autor:

tania

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Sarmalute in foi de vita cu orez si legume yalangi (arabesti)

Autor: tania (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 19 iunie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 19 iunie 2018

Ingrediente
- 0,5 kg frunze de foi de vita proaspete, - 2 carofi mijlocii, - 60 ml ulei masline, - sare, - piper, , Umplutura:, - 0,6 kg orez, - 3 rosii mijlocii, - 2 cepe mijlocii, - 1 legatura mica de patrunjel, - 1/2 legatura menta, - 2 lamai, - 2 linguri seminte coriandru macinat, - 2 linguri vegeta de legume (de casa sau delikat ), - sare, piper, dupa gust, - 60 ml ulei masline

Dificultate: Medie Timp: 2h 45 min

0 voturi

Mod de preparare

Sarmalutele "yalangi", sunt foarte gustoase si apetisante. Ele se servesc, fie reci fie calde. Este o reteta apreciata de toate varstele. Aceste sarmalute le vom gasi ca aperitiv in majoritatea restaurantelor orientale. Sa trecem acum la modul de preparare. Acum fiind in luna iunie, trebuie sa profitam de frunzele de vita de vie proaspete si fragede si sa preparam aceste sarmalute delicioase. Frunzele de vita de vie, daca sunt proaspete, se vor opari foarte putin, daca sunt marinate in sare, se vor lasa la desarat. Eu una, imi fac provizii de frunze de vita din momentul cand apar, deci prima productie, ca sa nu se intareasca, le spal, le usuc, apoi le rulez grupusoare in folie alimentara si le pun in congelator. Cand vreau sa fac sarmalute, doar le scot de cu seara din congelator si le las pana a doua zi, daca e iarna, le las in chiuveta sa se dezghete, iar pe timp de vara le voi introduce in frigider. Pana dimineata, ele deja se desprind usor una de alta si le putem folosi. Acum fiind sezonul, profitam de ocazie si folosim frunzele proaspete.

Frunzele dupa ce au fost culese le vom spala, apoi le asezam una peste alta si le vom opari, apoi le lasam sa se raceasca si ne vom ocupa de umplutura.

Orezul care este deja curat se spala bine in cateva ape, apoi se pune la inmuiat in apa calduta timp de 30 min.

Intre timp vom pregati compozitia. Vom spala rosiile, ceapa, patrunjelul si menta, pe care le vom toca marunt si le vom pune intr-un vas in care vom face compozitia. Peste ele vom pune, zeama de la o lamaie si jumatate din uleiul de masline. Dupa jumatate de ora vom scurge orezul de apa si il vom pune intr-o strecuratoare pentru cateva minute pentru a se scurge surplusul de apa, apoi il vom adauga peste legumele taiate. Vom condimentanta si sara dupa gust, astfel compozitia este pregatita si putem sa incepem formarea sarmalutelor. Vom lua din compozitie nu mai mult de o lingurita de umplutura si o vom intinde pe foaia de vita, apoi o rulam si marginele le impaturim spre interior, ca sa nu iese compozitia, apoi o rulam si o strangem bine, ca sa nu se desfaca pe timpul fierbierii. Dupa cum vedeti si din imagini, ele sunt mici si subtiri, dimensiunea lor este intre 5-7 cm si nu mai mult de 2 cm latime. Eu le gatesc intr-o oala stainless steel sau teflon. Sunt persoane care gatesc in oala de presiune, dar eu nu am incercat aceasta varianta niciodata. La baza oalei am pus cartofi, taiati rondele, care vor capata un gust foarte placut dupa gatire. Deci la baza oalei vom pune rondelele de cartofi, se pot pune si rondele de rosii si restul de ulei de masline. Dupa ce am terminat de invartit sarmalutele, le vom aranja in oala una peste alta si vom pune apa cu sare si piper dupa gustul fiecaruia. Cantitatea de apa nu trebuie sa depaseasca cu mult ultimul strat de sarmalute. Eu de obicei pun o greutate speciala peste ele ca sa nu se desfaca la fierbere. Voi puteti folosi o farfurie intinsa, ca sa cuprinda bine sarmalutele.Oala se da la foc iute, doar cateva clocote, dupa care se da la foc mic, timp de 90 minute.Puteti testa inainte de a stinge focul, oricum, din momentul cand nu a mai ramas apa in oala inseamna sarmalutele sunt fierte. Se lasa sa se raceasca putin si se pot servi calde. Noua ne plac calde, iar dupa ce s-au gatit, le rasturnam intr-un platou rotund si le putem servi. Sunt foarte gustoase si apetisante. Sucul de la lamaie si legumele, le dau sarmalutelor un gust deosebit. Sper sa va placa si va doresc pofta buna!

Specific: Iordania
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita cu orez si legume yalangi (arabesti)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Rosii surpriza, in vas de lut

Rosii surpriza, in vas de lut

Spalam rosiile, le taiem un capacel si cu o lingurita, scoatem miezul, apoi le punem pe un servet

37 voturi    26 comentarii
45 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Conopida gustoasa

Conopida gustoasa

In boluri diferite, se rade telemeaua si cascavalul. Se pregateste un amestec din : ouale batue,

46 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Promo clipper set

- 35 %
199.99 lei
129.99 lei

Ondulator Pro 180 Large

- 28 %
179.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

2h 45 min

0 voturi

Ingrediente

  • - 0,5 kg frunze de foi de vita proaspete
  • - 2 carofi mijlocii
  • - 60 ml ulei masline
  • - sare
  • - piper
  • Umplutura:
  • - 0,6 kg orez
  • - 3 rosii mijlocii
  • - 2 cepe mijlocii
  • - 1 legatura mica de patrunjel
  • - 1/2 legatura menta
  • - 2 lamai
  • - 2 linguri seminte coriandru macinat
  • - 2 linguri vegeta de legume (de casa sau delikat )
  • - sare
  • piper
  • dupa gust
  • - 60 ml ulei masline

Raporteaza reteta

Retete
de tania
DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

DOVLECEI ,VINETE SI ARDEI UMPLUTI CU CARNE SI OREZ

MOD DE PREPARARE Se vor spala dovleceii, vinetele si ardeii si se vor lasa putin la scurs. Vom

1 vot    0 comentarii
2h 40 min
Mancaruri cu carne
Chiftelute de dovlecei

Chiftelute de dovlecei

MOD DE PREPARARE RETETA Chiftelute de dovlecei: Se spala dovleceii, se curata de coaja si

3 voturi    2 comentarii
35 min
Aperitive
BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

BAME CU CARNE DE VITA SI GARNITURA DE OREZ

Mod de preparare BAME CU CARNE DE VITA Carnea de vita se spala si se portioneaza. Ceapa se curata,

1 vot    0 comentarii
2h 15 min
Mancaruri cu carne
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Dovlecei pane cu branza de vaci Dovlecei pane cu branza de vaci

Dovleceii ii curatam de coaja, ii taiem felii de cca 1cm grosime, ii saram pe ambele parti si asezam intr-o strecuratoare, ii lasam

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Vinete pane in crusta crocanta Vinete pane in crusta crocanta

Vanata o spalam si o stergem cu un servetel de bucatarie. Taiem felii groase de cca 1 cm grosime, le aliniem si le saram pe ambele

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aperitive
Cartofi aurii