rulam si marginele le impaturim spre interior, ca sa nu iese compozitia, apoi o rulam si o strangem bine, ca sa nu se desfaca pe timpul fierbierii. Dupa cum vedeti si din imagini, ele sunt mici si subtiri, dimensiunea lor este intre 5-7 cm si nu mai mult de 2 cm latime. Eu le gatesc intr-o oala stainless steel sau teflon. Sunt persoane care gatesc in oala de presiune, dar eu nu am incercat aceasta varianta niciodata. La baza oalei am pus cartofi, taiati rondele, care vor capata un gust foarte placut dupa gatire. Deci la baza oalei vom pune rondelele de cartofi, se pot pune si rondele de rosii si restul de ulei de masline. Dupa ce am terminat de invartit sarmalutele, le vom aranja in oala una peste alta si vom pune apa cu sare si piper dupa gustul fiecaruia. Cantitatea de apa nu trebuie sa depaseasca cu mult ultimul strat de sarmalute. Eu de obicei pun o greutate speciala peste ele ca sa nu se desfaca la fierbere. Voi puteti folosi o farfurie intinsa, ca sa cuprinda bine sarmalutele.Oala se da la foc iute, doar cateva clocote, dupa care se da la foc mic, timp de 90 minute.Puteti testa inainte de a stinge focul, oricum, din momentul cand nu a mai ramas apa in oala inseamna sarmalutele sunt fierte. Se lasa sa se raceasca putin si se pot servi calde. Noua ne plac calde, iar dupa ce s-au gatit, le rasturnam intr-un platou rotund si le putem servi. Sunt foarte gustoase si apetisante. Sucul de la lamaie si legumele, le dau sarmalutelor un gust deosebit. Sper sa va placa si va doresc pofta buna!
Specific: Iordania