autor:

Doina  Varga

» » Sosuri

Sos de stafide brune

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 martie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 martie 2010

Ingrediente
50 g stafide brune mari, 1 lingurita unt, 5 linguri ulei de masline, 2 linguri otet de vin rosu, 30 ml vin rosu, 1 lingurita zahar, 4 foi de dafin, 1 sfert lingurita cimbru uscat, 1 lingura ketchup, 1/2 lingurita boia iute, 1/2 lingurita boia dulce, 1 praf de scortisoara, 1/4 gogosar acru, 1 lingurita condimente pentru friptura, sare, piper dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 15 min

2 voturi

Mod de preparare

Sosul de stafide brune este deosebit, festiv, aromat, picant, diferit de cel de stafide aurii, care este mai “bland”. Acesta este mai focos.
Puneti intr-o craticioara uleiul de masline, untul, stafidele, foile de dafin si boiaua si lasati la foc mic pana se topeste untul. Adaugati otetul, zaharul, scortisoara si vinul, tocati foarte marunt gogosarul si puneti-l in sos. Mai lasati cateva minute pe foc mic, apoi adaugati ketchup, 20 ml apa si dregeti gustul de sare, piper, cimbru, condimente pentru friptura in functie de preferintele dumneavoastra, iute, picant, dulce sau mai acrisor.
Lasati sa mai fiarba la foc foarte mic, ~5 minute, amestecand din cand in cand pana se leaga sosul si se inmoaie stafidele. Se serveste la diferite fripturi, gratare, etc. daca doriti sa obtineti un gust aparte, picant si rafinat. Garnisiti cu foile de dafin din sos, usturoi, fasiute de castraveti, peperoni.
Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de stafide brune" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Sosuri
Tocanita De Porc

Tocanita De Porc

Taiati carnea de porc in cuburi mici, tocati ceapa si morcovul apoi caliti-le in putin ulei. Cand

5 voturi    2 comentarii
50 min
Sosuri
Intinsoare alba cu grostior si carnat de porc

Intinsoare alba cu grostior si carnat de porc

Grostiorul...cum se spune in zona noastra,e facut din: -un litru de lapte de vaca se da la fiert,cand

2 voturi    7 comentarii
45 min
Sosuri

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Soex , 12 aprilie 2010

    Super!! Am preparat acest sos doar cu o singura modificare in loc de boia iute am pus sos chili iar in locul otetului din vin rosu am pus otet balsamic. Foarte bine apreciat cu friptura din pulpa de curcan la cuptor. Excelent pt. o masa cu prieteni pretentiosi si sofisticati!

  • mihaela cecilia

    mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 07 martie 2010

    Interesant! Se salveaza!

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 07 martie 2010

    f.tentant!felicitari!

    • joly-gina

      joly-gina (Chef de cuisine) , 06 martie 2010

      foarte interesant ,arata super

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

15 min

2 voturi

Ingrediente

  • 50 g stafide brune mari
  • 1 lingurita unt
  • 5 linguri ulei de masline
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 30 ml vin rosu
  • 1 lingurita zahar
  • 4 foi de dafin
  • 1 sfert lingurita cimbru uscat
  • 1 lingura ketchup
  • 1/2 lingurita boia iute
  • 1/2 lingurita boia dulce
  • 1 praf de scortisoara
  • 1/4 gogosar acru
  • 1 lingurita condimente pentru friptura
  • sare
  • piper dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

Soex

Super!! Am preparat acest sos doar cu o singura modificare in loc de boia iute am pus sos chili iar in locul otetului din vin rosu am pus otet balsamic. Foarte bine apreciat cu friptura din pulpa de curcan la cuptor. Excelent pt. o masa cu prieteni pretentiosi si sofisticati!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Sosuri

Sos de lamaie cu ulei Sos de lamaie cu ulei

Acest dressing se poate folosi la peste pe gratar sau la cartofi. Stoarcem lamaile si le pun in pahar, adaugam uleiul si cu un mixer

0 voturi    0 comentarii
10 min
Sosuri
Marinada de miel Marinada de miel

Fasonam pulpa de miel si scoatem oasele. Coasta de miel o portionam in bucati mai mici. Intr-un vas, amestecam condimentele cu delikat

0 voturi    0 comentarii
30 min
Retete de Pasti
Sos Remoulade