autor:

Doina  Varga

» » , Mancaruri cu carne, Retete de Craciun

Sarmalute in varza dulce cu coasta de porc cruda (scarita)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 august 2009

Ingrediente
500 g carne tocata amestec vita si porc, 500 g scarita, 1 varza dulce de aproximativ 2 kg, 100 g orez, 2 cepe, 1-2 morcovi, 2-3 rosii, 100 g ketchup rosii si ardei rosii, 1 ardei gras rosu, 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci, 20 ml ulei, 1 legatura marar si parunjel, 2-3 foi de dafin, sare, piper, paprika, cimbru

Dificultate: Medie Timp: 2h 15 min

32 voturi

Mod de preparare

Curatati, tocati si caliti in ulei cepele cu morcovul ras, adaugati ketchup, concentratul si orezul si lasati pana scade zeama. Amestecati cu carnea tocata, dregeti gustul de sare, piper, cimbru, paprika.
Scobiti mai adanc cotorul verzei si puneti-o intr-o oala cu apa fiarta cu putina sare, la foc mic, cu partea scobita in jos. Dupa 2-3 minute intoarceti-o, mai lasati sa stea 2-3 minute, intoarceti-o din nou si incepeti sa desprindeti cu furculita de la baza frunzelor una cate una foile. Dupa ce ati scos toate foile puneti-le din nou la oparit pana se inmoaie putin. Puneti-le la scurs si scoateti cu un cutit partea groasa din mijloc.
Incepeti sa infasurati sarmalutele si asezati-le radial intr-un ceaun sau tuci. (vezi video)
Dupa ce ati terminat primul rand, puneti deasupra bucati-le de scarita si varza tocata, inca un rand de sarmale, fasii de ardei gras rosu si acoperiti cu felii de rosii si varza tocata. Puneti apa cat sa le acopere, foile de dafin, putin cimbru si dati la cuptor la foc mic aproximativ 90 minute avand grija sa completati din cand in cand zeama. Cand se rumenesc frumos sunt gata.
Serviti-le cu smantana, daca doriti si garnisiti-le cu fasiile de ardei rosu, verdeata si feliute de ardei iute (dupa preferinta).
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in varza dulce cu coasta de porc cruda (scarita)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Ruladă de porc

Ruladă de porc

Pulpa de porc dacă este bucată groasă se taie pe jumătate, dar nu până la capăt, vrem doar

4 voturi    3 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Pulpe de curcan cu mustar la cuptor

Pulpe de curcan cu mustar la cuptor

Pulpele le spalam in apa rece, apoi le stergem, le curatam de piele si le crestam din loc in loc. Pentru

4 voturi    1 comentariu
2h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 23 %
389.99 lei
299.99 lei

Blender Monterrey White

- 23 %
299.99 lei
229.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

    iata....

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 mai 2010

    Imi plac mai mult sarmalele cu varza dulce decat cu acra, dar intotdeuna costitele sunt prezente, eu pun si 2 catei de usturoi, sau uneori cate un fir de carnat afumat, pe care il mancam imediat ce s-au fiert sarmalele.

  • Doina  Varga

    Doina Varga (Chef de cuisine) , 13 martie 2010

    Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 06 martie 2010

      Multumesc mult. O idee foarte buna. O voi incerca si eu.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 06 martie 2010

      Apetisante. Si eu folosesc scarita intre randuri de sarmale. In mijlocul oalei las un gol in care asez un sul de costita. Se fierb uniform si mai repede.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 09 februarie 2010

      arata bine,nu m-am gandit sa pun carne cruda,am mers tot pe classic,urmatoarele mele sarmale sper sa iasa la fel.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 04 ianuarie 2010

      Foarte bune.

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 08 decembrie 2009

      Foarte apetisante.

    • mac myra

      mac myra (Chef de cuisine) , 07 decembrie 2009

      Arata minunat,sunt delicioase.Felicitari.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 07 decembrie 2009

      Multumesc mult.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 07 decembrie 2009

      Arata tare bine!!!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 09 septembrie 2009

      Multumesc mult. Ma bucur ca iti place.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009

      Bune sarmale ai mai facut!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 15 min

32 voturi

Ingrediente

  • 500 g carne tocata amestec vita si porc
  • 500 g scarita
  • 1 varza dulce de aproximativ 2 kg
  • 100 g orez
  • 2 cepe
  • 1-2 morcovi
  • 2-3 rosii
  • 100 g ketchup rosii si ardei rosii
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 cuburi/lingurite concentrat costita afumata/ciuperci
  • 20 ml ulei
  • 1 legatura marar si parunjel
  • 2-3 foi de dafin
  • sare
  • piper
  • paprika
  • cimbru

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

iata....

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Furnici in copac