autor:

Cristina_Vintu

» » Aluaturi si Foietaje

Sfinti moldovenesti

Autor: Cristina_Vintu (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 10 martie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Cristina_Vintu (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 10 martie 2014

Ingrediente
500 gr faina, 3 linguri zahar, 250 ml lapte caldut, un ou, o lingurita drojdie uscata, un praf de sare, esenta de rom, 80 ml ulei, o lingurita coaja de lamaie, un galbenus pentru uns, , Pentru decor:, 3 linguri zahar, 300 ml apa, esenta de rom, 100 gr miere de albine, 200 gr nuca macinata

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Sfinti.. Ziua aceasta imi aduce aminte de copilarie cind mami se trezea de dimineata si framinta cu drag aluatul pentru sfinti si noi toate eram printre picioarele ei si o zapaceam de cap sa ne dea si noua o bucatica de aluat sa facem si noi, ca de, cica eram gospodine. :) Cam asa faceau si baietii mei cind erau mici si tare imi erau dragi. Acu insa le place doar sa ii savureze linga paharelul cu vin alaturi de tatal lor drag. Da daa, chiar asa... baietii mei acum sunt majori, 19 si 21 ani...:) Dar hai sa vedem cum am pregatit eu sfintisorii.



Framintam aluatul din ingredientele date, adica punem faina cernuta intr-un bol mare, facem un crater la mijloc unde adaugam laptele caldut, oul, mirodeniile, drojdia si uleiul. Framintam aluatul aproximativ 5 minute si lasam la loc caldut si ferit de curent sa creasca. Eu il fac si il las cam o ora la crescut.



Dupa ce a crescut frumos, impartim aluatul in bilute cit sa intre in pumn si apoi modelam colaceii ca in imagine, adica facem un sul lung, il punem in doua si il rasucim si apoi il rasucim iar formind colacelul. Nu stiu cit am fost de explicita, tocmai de aia am ales sa va atasez pozicile..:)



Ii punem in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca o jumatate de ora, apoi ii ungem cu galbenus de ou si ii dam la cuptor pentru 20-25 minute la 180`C in cuptorul incins in prealabil.



Pina se racesc un pic pregatim pentru decor, siropul care se face foarte simplu din apa cu zahar care se fierbe pina se dizolva zaharul si dupa ce luam de pe foc adaugam esenta de rom, pregatim mierea de albine si nuca macinata.



Cind sfintii sunt doar un pic calduti, ii tavalim in sirop, apoi ii ungem cu miere de albine si dupa presaram nuca deasupra. Intr-un final, vor arata cam asa. Sunt extrem de delicioasi, pufosi, insiropati, aromati.....un deliciu.... :)



Spor, dragii mei si ginduri bune catre voi! :*
Daca ti-a placut reteta noastra "Sfinti moldovenesti" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Clatite cu gem de visine

Clatite cu gem de visine

Idem ca la \"Clatite cu gem de caise \'\' Se umplu cu gem de visine.

8 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Paine de casa

Paine de casa

Se amesteca faina cu drojdia uscata, se topeste sarea in putina apa calduta si se amesteca cu

8 voturi    3 comentarii
2h 10 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Ela Mihalache , 15 martie 2014

    CEI MAI BUNI!

  • Fara foto

    Costica Moldovanu , 13 martie 2014

    Nu zic sunt buni. Doar citeva ganduri: - numele corect este Mucenici nu Sfanti - reteta "ca la mama acasa" e de post deci nu are ce cauta nici laptele si nici ouale. In rest numai de bine.

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 3 linguri zahar
  • 250 ml lapte caldut
  • un ou
  • o lingurita drojdie uscata
  • un praf de sare
  • esenta de rom
  • 80 ml ulei
  • o lingurita coaja de lamaie
  • un galbenus pentru uns
  • Pentru decor:
  • 3 linguri zahar
  • 300 ml apa
  • esenta de rom
  • 100 gr miere de albine
  • 200 gr nuca macinata

Raporteaza reteta

Retete
de Cristina_Vintu
Tort cu friscă si capșuni

Tort cu friscă si capșuni

Blat: se mixează ouăle cu zaharul pină iși dublează volumul si au o consistență pufoasă si

2 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Torturi
Fursecuri fragede cu nucă de cocos

Fursecuri fragede cu nucă de cocos

Se mixează foarte bine untul cu zaharul, pina arata ca o spumă, apoi se adaugă pe rind ouăle,

3 voturi    2 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Eclere

Eclere

De-a lungul timpului am tot incercat rețete de eclere, insa nici una nu a fost la fel de gustoasă

8 voturi    0 comentarii
1h 35 min
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Coltunasi de post cu dulceata de prune