autor:

another

» » Borsuri si Ciorbe

Storceag (storceac)

Autor: another (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 18 iunie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: another (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 18 iunie 2011

Ingrediente
- 500 de grame de pește dezosat (file), - un ardei gras, - două cepe, - o lămâie, - un cartof, - oțet, - ulei, - doi morcovi, - două roșii, - un gălbenuș de ou, - câteva linguri de smântână, - o lămâie, - leuștean verde

Dificultate: Medie Timp: 1h

32 voturi

Mod de preparare

Storceagul sau storceacul cum i se mai spune, este o ciorbă de pește specifică Deltei Dunării. Nu trebuie confundată cu ciorba de pește lipovenească. Aceea este cu totul altceva.
Storceagul este o ciorbă care se face în principal din sturion, sau, în orice caz, din pește cu carne albă și, numai din pește dezosat! Eu am făcut din somn, sau iaprac cum numesc pescarii valahi de la Dunărea de jos, somoteii de sub un kilogram!

Pentru început, dați peștele cu sare și puneți-l la rece!

Puneți la fiert circa doi litri de apă. Tăiați mărunt morcovii, ardeiul gras și ceapa și puneți-le un pic la călit în ulei, la foc domol. Nu veți căli însă și cartoful! Pe acesta îl tăiați cubulețe și îl veți pune să fiarbă în ciorbă, la timpul potirvit!


După trei-patru minute adăugați și roșiile curățate de coajă și tăiate cubulețe. Lăsați la călit foarte puțin acest zarzavat. După aceea, puneți-l peste apa care fierbe. E momentul să adăugați și bucățile de cartof. Lăsați să fiarbă zarzavatul, încercând când și când cartofii. Nu trebuie să lăsăm ca aceștia să se fiarbă până să se fărâme!


Tăiați peștele cubulețe.


Adăugați peștele în zeama care fierbe și lăsați 15-20 de minute, să fiarbă și peștele.


Tăiați lămâia decojită cubulețe și adăugați-o în zeama în care acum fierbe și peștele.


Separați gălbenușul unui ou, amestecați-l cu două-trei linguri de smântână și cu puțină zeamă de ciorbă, ca să fie fluid. Nu se pune și albușul de la ou, pentru că se vor face zdrențe și nua sta urmărim la această ciorbă, ci doar s-o îngroșăm cu smântână și ou!

Opriți focul și adăugați peste ciorbă amestecul de gălbenuș, smântână și zeamă de ciorbă. Dregeți cu oțet, după gust!


Puneți cât mai mult leuștean!


În farfurie, puneți piper pisat și serviți cu ardei iute! Nu uitați de harissa!
Daca ti-a placut reteta noastra "Storceag (storceac)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba de aripioare

Ciorba de aripioare

Se spala aripioarele si se pun la oparit, apoi se schimba apa, si se pun la fiert impreuna cu legumele. Legumele

3 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de praz acrita cu zeama de lamaie

Ciorba de praz acrita cu zeama de lamaie

Curatam prazul, il spalam , il scurgem de apa apoi il taiem rondele pe care le taiem apoi in doua.Curatam

10 voturi    11 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 15 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Bogdan , 02 septembrie 2014

    din pacate nu are ce cauta lamaia in reteta...ma gandesc si eu ca la noi nu cresteu lamai cand a aparut storceagul...apoi cred ca cu zer sau zeama de varza e mai credibila reteta ca sa fie originala..zic si eu, nu dau cu parul..

  • Fara foto

    Dumitru Tanase , 06 august 2014

    am mincat la restauranul mare neagra din SULINA mia placut foarte mult !

  • Fara foto

    Margescu Adrian , 04 august 2014

    eu pun si 500g de burta de vita si sa vedeti ce nebunie iese o prepar de vreo 3-4 ani incoace

    • Fara foto

      Bortea Daniel , 28 aprilie 2014

      Daca si la gust e precum arata ...super tare.

    • Fara foto

      Ion Chiru , 27 aprilie 2014

      zer??? de la brinza?

    • Fara foto

      Adrian Radu , 27 aprilie 2014

      da da mare pacat ....auzi tu lamaie

    • Fara foto

      Cojocaru Gabi , 27 aprilie 2014

      PACAT ...departe de reteta adevarata...in primul rand storceagul se face in ZER....

    • Fara foto

      Marian Coman , 04 ianuarie 2014

      yumy...yumy....

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 09 februarie 2013

      In farfurie, puneți piper pisat și serviți cu ardei iute! Nu uitați de harissa! ce e aia harissa ?

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 07 februarie 2013

      Ce buna trebuie sa fie !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 iulie 2012

      Foarte buna trebuie sa fie. Multumim de informatiile care insotesc reteta.

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 22 iunie 2011

      Nu am mancat niciodata dar arata foarte bine.*****)

    • another

      another (Chef de cuisine) , 22 iunie 2011

      O recomand cu toată căldura. Gătiţi-o şi vă veţi bucura de un fel de mâncare inedit. Este foarte diferită de ciorba de peşte lipovenească sau păscărească obişnuită, deşi fiecare dintre acestea are "cătarea" ei, ca să zic aşa. Vineri acum, pe 24 iunie, este Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul sau Sânzienele ori Drăgaica; se mănâncă peşte. Găteşte careva dintre voi ceva deosebit?

    • Manolovici Eugen

      Manolovici Eugen (Chef de cuisine) , 22 iunie 2011

      Am urmat exemplul lui mirey, am salvat si eu reteta.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 21 iunie 2011

      Am salvat reteta, si am s-o incerc cat de curand.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

32 voturi

Ingrediente

  • - 500 de grame de pește dezosat (file)
  • - un ardei gras
  • - două cepe
  • - o lămâie
  • - un cartof
  • - oțet
  • - ulei
  • - doi morcovi
  • - două roșii
  • - un gălbenuș de ou
  • - câteva linguri de smântână
  • - o lămâie
  • - leuștean verde

Raporteaza reteta

Retete
de another
Ciolan afumat pe pat de legume

Ciolan afumat pe pat de legume

Eu cumpăr de obicei două ciolanele gata afumate. Le gătesc în vasul dacic, de lut! Pun vasul

14 voturi    13 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu carne
Vinete mexicane

Vinete mexicane

Este un preparat pe care-l puteţi face în orice tavă. Eu am preferat vasul dacic, de ţiglă. Vinetele

13 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Ton cu portocale

Ton cu portocale

Portocala poate fi înlocuită cu lămâie sau cu orice alte citrice. Curățați peștele și nu

20 voturi    4 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Bogdan

din pacate nu are ce cauta lamaia in reteta...ma gandesc si eu ca la noi nu cresteu lamai cand a aparut storceagul...apoi cred ca cu zer sau zeama de varza e mai credibila reteta ca sa fie originala..zic si eu, nu dau cu parul..

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

24 voturi    2 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

6 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de porc cu tarhon