Pestele se spala, se taie in bucati mai mari,se sareaza , se pipereaza dupa gust si se condimenteaza cu condiment pentru sayadieh.Se stropeste cu sucul de lamaie si se lasa sa stea cca 1 ora.
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc usor semintele de pin , pana iau o culoare usor aurie.
Se scot pe o farfurie si se procedeaza la fel cu semintele de migdale.
Pestele se da prin faina si se prajeste bine pe ambele parti pana ia o culoare aurie.
Se scoate pe un platou.
In acelasi ulei se adauga ceapa taiata pestisori si se caleste la foc potrivit pana se caramelizeaza, avand mare grija sa nu se arda.
Orezul se opareste si se spala bine in mai multe ape.
Intr-o cratita antiaderenta se pune apa la fiert; se adauga 2 lingurite de condiment mixt pentru sayadieh, sare dupa gust, cubul de Maggi,şofranul si 2/3 din ceapa caramelizata; restul de 1/3 de ceapa se pastreaza pentru décor.
Cand apa clocoteste se adauga orezul basmati si cand acesta incepe sa fiarba, acoperim cratita si reducem focul la minimum; se lasa sa fiarba 20 de minute.
Nu se mai amesteca deloc orezul pe tot timpul fierberii( pentru a nu se zdrobii).
Se lasa sa stea orezul cca 10 minute apoi se scoate pe un platou.
Se pune pestele peste orez, apoi ceapa caramelizata; se presara cu semintele de pin si migdale prajite.
Se serveste cu salata mixta cu pasta de susan.
Exista conceptia in tarile arabe ca nu se pot servi mancarurile cu peste cu iaurt; eu servesc cu peste si “ bagdunesieh” ( salata de patrunjel cu iaurt) sau salata de castraveti cu iaurt.
Pofta buna!
Sayadieh bi samak( samak=peste in l.araba) este o mancare foarte populara in tarile arabe si cu foarte multe variante .
Pestele, in functie de zona se prajeste, se fierbe sau se coace la cuptor.
Pestele se poate taia in bucati mai mici dupa ce s-a prajit si se adauga la orez cand fierbe.
O alta varianta se face asemanator cu “ maglubeh”( rasturnata);se pune in cratita intai ceapa caramelizata, apoi pestele prajit si se acopera cu orezul; se adauga apa fierbinte cu condimentele si se fierbe la foc mic cca 20-25 de minute.Se lasa sa se odihneasca cca 10 minute apoi se rastoarna pe un platou si raman straturi alternative de orez, peste si ceapa; se presara cu seminte de pin si migdale.
Se poate folosii si orezul brun cu boaba lunga( de exemplu orezul Uncle Ben sau orezul American brun ).
Orezul se poate da si la cuptor cu pestele.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii