autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu peste

Sayadieh bi samak- Orezul pescarului- specifica tarilor arabe

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 19 octombrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 19 octombrie 2010

Ingrediente
Avem nevoie de :, -1 kg fileu de peste, -2 cepe mari taiate pestisori, -100 ml ulei vegetal( de porumb, floarea soarelui), -sucul de la 2 lamai, -3 linguri condiment mixt macinat pentru sayadieh: cuisoare,coriandru,cardamom,ghimbir,scortisoara,foi de dafin, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -1/4 lingurita şofran, -5 linguri de faina( pentru peste), -2 si 1/2 pahare orez basmati, -5 pahare de apa, -1/2 cana seminte de pin( “snobar”), -1/2 cana seminte de migdale decojite, -1 cub de Maggi cu aroma de peste( optional daca nu aveti se poate folosi si Maggi cu aroma de pui)

Dificultate: Medie Timp: 2h

16 voturi

Mod de preparare

Pestele se spala, se taie in bucati mai mari,se sareaza , se pipereaza dupa gust si se condimenteaza cu condiment pentru sayadieh.Se stropeste cu sucul de lamaie si se lasa sa stea cca 1 ora.
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie anti aderenta si se prajesc usor semintele de pin , pana iau o culoare usor aurie.
Se scot pe o farfurie si se procedeaza la fel cu semintele de migdale.
Pestele se da prin faina si se prajeste bine pe ambele parti pana ia o culoare aurie.
Se scoate pe un platou.
In acelasi ulei se adauga ceapa taiata pestisori si se caleste la foc potrivit pana se caramelizeaza, avand mare grija sa nu se arda.
Orezul se opareste si se spala bine in mai multe ape.
Intr-o cratita antiaderenta se pune apa la fiert; se adauga 2 lingurite de condiment mixt pentru sayadieh, sare dupa gust, cubul de Maggi,şofranul si 2/3 din ceapa caramelizata; restul de 1/3 de ceapa se pastreaza pentru décor.
Cand apa clocoteste se adauga orezul basmati si cand acesta incepe sa fiarba, acoperim cratita si reducem focul la minimum; se lasa sa fiarba 20 de minute.
Nu se mai amesteca deloc orezul pe tot timpul fierberii( pentru a nu se zdrobii).
Se lasa sa stea orezul cca 10 minute apoi se scoate pe un platou.
Se pune pestele peste orez, apoi ceapa caramelizata; se presara cu semintele de pin si migdale prajite.
Se serveste cu salata mixta cu pasta de susan.
Exista conceptia in tarile arabe ca nu se pot servi mancarurile cu peste cu iaurt; eu servesc cu peste si “ bagdunesieh” ( salata de patrunjel cu iaurt) sau salata de castraveti cu iaurt.

Pofta buna!
Sayadieh bi samak( samak=peste in l.araba) este o mancare foarte populara in tarile arabe si cu foarte multe variante .
Pestele, in functie de zona se prajeste, se fierbe sau se coace la cuptor.
Pestele se poate taia in bucati mai mici dupa ce s-a prajit si se adauga la orez cand fierbe.
O alta varianta se face asemanator cu “ maglubeh”( rasturnata);se pune in cratita intai ceapa caramelizata, apoi pestele prajit si se acopera cu orezul; se adauga apa fierbinte cu condimentele si se fierbe la foc mic cca 20-25 de minute.Se lasa sa se odihneasca cca 10 minute apoi se rastoarna pe un platou si raman straturi alternative de orez, peste si ceapa; se presara cu seminte de pin si migdale.
Se poate folosii si orezul brun cu boaba lunga( de exemplu orezul Uncle Ben sau orezul American brun ).
Orezul se poate da si la cuptor cu pestele.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sayadieh bi samak- Orezul pescarului- specifica tarilor arabe" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu peste
Somn la tava cu portocale

Somn la tava cu portocale

Eviscerati pestii, scoateti branhiile, spalati-i cu apa rece si condimentati-i cu un baitz preparat

9 voturi    3 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu peste
Peste pane cu orez

Peste pane cu orez

Dupa ce se dezgheata pestii,se taie in bucati potrivite,se sareaza si se dau prin suc de lamaie. Apoi

8 voturi    3 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Gabriela , 24 martie 2017

    o sa gatesc si eu! mi se pare apetisant,abia astept!

  • kamkrys75

    kamkrys75 (Chef de cuisine) , 11 iulie 2011

    Mihaela,de exceptie reteta!!

  • sorina gabriela

    sorina gabriela (Chef de cuisine) , 18 februarie 2011

    oauuu...ce pofta mi-ai facut !!! arata suuper si explicatia si pozele sunt de 5*****...felicitari

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 08 noiembrie 2010

      da.sayadieh e o mincare araba care sigur place oricui

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      Super tare bun. Mancare de 5 stele. Felicitari!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2010

      Ce bunatate ne-ai mai prezentat! Imi place pestele oricum!

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

      Absolut delicios!!! ne place mult si orezul basmati, are o aromã aparte :) Felicitãri pt. prezentare!!!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 19 octombrie 2010

      Ce călătorii exotice ne oferi , draga mea. Mă faci să visez!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

16 voturi

Ingrediente

  • Avem nevoie de :
  • -1 kg fileu de peste
  • -2 cepe mari taiate pestisori
  • -100 ml ulei vegetal( de porumb
  • floarea soarelui)
  • -sucul de la 2 lamai
  • -3 linguri condiment mixt macinat pentru sayadieh: cuisoare,coriandru,cardamom,ghimbir,scortisoara,foi de dafin
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -1/4 lingurita şofran
  • -5 linguri de faina( pentru peste)
  • -2 si 1/2 pahare orez basmati
  • -5 pahare de apa
  • -1/2 cana seminte de pin( “snobar”)
  • -1/2 cana seminte de migdale decojite
  • -1 cub de Maggi cu aroma de peste( optional daca nu aveti se poate folosi si Maggi cu aroma de pui)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

Gabriela

o sa gatesc si eu! mi se pare apetisant,abia astept!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu peste

Peste asiatic Peste asiatic

Intr-un castron se amesteca toate ingredientele pentru marinada,se adauga pestele, se amesteca bine sa fie cuprins pestele in totalitate

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu peste
Crochete de peste cu 4 sosuri Crochete de peste cu 4 sosuri

Crochete de peste: Se curata pestele, se spala si se fierbe inabusit, cu sare si ceapa tocata marunt. Se prepara un sos alb facut din

1 vot    0 comentarii
30 min
Aperitive
Crochete de pangasius