Sfinti.. Ziua aceasta imi aduce aminte de copilarie cind mami se trezea de dimineata si framinta cu drag aluatul pentru sfinti si noi toate eram printre picioarele ei si o zapaceam de cap sa ne dea si noua o bucatica de aluat sa facem si noi, ca de, cica eram gospodine. :) Cam asa faceau si baietii mei cind erau mici si tare imi erau dragi. Acu insa le place doar sa ii savureze linga paharelul cu vin alaturi de tatal lor drag. Da daa, chiar asa... baietii mei acum sunt majori, 19 si 21 ani...:) Dar hai sa vedem cum am pregatit eu sfintisorii.
Framintam aluatul din ingredientele date, adica punem faina cernuta intr-un bol mare, facem un crater la mijloc unde adaugam laptele caldut, oul, mirodeniile, drojdia si uleiul. Framintam aluatul aproximativ 5 minute si lasam la loc caldut si ferit de curent sa creasca. Eu il fac si il las cam o ora la crescut.
Dupa ce a crescut frumos, impartim aluatul in bilute cit sa intre in pumn si apoi modelam colaceii ca in imagine, adica facem un sul lung, il punem in doua si il rasucim si apoi il rasucim iar formind colacelul. Nu stiu cit am fost de explicita, tocmai de aia am ales sa va atasez pozicile..:)
Ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca o jumatate de ora, apoi ii ungem cu galbenus de ou si ii dam la cuptor pentru 20-25 minute la 180`C in cuptorul incins in prealabil.
Pina se racesc un pic pregatim pentru decor, siropul care se face foarte simplu din apa cu zahar care se fierbe pina se dizolva zaharul si dupa ce luam de pe foc adaugam esenta de rom, pregatim mierea de albine si nuca macinata.
Cind sfintii sunt doar un pic calduti, ii tavalim in sirop, apoi ii ungem cu miere de albine si dupa presaram nuca deasupra. Intr-un final, vor arata cam asa. Sunt extrem de delicioasi, pufosi, insiropati, aromati.....un deliciu.... :)
Spor, dragii mei si ginduri bune catre voi! :*

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii